Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
СКАНДАЛЪТ ЕСКАЛИРА: Тоалетната на "Игри на волята" на сантиметри от защитени лилии - продукцията на Тупарев снима незаконно на плажа "Листи" (СНИМКИ/ДОКУМЕНТ)
СКАНДАЛЪТ ЕСКАЛИРА: Тоалетната на "Игри на волята" на сантиметри от защитени лилии - продукцията на Тупарев снима незаконно на плажа "Листи" (СНИМКИ/ДОКУМЕНТ)
Автор: ПИК
Дата
Дата
54859
Коментари
5
СКАНДАЛЪТ ЕСКАЛИРА: Тоалетната на "Игри на волята" на сантиметри от защитени лилии - продукцията на Тупарев снима незаконно на плажа "Листи" (СНИМКИ/ДОКУМЕНТ)

Скандалът между екозащитниците и риалитито на Нова телевизия, "Игри на волята", ескалира с всеки изминал ден. Оказа се, че продукцията на Нико Тупарев продължава снимките на защитения плаж "Листи" от природен парк "Странджа" край Синеморец, въпреки че са налице редица нарушения. 

Скандалът избухна в средата на юли, след като "Игри на волята" се разположи из малкото останали из родното Черноморие девствени кътчета. Със снимки и клипове бяха документирани щетите, нанесени върху природата, заради реализацията на телевизионния проект - разширен с булдозери стар горски път с цената на унижощени дървета в защитената местност "Силистар", боднати на плажа химически тоалетни, изравнени поляни, унищожени защителни растителни видове.... Достъпът до уединената плажна ивица на "Листи" пък бе ограничен за туристи от гардовете на охранителни фирми, наети да пазят "сървайвърите" и снимачния екип.

Радостта на тридесетината защитници на природата, които в неделя констатираха, че продукцията на Нова и Нико Тупарев изнася катуна от "Листи", се оказа кратка. "През уикенда заварихме на самия плаж от едната му страна лагера на участниците - дрехи, багажи, а от другата - голяма шатра със снимачната техника на продукцията. Видяхме, че извозват участниците с рейс през разширения черен път. Докато бяхме там, започнаха да събират шатрата и това ни наведе на мисълта, че няма да продължат със снимките", заяви пред ПИК Бисер Русимов от "Организация за закрила на българските граждани". 

Снимка от 30 юли. След като през уикенда са били извозени с автобус (на снимката долу), "сървайвърите" и екипът са отново на плаж "Листи" 

Екозащитниците разпространиха и официалния документ, с който от Регионалната инспекция по околната средите и водите (РИОСВ) в Бургас, позволяват на "Олд скуул" - компанията на Тупарев, да снима в защитената местност. Любопитното е обаче, че в документа изрично е посочено, че с внесеното писмо "Олд скуул" заявява намерението си да проведе снимки в периода от 15.07.2019 г. до 15.07.2019 г., тоест в рамките само на един ден. Най-вероятно става въпрос за техническа грешка и втората дата е трябвало да бъде 15.09., тъй като от приключенското риалити обявиха, че снимките ще продължат до началото на септември.

"Този документ е невалиден, вече не е в действие, тъй като директорът Тонка Атанасова е съгласувала дейностите на продукцията за един ден. Тоест в момента тази продукция е в нарушение на всички закони. Този документ вече не е с правни действия. Консатирахме, че са увредени редица защитени видове, които са от Червената книга. Намерихме стъкла от "Метакса", тоалетната им е до находище на защитените пясъчни лилии (на снимката долу - б.р.)", заяви пред "Iskra.bg" председателят на стружение "Да запазим Корал" Атанас Русев.

Преди няколко дни инж. Тонка Атанасова е правила проверка. "Би трябвало да е установила, че продукцията е на място без валидно съгласувателно писмо, объркано лично от нея, и да ги санкционира", заявиха още от "Да запазим Корал".

В същия документ се посочва, че РИОСВ-Бургас съгласува заснемането на телевизионното състезание "Игри на волята" в защитената местнос "Силистар", защитената местност "Устие на река Велека и Природен парк "Странджа" при спазване на следните условия: за достъп да се използват само съществуващи горски и полски пътеки, да не се извършва сеч на дървета за палене на огън и изграждане на съоръжения, да се почиства територията...

"Тези условия обаче са нарушени. Отделно няма институция, която да разреши палене на огън в защитена местност, което обаче се случва на "Листи", добави Бисер Русимов. 

Още по темата
СКАНДАЛ: Екозащитници стягат бунт срещу Нова тв и Нико Тупарев - съсипвали с багери девствени гори и плажове заради "Игри на волята" (СНИМКИ/ВИДЕО)
Часовник
00:02
Екозащитници се наговарят за протести срещу новото риалити шоу, което наесен ще се излъчва в ефира на Нова телевизия - "Игри на волята", научи ПИК. Снимките на продукцията стартираха тези дни на...
Напиши коментар »
(5)
1
Някой гледа ли тези тв простотии?
2
Само роднините и приятелите на участниците гледат тези глупости, особенно през лятото! А сътвориха такива бели. После същите идиоти отивайки на плаж в Гърция ще съскат по пресата как плажовете в Г.я са по чисти, а българските видите ли унищожени от мръсотия. А най големите поражения ги направиха -ТЕ софиянците и живуркащите в София селяндури! Ходиха и ходят сигурно на Иракли и палят огньове, за скари за миди и всичко остава там- найлонови торби, разпръснати по цялата горичка над плажа. Бутилки, огнища от огньове, презервативи ........ По добре да ви няма на нашите плажове за да са по чисти! Да идват тук само културни туристи от Европа! Селяци и ,,софиянци" в селска Гърция при съселяните им! Да не забравите само вестници повече да си вземете за задни нужди и за постелки на лука и хляба!!!
3
Това цялото словоизлиянийце само ли го сътвори, или ти го подсказа някой друг подобен тъповид?! Я най добре разбъркай горницата с хитринки те и сподели пак така нужната ни информация, с цялата аудитория! Назубкало 5 лафчета и дааайййй....
4
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
5
Миналия петък получих 28755 долара за това, че съм безработен, трябва да продължа с нашия изпит, следователно, закрепих колана си преди седмица и спечелих 19500 долара. Давам ги на моите съученици да изпълнят тази отговорност. Ако нямате нищо против, трябва да възприемате колко пари сте спечелили преди седмица. посетете......................>>>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?