Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Политологът Антоний Гълъбов с остър анализ: Няма мърдане за Радев, ще подпише указа за Гешев! Политическата кариера на Мая Манолова приключи, а Нинова се обгради с млади средняци и БСП се разпада
Политологът Антоний Гълъбов с остър анализ: Няма мърдане за Радев, ще подпише указа за Гешев! Политическата кариера на Мая Манолова приключи, а Нинова се обгради с млади средняци и БСП се разпада
Автор: ПИК
Дата
Дата
92932
Коментари
35
Политологът Антоний Гълъбов с остър анализ: Няма мърдане за Радев, ще подпише указа за Гешев! Политическата кариера на Мая Манолова приключи, а Нинова се обгради с млади средняци и БСП се разпада

Президентът няма друг ход, освен да подпише указа за новия главен прокурор Иван Гешев. Ако Румен Радев не направи това и сезира Конституционния съд, а той няма за какво да го направи, ще тласне страната в конституционна и институционалан криза. Това казва политологът Антонио Гълъбов пред "Фактор".

"Румен Радев започна оперативни разговори за избор на главен прокурор, без да има правомощия и отношение към процеса. Тогава той ни обясняваше, че бил накрая на този процес и щял да сложи финалния си подпис. Румен Радев отказа да го направи, но сега ще му се наложи, защото в противен случай ще наруши конституцията и закона.

Той, разбира се, има право да сезира Конституционния съд, но трябва да формулира такъв въпрос, на който да отговори КС, който да няма отношение към изразените от него идеи за конкурентност и какво ли още не. С други думи, Румен Радев може да атакува конституционната съобразност на процедурата. Аз поне не виждам никакви основания за това. Ако все пак Румен Радев направи този ход, ще стане ясно просто, че се опитва да печели време. Рискът от предизвикване на конституционна и институционална криза обаче е голям. Все пак аз си мисля, че Конституционния съд ще излезе в максимално кратък срок, за да не застраши стабилността на съдебната власт", смята Гълъбов.

Той коментира и пленума на БСП.

"Случилото се на Националния съвет на БСП е естествено продължение на резултатите от местните избори и затвърди общия извод, че сегашното управление няма политическа алтернатива. Както на европейските, така и на местните левицата остана извън важните теми на българския обществен ред. На местния вот БСП заложи на „наети“ или на независими кандидати. По този начин показа, че не разполага с кадровия потенциал да управлява. Пленумът беше само завършващият елемент на цялостното послание, че партията няма сериозни претенции за управление на страната.

Оттук нататък просто ще поддържа скандалния тон в политическия живот, колкото да продължи да симулира съществуването си. Истината е, че там, където имаше кандидати на БСП, какъвто беше случаят в Русе, хората приеха това като сериозна политическа заявка. В същото време там, където формално спечели независим кандидат, подкрепен от БСП в Благоевград, например, не може да кажем, че победата е за партията. Там спечели коалицията, която се обедини срещу бившия кмет на града", обясни Антоний Гълъбов.

Политологът коментира и какво ще е бъдещето на БСП, а според него то ще е доста мрачно.

"Няма дъно и момент, в който БСП да се разпадне автоматично. Това се случва постепенно. Отказът от какъвто и да е идеологически профил на партията и от разговор каква формация е, няма как да не доведе до това състояние на полуразпад. То е видимо и в организационен план, и от гледна точка на качеството на политическите предложения. Процесът на полуразпад в БСП може да продължи много дълго", обясни той. 

Според Гълъбов, част от вътрешната слабост на БСП е именно в това, че няма смислена алтернатива на сегашното ръководство.

"Точно това беше целта на Корнелия Нинова – да ограничи възможността да се появи смислена политическа алтернатива в партията. Тя се обгради с по-млади политици със средни възможности. Сред фигурите в БСП на този етап няма добре подготвен човек, който в обозримо време може да насочи партията в смислена посока. Самият факт, че левицата продължава да се лута в национал-социалистически, крайно леви и реваншистки настроения по отношение на миналото показва, че това е формация, която все още не е влязла в Европейския съюз.

Позицията на Сергей Станишев е много деликатна като лидер на ПЕС. Той няма възможността да заяви пряко или открито, че БСП, партията на която беше председател, не е част от европейската политика. Това е все пак партията, от която той тръгна напред и би била много тежка констатация. Не смятам, че Сергей Станишев ще се върне като лидер на БСП. От една страна той има своята подкрепа от социалистите. На европейските избори показа, че като мажоритарен кандидат в листата на БСП, получи втори резултат. Това показва, че той може да разчита на част от партийните активисти, но не и в качеството си на бъдещ, а на бивш лидер", коментира политологът. 

Антоний Гълъбов засегна и темата за Мая Манолова, която загуби от Фандъкова изборите в София.

"С политическата кариера на Мая Манолова е приключено. Всеки, който се опитва да инвестира тепърва в нея или в евентуален политически проект, просто ще стане част от провала. Още преди да се беше кандидатирала казах, че това ще е тежка политическа грешка, защото беше ясно, че Мая Манолова не може да спечели София. От една страна тя компрометира институцията „омбудсман“, която напусна, за да се кандидатира за кмет. Не може да оглавяваш институция, която представлява всички граждани и в същото време да повтаряш, че ще правиш същото, ако те изберат. Това е нонсенс.

Ако хипотетично Мая Манолова направи своя партия, ще трябва да дели политическо пространство с Корнелия Нинова, Слави Трифонов, както и с всеки друг социален или популистки проект. Тя не може да оформи собствен политически профил и това стана ясно от изборите в София. Независимо от подкрепата, която получи от различни кръгове и политически технолози, Мая Манолова не можа да преодолее собствената си некомпетентност. Тя е некомпетентен политик, който разчита на бърз ефект и на липса на компетентна публика, която да я следи. Мая Манолова постигна максимумът, оттук нататък няма да успее да получи по-добри резултати" заключи той. 

Напиши коментар »
(35)
1
Обезпаразитявам зелени палатки
2
Гълъбов пак е хвърлял на боб.
3
Антоний-ана.лната играчка на Тиквоний ! Каква криза те гони бе,пед.ерунгел смотан.Да ти ева майката проста !
4
Браво на Антоний,ерата на Борисов сега започва и всички които пречеха са в ъгъла.Народа никой го не пита и всичко вече е в полза на генерал-губернатора от Банкя.
5
Разбира се,че Радев ще подпише,след тълкувателното решение на КС и новата процедура на ВСС.
6
един от дежурните лизачи на задни гербаджийски част пак е изпълзял да изкара някой лев от поредното облизване. Идат коледни празници, пари трябват, разбираемо е.
7
Г-н Сотир Цацаров е приел с благодарност партийното поръчение, възложено му лично от г-н Бойко Борисов и от г-н Делян Пеевски да оглави КПКОНПИ. („Опозицията“ от БСП не е предложила свой кандидат за шеф на КПКОНПИ. Явно, че г-н Сотир Цацаров, член на БКП от казармата, е кандидат и на БСП.)
8
Кауня хем ще подпише хем хоро ще играе, защото страх го тресе от ипичмант, и че ще му секнат както екскурзиите така и софрите със джолан. Гешев и Цацаров, ще разплачат мамите Импексовата БСПдирастия, водена от Гнома, Рада, Кучката Йо, Костинбродската уруспия, и червената олигархия с Прокобата начело. Що не изберете Мая Костинбродска, хем е безработна, хем разбира от всичко и хем е готова за за всеки пост в държавата. Не случайно народа ни и вика нежно "Мая Общата". Лошото е само, че е неблагодарна, много лъже и краде, и е готова за всяко гнусно преда*телство, след като и омръзне статуквото и...
9
Като герой на някой мрячен, стресиран пксихар пред самоубийство. Няма как да ме респектира със съжденията си.
10
Ха ха ха, чета плиткоумните коментари на Импексовата крадлива БСПдирастия и стигам до извода, че Герберския вибратор, колкото по надълбоко им влиза, колкото и повече Герберски бой ядат, толкова повече пишат и бълнуват простотии. По интересно е, че психо десните, както ги наричаше Костинбродската разпоретина, водени от Рада дълбоката и Гнома, се одупи редом до своите крадливи червени братовчеди Кауна Шурбетов, и чакат н да им нашиба вибратора с крак, но да ги отърве от Гешев. Все пак по едно време, Импексовата Курабия и черния Мавър, си играеха на Бони и Клайд и чичко доктор!!
11
Ама яко захлеби от дитирамбите за управляващите и вече се взе много насериозно..никой в гилдията анализатори не го признава защото е ли.зач, а и е от типа на Гошо Тръ.бата - с малк о неясно минало допреди 20 години.Жал.ък подлизурко, Мая е по-пич от него и може сама да й диша праха! Свешни прогнжзи и за БСП, разпадала се, хаха..
12
Гълъбе, Гълъбе, най-после успя да си извадиш игривото езиче от ароматния отвор на Падишаха, да вземеш глътка въздух и да изречеш поредната повърня. Ти запушваш неговия ароматен отвор, а твоят го запушват дърти манафуги, поради което съвсем си омекнал.
13
НАБЛИЖАВА ДЕНЯТ НА СТРАШНИЯ СЪД ЗА ВСИЧКИ ГЕРБЕРИ И ТЕХНИТЕ ПОДЛОГИ!!!
14
1.Заплати – най-ниски; 2.Пенсии – най-ниски; 3.Средна продължителност на живота – най-ниска; 4.Застаряване на населението – най-бързо; 5.Намаляване на населението – най-бързо; 6.Състояние на здравеопазването – най-лошо; 7.Жизнен стандарт – най-нисък; 8.Брутен вътрешен продукт и потребление на човек от населението – най-ниско; 9.Състояние на пътищата – най-лошо; 10.Автомобилен парк – най-стар; 11.Брутен вътрешен продукт и потребление на човек от населението – най-ниско. 12.Индекс за върховенството на закона – най-нисък; 13. Индекс за възприятие на корупцията – най-висок; 14.Роми – завършена е интеграцията им в ГЕРБ. (В основните ромски секции в софийските квартали „Филиповци", „Факултета" и „Христо Ботев" на балотажа за г-жа Фандакова са гласували 85% от ромите.); 15.Шеф на БНР – главанак; 16.Шеф на БНТ – среден пръст; 15.Премиер – слънце; 16.Гешев – радост; 17.Цацаров– новият шеф на КПКОНПИ (Борисов и Пеевски си го избраха).
15
отговор на коментар
Той направо ще уплаши деца, ако ги срещне нощем..ами няма как да избяга от гена- Факулте.тооо, това е! Седнал ман.го и той прогнози да прави, нито има образованието, нито изказ, нито каризма, смешен!
16
ЛИ Е НИНОВА ? ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЪПРУГЪТ НЕ ЗАСТАНА ДО НЕЯ В ИЗБОРНИЯ ДЕН.....ЗАМЕНИ ЛИ ГО НИНОВА С ДРУГ .....ИЛИ ОТ ДВА СТОЛА ПАДНА КАТО ОТ НЕОБУЗДАН КОН......
17
Ма не виде ли къв жребец има...и го езди...
18
Приключи мунчо :) Жалко за служителите на прокопиев костоваците и тролците им и техните близки. Сега ще им се наложи да коленичат и за предложението за шеф на КОНПИ на ЦАЦАРОВ след мандата :D Мунчо да пита деса дали иска предсрочно да спре разходките и ти да си заминеш! Или след края на мандата така или иначе ще те съдят за злоупотребите с пари за роклите на жена си. :D Подписваш ще ти се случи след две години не подписваш веднага ти се случва :D Нямаш избор :D При сезиране на КС ГЕШЕВ пак поема поста главен прокурор но при решение, че няма нарушения пак си заминаваш :D Прокопиеви ще ти осигурят служителите си и техните близки тогава ще направят протест в твоя защита преди да те махнат. Дано след като те махнат да помогнат за багажа ти от вила калина и роклите на жена ти. Една дезинфекция на вила калина и президенството и ще се чака новия които ще поеме тази институция че след тебе ще е доста трудно да се изчисти срама спрямо тази институция
19
По закон, президента може да не подписва и две години, дори колкото си иска. Бързат шугавците защото извратеняка няма да може да им покрива далаверите. А президента няма да разпише, то е ясно, а цялата Шайка се тресе от страх. Много е крадено, ужасно много далавери са правени с парите на Българския народ.
20
поучаваше журналята да четат Конституцията,та да разберели какво щял да предприеме държавния главоч,пардон глава.Да знаете вече чакам с нетърпение следващите изказвания и речи на президента,та да си обогатя още сборника със бисерите му.5b65
21
Най доброто управление за прехода е на ББ.
22
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
23
Радев си е срам от всякъде.Освен че е очевиден глупак,не престава да ни напомня.То не бяха връщаници,не бе чудо.Абе малоумник,тва са пари,излишни.едва ли ти пука...възмутен съм ...не ми се...
24
Само в кочината ,мафията си избира прокурор и то без опоненти и конкуренция ! Бананова република.Колумбия пасти да яде !
25
от Импексовия кенеф, долнопробен червен парцал отиди като с-ереш пак бабикянската мазна свиня да ти смени батериите че тия вече ги изхаби с едно и също повръщане на позитански фъшкии толкова си прост че и 24 ия дебилски кретен би ти завидял !
26
Не знам дали Гешев трябва или заслужава да е гл.прокурор, но да го превъзнася този " аналитик" е чиста антиреклама. Спрете да го интервюирате, гнусно е.
27
отговор на коментар
тъурнелия колко конкуренти имаше, а? А сега напролет като я избират пак, ще има ли други кандидати? Няма да има! А като избирахме бай Тошо колко други кандидати имаше, а? Ама че идиот!!!
28
Всеки Сульо и Пульо дава съвети на Президента !
29
"А сега напролет като я избират пак..." Грешиш драги, крушовската циганка Нинова никога не е избирана, тя е посочена за този пост единствено от Решетников. читател
30
Тоя тъпунгер откъде го изкопахте? Няма срок за подписване на указа. Може и след няколко години. А сега да видим ...
31
Гълъбе, гражданите искат да знаят боля ли много клоаката петък вечер в леглото на Богдан Богданов, преди да ти връчат назначението ти в НБУ в понеделника? Колкото до Манолова, тя заяви, че ще става адвокат, и клиенти ще са точно джендърските ти xoмодрущки. MXM.
32
Как сте? Папкате ли, лелеете ли мечти пак да яхнете пустата му Солунска митница? Ха дано,ама надали! По две причини няма да стане! Първата е,че Солун е гръцки,втората е че бат ви Бойко не дава да се краде ДДС,щот няма да има за пенсии и заплати! А вий си вийте,мечтайте,поплювайте ,ривете,колиничете,ама не пред Кауня,а пред Господ,както ви обясни Цацаров! И ако извадите късмет Гешев и Цацаров да ви опущат,то Бог може да промисли и да ви даде някакво бързо приключване на скапаните ви крадливи жевоти,та берем на стари години да се не мъчите!
33
"Мнението" на един Каунь тежи повече от специализираното,правно мнение на 20 висши магистрати и на цяла прокурорска гилдия?!?! Ами тогаз да се разпускат прокурори и съдии и целия поток от съдебни случаи да се насочи към Соломон Ветов,белким почне да работи нещо,освен да лала и да съботира държавата и както се казва за един ден да приключи с правосъдните проблеми в България! Що да хабим средства за съдии и прокурори,щом имаме такъв умник за президент?! Може да му отпуснем Маюгата за секретарка по духовните въпроси!pmhk
34
ПРАВДИВ АНАЛИЗ ! СПОДЕЛЯМ НАПИСАНОТО .
35
Костинбродска е при Милиончева тоест на боклука ама втората поне не е капо
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?