Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ГОРЕЩА ТЕМА: Министерството на туризма обяви - държавата ще помогне след фалита на "Астрал Холидейз"
ГОРЕЩА ТЕМА: Министерството на туризма обяви - държавата ще помогне след фалита на "Астрал Холидейз"
Автор: ПИК
Дата
Дата
23704
Коментари
8
ГОРЕЩА ТЕМА: Министерството на туризма обяви - държавата ще помогне след фалита на "Астрал Холидейз"

Около 51 са клиентите на "Астрал Холидейз", които са засегнати от фалита на българския туроператор. Това съобщи за БНТ Лиляна Арсова, директор на Дирекция "Туристическа политика" към Министерството на туризма. Тя посочи, че от компанията са потвърдили, че нощувките и полетите на тези туристи са изцяло платени и почивката им няма да бъде застрашена.

По данни на Арсова предстоят по-малко от 200 пътувания на български туристи в страната, които са платени предварително и ще бъдат покрити от застраховката към застрахователната компания. Към настоящия момент няма повод за притеснение, защото застраховката ще покрие цената на бъдещите пътувания на тези туристи, увери тя. 

Арсова подчерта, че всички, които вече са резервирали почивки за Коледа и Нова година, ще бъдат обезщетени. Тези, които вече са я платили пълно или частично, могат да заявят ползването й или да го прекратят, като се обърнат към застрахователя по телефон, електронна поща или на място в офисите.

Нямаме притеснения за връщането на парите на българите, които са пожелали почивка от "Астрал Холидейз", отново увери тя. Арсова заяви, че компанията е спазила всички изисквания на Закона за туризма, свързани с процедурата по несъстоятелност, в която влиза, така че дейността й да бъде коректна за клиентите - за фалита са били информирани и министерството на туризма, и застрахователното дружество.

Цел номер 1 на Министерството на туризма е туристът и спазването на правата му, изтъкна тя. Арсова съобщи, че засега министерството няма информация за други фалити, но подчерта, че тази и следващата година са предизвикателни за българския туризъм.

Припомняме, вчера стана ясно, че българският представител на фалиралия британски туроператор "Тома Кук" също обявява несъстоятелност. На 23 септември бе обявено, че британският туроператор "Томас Кук" прекратява дейността си. Над 600 000 туристи, клиенти на туристическата компания, бяха засегнати от фалита ѝ. Малко по-късно подразделенията на компанията в Германия и Полша също обявиха фалити.

Първоначално бе съобщено, че около 2500 души се намират у нас по линия на "Томас Кук", в последствие броят им нарасна до 6000. Министър Николина Ангелкова свика спешна среща на бранша във връзка с фалита на компанията, а след нея стана ясно, че загубите за родния туризъм се изчисляват в милиони.

Напиши коментар »
(8)
1
Частна фирма е сключила договори с друга частна фирма, която е фалирала!!! Преди това са си сътрудничели, за да получават дивиденти и печалби, нали??? Откъде накъде Държавата ще подпомага частни инициативи с парите на данъкоплатците си??? Аз какво съм виновен за тяхната НЕДАЛНОВИДНА ПОЛИТИКА??? А дават ли на ме и на вас дивиденти като акумулират печалба, че сега да им помагаме в загубата???!!! Крадлива наглост и простотия от управляващите! Някой трябва да осъди министерството и имитацията ни на държава, затова, че краде от своите граждани!
2
По-ярък пример за корупция и кражба рядко могат да се наблюдават! Директорът на компанията създаде впечатлението, че застраховката покрива щетите и загубите! Искате с нашите пари ли да им направим печалбата за сезона?
3
Богата държава,на последно място в света
4
СТИГАААА! До кога някой ще прави пари и ние после(като фалира)ще му плащаме масрафа? Това е гавра с пенсионери,с дечица и цялото българско общество! Нинова окраде Техмипекс,Цв.Василев-КТБ. Ние плащаме! ДОКОГА???
5
Имаше безброй индикации и сигнали за фалита на туристическия гигант Томас Кук,още през м.май и западните туроператори преустановиха договорите или подписаха нови с клаузи за предварително плащане,но простотията и некадърността на М-во на туризма си каза думата,а БГ туроператори,поради алчност за печалби подписаха договори със забавено плащане до 3 месеца.Резултата е налице,но защо това безхаберие и безмозъчие трябва да се плаща от данъкоплатеца?
6
Министерството и бюджетът му са на държавни, а целта му са парите на туристите, то не е социални грижи . Само логистика и съчувствие, нищо повече.
7
Къде е умната и безкрайно красива министърка на туризма? Обикаля от комплекс на комплекс за да събира таксите Спокойствие за Вожда, никакъв изпреварващ анализ и мисловна дейност за процесите в туризма. При всяко положение е имало индикации, че тези компании имат имаше имат сериозни приблеми. Какво е правила красавицата неземна и екипа й? Нищо и половина. И да прави тези преди мен, защо държавата ще им плаща загубите? Защо тогава те не върнат печалбите и бонусите които са прибрали? Нима не са усещали, че има признаци за криза и фалити? Кой в сложи за министър тази кокошка не знам, но тя е поредния провал на Вожда в избор на министър. Искате туризъм, образование, спорт, икономика, ОК, сж тези мушици ли? Няма да стане.
8
Когато търговците печелят, печелят за себе си, крият данъци, плащат смешни заплати и реализират огромни печалби. Когато търговците фалират - плащат данъкоплатците. Логика да виждате в това? А за кой път вече се прави помните ли? Това е непозволена държавна помощ в полза на частни компании. Това е престъпление на фона на потъващата в дългове държава и задаващата се рецесия. Всеки търговец поема търговски риск и следва да си го носи сам. А ББ трябва да спре да раздава парите ни от нашия джип, този к.р.ет.ен е крайно време да си ходи, заедно с ша.й.ката калинки, които опо.скаха България.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?