Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ЕКСКЛУЗИВНО: Вицепремиерът Екатерина Захариева с остри думи преди конгреса на ГЕРБ: Не съжалявам, че Цветан Цветанов ще бъде понижен
ЕКСКЛУЗИВНО: Вицепремиерът Екатерина Захариева с остри думи преди конгреса на ГЕРБ: Не съжалявам, че Цветан Цветанов ще бъде понижен
Автор: ПИК
Дата
Дата
49206
Коментари
28
ЕКСКЛУЗИВНО: Вицепремиерът Екатерина Захариева с остри думи преди конгреса на ГЕРБ: Не съжалявам, че Цветан Цветанов ще бъде понижен

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева коментира пред сутрешния блок на БТВ последният дипломатически скандал със Сърбия. Тя взе отношение и по въпроса около отношенията ни със Северна Македония и напрежението около Гоце Делчев и реакцията на БСП след намаляването на партийните субсидии. Министър Захариева коментира още доколко е реално да се очаква да имаме еврокомисар отново. Тя сподели и дали съжалява, че Цветан Цветанов ще стане само редови член на ГЕРБ.

„На Балканите за пореден път показваме колко много емоции има в политиката – коментира министър Екатерина Захариева напрежението между България и Сърбия, което бе предизвикано от външния министър на Сърбия Ивица Дачич. – Иска ми се да има по-малко емоции.

Явно Ивица Дачич не е гледал премиера, а някой му е преразказал думите му. Не бива да си позволява такива реакция преди да види буквално за какво става дума. ЕС не признава държави. Признават ги държавите. Става дума за един политически и юридически коректен отговор от страна на Бойко Борисов на журналистически въпрос. Не виждам нищо, което да запали цялата тази емоция на външния министър на Сърбия. Извикали сме в понеделник посланика на Сърбия. Ще разговаря с него директор от министерството. Такъв е редът. Ще препоръчаме да се види точно какво е казал Бойко Борисов.

Имаме чудесни отношения със Сърбия. Такива са и отношенията между двамата премиери. Най-вероятно става дума за вътрешнополитически цели. Лично аз, наистина не разбирам откъде дойде напрежението. Обсъдихме и с Бойко Борисов ситуацията и той е на моето мнение. Отделно, не е приемливо външен министър да се обръща така към премиер, но и няма повод за напрежение. Мисля, че нещата ще се изяснят. Самият Дачич е извикал нашият временно управляващ в посолството ни в Сърбия и е дал знаци, че се надявам бързо да се уточни напрежението. Не искаме напрежение с никоя страна по света, още повече когато става дума за един от съседите ни”.

Външният ни министър взе отношение и около напрежението със Северна Македония, свързано с Гоце Делчев.

„Гоце Делчев е общ – коментира Екатерина Захариева. - Имаме обща история и това казва и договора за сътрудничество и добросъседство. Ние искаме само да се каже истината – Гоце Делчев е българин, революционер, важна историческа личност и за Македония. Не виждаме какво толкова се караме за него. Тази личност трябва да ни обединява а не да ни разделя. Имаме изключително добри отношения със Северна Македония. Премиерите ни Зоран Заев и Бойко Борисов - също. Очевидно имаме да извървим още доста път, но началото не е лошо”.

Екатерина Захариева коментира и перспективите на страната ни, свързани с Берлинския процес.

„Това е първата година, в която България е член на Берлинския процес – анализира първият ни дипломат. - Става дума за инициатива на Германия, Франция и Великобритания.  След това се включват Италия и Австрия. Създаден е през 2014 година. Целта – връщане на фокуса на ЕС към Балканите. Да се работи за помирение, истинско помирение на Балканите. Тази година за първи път ставаме член и за първи път държава извън учредителите получава председателство. Става дума за едно минипредседателство  на Балканите. Това е знак към България и оценка за страната ни, за това, което сме направили по време на европредседателството ни. Знак за подкрепа за визията на България за Балканите. Става дума за много срещи. Екология, помирение чрез образование, фокус върху образование. Ще има страшно много срещи, бизнес форуми”.

Вицепремиерът коментира и искането от страна на БСП на международна подкрепа, след като официално бяха намалени партийните субсидии.

„Няма поводи за притеснения – категорична бе Захариева. - Всеки може да изпраща писма. Просто на моменти ставаме смешни. Не си спомням БСП да са били регистрирали, когато имаше референдум за субсидиите, че не е добре 1 лв.- субсидия. Тогава мълчаха. Най-важното при финансирането е да е прозрачно и да е ясно”.

Външният ни министър взе отношение и за това какви са шансовете България отново да има еврокомисар.

„Мария Габриел се справя много добре, въпреки че бе само 2 години еврокомисар – анализира Екатерина Захариева. -  Мисля, че би било много добре да запазим този ресор. Всеки председател предлага ресорите. Нека европарламента избере представителя и той да представи визията си за това как ще изглеждат комисиите. Имаме Мария Габриел, която се справя много добре с нейния ресор, този момент не е никак маловажен. Само за две години в един от най-тежките ресори тя показа страхотно справяне. Истината е че все по-трудно се постига обаче съгласие на Съвета”.

Екатерина Захариева сподели и дали съжалява, че Цветан Цветанов ще остане само редови член на ГЕРБ след днешния Конгрес на партията.

„Не съжалявам, че Цветан Цветанов ще бъде понижен – отбеляза тя. - В ГЕРБ и премиера Бойко Борисов е показал, че и при най-малко съмнения за нещо нередно, хората си тръгват. Знаете колко министри от началото на този кабинет подадоха оставки. Това е в реда на нещата”.

 

Напиши коментар »
(28)
1
Коментара ѝ , като самата нея - БЕЗ КОМЕНТАР !
2
Тази жена до вчера лазеше пред физкултурника от Вършец . Днес плочата се обърна ! Дали когато главната мутра отиде където му е мястото подобни елементи от меъсното строителство на демокрацията , ще са зад решетките ?
3
НА. КОНГРЕСА 2 ТЕ ВНУЧЕТА. МИЛЯРДЕРЧЕТА НА. ТИКВАТА СРЕЩУ ЦВЬКИ. ...КОЙ. КОГО
4
Много неприятна жена.Хили се като пача.
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
Цецо Пипоня е незаменим! Жал ми е за кауна ! Не стига, че природата го е ощетила у главата, ами сега ще го ощетят и от към доходи !!! Как ще си плаща масрафа за апартаментите? Къса ми се сърцето, само като си помисля колко нещастен ще бъде !!! На събитието, което ще започне в 12 часа, ще присъстват 1200 - от „умно-красивите“ и цвета на нацията герберасти, които ще вземат 120 решения и ще направят 12 резолюции !!! Ще се гласува и нов химн „Цвете, цвете, чудно цвете „ГЕРБ“ и Цветница ще бъде предложен за официален „Празник“!!!
7
Някой ще каже ли защо Сърбия не екстрадира Цв..Василев в Бългалия?
8
Тази преди други неща пееше за Цецо
9
Време е да се гримираме, време е да се костюмираме, време е да започне Кукленото шоу!!! Чакеме лакърдии от конгреса на мъпетите.
10
Тази жалка женица като видя, ме Пипоня го шутираха и тя хвърли камък по него. Не, че Пипоня не е за разстрел, конфискация на всички което има, но да не си помисли Вожда, че е на грешната страна. Тази е пълна мизерНица, не стига, че е тотално проста но и отчайващо нещастна. Целия МС са такива, жалко за България!!!!!!
12
Милошевич макар и умрял той все още витае в държавата в Сръбия ..самата Сръбия не иска да влиза в Европа , Албания също е управлявана в момента от Антиевропейци ...и стачкуващите в Албания , които искат да влезат в Нато и ЕС са репресирани от Албанските комунисти
13
Какво ли го очаква Ганьо Борисов от тези гъзолизци когато един ден който не е далеч ще се сгромоляса ???
14
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
15
А в главите ви има ли съдържание. Определено не, защото иначе няма да сте пик.
16
Ама,треторазядна пловдивска адвокатка,помним те когато ти даваха служебни защити и ордери в залата на съда,за да искараш някой лев.От тази си битност,изведнъж се появи като служебен министър,и след това-на крилете на гробаджиите.Допреди 3 мес.целуваше х-е на цвинокио,днес го плюеш.Пазарджишка провинциалистка.Да не те познаваме,та да се правиш на нещо.
17
Тази персона май се вживява във ролята на Руското Захарче...но ходещата Енциклопедия Геш ще ни изнесе беседа за случая,та нали е по-добър от Кънчо и Алцхаймера взети заедно....Чакаме коментара на Другаря......????
18
Роба се изказа от името на ЕС,без да има никакво решение за Косово и се водят преговори в начален стадии.Пет страни от ЕС не са признали Косово,както и ООН и безброй други,извън ЕС.Признаването на Косово от тиквоча е все едно турците да си направят държава в Източна БГ и Сърбия да я признае.Сега прави нова излагация,върху първата.
19
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
20
Тази ако е министър, аз съм астронафт
21
zadnicite na zmiite v GERB LASNAHA. kAKAVTO I TA E cvako i az ne go ponasiam,no vse pak hora sme,do vchera tazi zmia se e klaniala dozemi na CVAKO i go e podkrepiala iavno fiktivno,sega hape i lee otrova, Taia shte e sledvasshtata sled Cvako tia pravi pgromni gafove i ne struvas puknata para v mejdunarodnata obshtnost,dori ne ia poznavat MANEKENKA !!!
22
zadnicite na zmiite v GERB LASNAHA. kAKAVTO I TA E cvako i az ne go ponasiam,no vse pak hora sme,do vchera tazi zmia se e klaniala dozemi na CVAKO i go e podkrepiala iavno fiktivno,sega hape i lee otrova, Taia shte e sledvasshtata sled Cvako tia pravi pgromni gafove i ne struvas puknata para v mejdunarodnata obshtnost,dori ne ia poznavat MANEKENKA !!!
23
Да другарю наистина си Адмирал но използваш въздушния флот и си летиш като комар и разнасяш глупостите си по цяла България,но ще се появи пияния Боцман и ще се преземиш като пирон във кисело мляко тип ''Данон', и то със помоща на едно шило да спука балина на които се возиш като паразит. Наистина ТЯ Е министър А тъй товарищ Позитански трол във небето на ПИК.......????
24
Как да го екстрадират Ц.Василев.? Той е заявил пред Гласове-Половината от правителството ,при това най важните министри се контролират от Пеевски и Доган. При тях са бухалките, съдът работи за тях. Това не е съд ,,а трибунал на прокуратурата.
25
Каква дипломация с парашутиста Митов и калинката Захариева, та те не знаят на кой свят са?! Ситуацията с неподготвените и никомпетентни кадри е повсеместна, просто трагедия и пълна катастрофа. Болен народ, стопяваща се нация, държава на концесия
26
Тази куха и слугинажна лейка разката тотално майката и на това, което му викат българска дипломация. Като гарнитура добре и пасва политическия активист джендъра с бакалавърско образование
27
Еми и оная там Бъчварова не съжалява, че отива в Израел, въпреки че там трябва да пратят еврейка, като Ерна например. Ей това не го разбирам. Но да се върнем на главното – Джамболина за Президент. Аз съм за от еврейска и от циганска гледна точка и обяснявам защо. Аз тази сутрин казах, че в Европейския парламент има такива с бради и мустаци дето не са мъже. Ето, давам пример. Според Джамболина трябва всеки ден преди работе требе да си бръсне брадата и мустаците, а па не е мъж. Ужким е от стар цигански род, а е метросексуален. Ами щом е така, вчера го гримирах и дадох на съседите от Суринам да си поиграят с него. Сутринта отворили вратата, гледам на единичен матрак по трима. Аз матраците дормео съм ги складирал у Джамби, защото тука е по-тесно и по-евтино, пък и нали той ми е жена. Ще пробвам да им продам един два ама дали ще купят, че каквито са мизерници... Берлускони е като Джаамбазолино. Обръща ми гръб и спи на другата страна. Аз я вземах втората зелена таблетка в кафетерията като се чекирах за работа. След половин-един час ДЖАС! Излизам да пуша и гледам Сасуоли. Почваам да му говоря, да го прегръщам ама не знам защо казва, че не говорел диалект, продължавам да му говоря и да го прегръщам, ми вика не говорел римски. Е какъв си италианец, като не говориш римски диалект. Най накрая ми вика порка порка и се разбрахме да поркаме. Ще ударя Джамби в земята дето се прави на много ербап и голям политик. Кариеристче. Не ми говори, сърдит ми е, захвърли перуката на пода а не знае колко струва едно такова нещо, че цела вечер си маза xaлκаτа с некво обезболяващо мазило мълчи и се цупи, гримът му се размазал, май е плакала. Затова казвам, че тука има жени дето им никнат бради и мустаци.
28
Когато дойдоха за евреите - аз мълчах.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?