Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ПЪРВО В ПИК: СДВР официално обяви - протестът на метежниците на Прокопиев и "Да, България" е бил нерегламентиран (СНИМКИ)
ПЪРВО В ПИК: СДВР официално обяви - протестът на метежниците на Прокопиев и "Да, България" е бил нерегламентиран (СНИМКИ)
Автор: ПИК
Дата
Дата
98214
Коментари
20
ПЪРВО В ПИК: СДВР официално обяви - протестът на метежниците на Прокопиев и "Да, България" е бил нерегламентиран (СНИМКИ)

Служителите на СДВР са провели специализирана полицейска операция за преустановяване на груби нарушения на обществения ред, съобщиха от там официално по повод скандалната политическа акция, организирана от близките до подсъдимия Иво Прокопиев партии "Демократична България" и "Да, България". 

"Във връзка с прекратяването на груби нарушения на обществения ред - ограничаване на свободата на придвижване на гражданите и на движението на масовия градски транспорт в района на сградата на ВСС на ул. „Екзарх Йосиф“ № 12, служители на СДВР са провели специализирана полицейска операция. В хода й са извършени проверки за установяване на самоличност съгласно чл. 70 ал. 1 т.3 от ЗМВР на 14 лица.

Вероятно един от тях е и доведеният син на жената на Лозан Панов, която сама се похвали, че е участвала в акцията по политически натиск върху съдебната власт, въпреки че мъжът й оглавява Върховния касационен съд, както ПИК съобщи. Елисавета Панова, която лъсна сред закупилите евтини апартаменти от "Артекс", а босовете на фирмата са й кумували на сватбата с Лозан, се ожали, че полицаите проверили сина й. Важно уточнение обаче е, че той е 20-годишен, а не дете. 

Пред сградата днес са проведени два протеста. Единият от тях е нерегламентиран. Многократно се е стигало до ескалиране на напрежението между двете групи граждани. Полицейските служители са действали съгласно утвърден план и са предприели предвидените по закон мерки, за да не бъде допусната физическа саморазправа между протестиращите", съобщават от СДВР и така официално потвърждават новината на ПИК, че акцията на метежниците е била незаконна и без да е взето разрешение от общината за провеждането й, въпреки че те блокираха за часове и движението в центъра на столицата.

Медията ни бе заявила в предвидените срокове, че ще се присъедини към протеста на граждани за защита на независимостта на съдебната система и още вчера от Столична община разрешиха проявата. Това обаче не е направено от метежниците на Прокопиев в грубо нарушение на закона, което потвърди по-рано днес и юристът и депутат от "Атака" Десислав Чуколов пред ПИК. 

ПИК TV показа изцяло на живо опита им да окървавят протеста и да провокират полицията, за да се изкарат репресирани. Полицаите запазиха спокойствие, но заради това не успяха да защитят мирните граждани, събрани в подкрепа на независимостта на съдебната система. Те бяха бутани, ругани и псувани, както и замеряни с яйца и домати. 

При сблъсъците пострадаха и няколко журналисти от медията ни, които също се бяхме събрали заедно с още стотина граждани, за да се обявим против намесата на политически партии в избора на нов главен прокурор и натиска срещу магистратите и прокурорите, оказван от подсъдимия Прокопиев, медиите му и присъдружните му партии. 

Срещу политическия натиск върху независимата съдебна система се обявиха и от ВСС, Камарата на следователите, Специализирата и Апелативната специализирана прокуратура. 

Полицаите бяха обиждани и блъскани от метежниците, които ги замеряха и с яйца и домати

Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?