Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ПЪРВО В ПИК TV: Бойко Борисов за европейския суперкомпютър у нас: България ще е на водещо място в иновациите и високите технологии (ОБНОВЕНА)
ПЪРВО В ПИК TV: Бойко Борисов за европейския суперкомпютър у нас: България ще е на водещо място в иновациите и високите технологии (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
Дата
Дата
24783
Коментари
23
ПЪРВО В ПИК TV: Бойко Борисов за европейския суперкомпютър у нас: България ще е на водещо място в иновациите и високите технологии (ОБНОВЕНА)

Премиерът Бойко Борисов, еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел и шефът на Генерална дирекция "Свързаност" към Европейската комисия Роберто Виола обсъждат европейския суперкомпютър на световно равнище, който ще заработи в България.

Мария Габриел обясни, че подобен компютър ще повиши киберсигурността в България. "Днес правим една много положителна стъпка напред, за това България има шанс да се изгражда тук екосистема за внедряване на високи технологии и по-висок жизнен стандарт. Благодаря за подкрепата на министъра на финансите и министъра на икономиката", каза еврокомисарят. 

Виола заяви, че тази инвестиция е най-голямата на ЕС в тази сфера в България. Той сравни суперкомпютърът, който ще бъде изграден у нас с технологиите на НАСА.

"С напредването на технологиите виждам колко е далече ЕС от водещите държави САЩ и Китай. Радвам се и благодарение на нашето председателство, че и ЕК и Европа се замислят, че в следващите месеци и години, тази технологична революция ще бъде огромна.

Помним телевизорите с кинескоп и само години по-късно всичко е плазма. Европа безвъзвратно беше изостанала. Ние ще вложим заедно с ЕК близо 40 млн. лв. в технопарка. Това има смисъл ако БАН и специалистите, както и отбраната и киберсигурността, се възползват от това.

Даваме едно работно място,което да работи 24 часа в денонощието. Надали някой извън тази сфера може да си представи какво може тази машина и колко операции в минута извършва. Може да тества автомобилни части и да повиши в пъти производителността.

Ние ще дадем място на всеки, който има желание да го ползва. Приложим е и в медицината, и в много сфери. Не само на Балканите, но и в Източна Европа няма такива машини. Това извежда България на съвсем ново място в иновациите и високите технологии", заяви Борисов. 

Суперкомпютърът ще се намира в Софиятехпарк, заяви още премиерът. 

Мария Габриел обясни, че около 1 млрд. е инвестицията, като България участва с 28 млн. евро. Останалите средства се дават от ЕС, ЕК и частни инвеститори. Очаква се в края на 2020 г. тези суперкомпютри да оперират, включително и този в София, каза еврокомисарят. Премиерът пък допълни, че ще работят и българи, и европейци, тъй като ще бъдат правени конкурси, за да се осигурят най-добрите специалисти. 

"В този сектор ние имаме специалисти, които са доказани в света. В информационния сектор ние имаме едни от най-добрите кадри, така че нямам притеснения, кой ще работи", заяви Борисов. 

Роберто Виола заяви, че България от десетилетия дава едни от най-добрите компютърни инжинери и математици и тази мрежа ще е от полза за развитието на още кадри и подобряване на конкурентноспособността на целия информационен сектор в страната.

Премиерът Борисов прекрати брифинга, когато медиите поискаха да коментира вътрешно политически теми и случващото се на "Позитано" 20.

На въпрос дали би коментирал вътрешнополитически теми, Борисов заяви, че това не е интересно. „Сега сме високо технологично ориентирани в България, на най-високо ниво“, заяви той.

По отношение на случващото се на „Позитано“ 20 Борисов заяви: „Даже и оставка не могат да си подадат“.

Вижте коментара на премиера във видеото на живо на ПИК TV:

Напиши коментар »
(23)
1
„Аз дойдох от бизнеса. По принцип всичко читаво в България работи за частния сектор, в държавния са само кратуни." – г-н Бойко Борисов, в-к „24 часа", 29.03.2002 г. ++ „По данни на Евростат, България е на първо място по производство на тикви и кратуни за 2016 г. с рекордните 133 000 тона. След нас са Испания с 97 000 тона, Франция с 96 000 тона, Германия с 87 000 тона и Португалия със 75 000 тона годишно произведени тикви и кратуни.“ - http://news.bnt.bg/bg/a/evrostat-blgariya-e-nay-golemiyat-proizvoditel-na-tikvi-v-es ++ Гласувалите за ГЕРБ на последните евроизбори са 607 194 човека или всеки от тях е допринесъл към видимите резултати на ГЕРБ средно с по 219 кг тикви и кратуни.
2
е второ поколение "Правец". В пряк и преносен смисъл.
3
Как може милиционерът-физкултурник Цецо, влязъл в политиката само с един чифт скъсани зелени милиционерски чорапи, да придобие огромен апартамент в луксозна сграда на последния шести етаж с площ от 240 кв.м., който върви заедно с двоен гараж и предверие с „ВИП асансьор“, като общата разгъната застроена площ на обекта е над 315 кв.м., а пазарната оценка на разкошното имение възлиза на около 1,5 млн. лв.? ++ Как може младата комунистка Цецка (изпратена от Партията в работнически факултет, от който кадрите след 6-месечна подготовка са приемани за студенти без приемен изпит), да завърши задочно „Право“ и преди 10 години, гола като мотика от ТКЗС-то на родното си село Драгана, общ. Угърчин, да влезе в политиката, а сега изведнъж да се окаже собственик на огромен суперлукс 198,7 кв.м. апартамент в центъра на София плюс гараж 20,2 кв.м. с пазарна оценка около 1 млн. лв. - 198,7+20,2=218,9 кв.м. х 2280 евро/кв.м.=499 092 евро? („Според отдел „Продажби“ на Артекс жилищата на високи етажи в техните сгради се продават на цени около 2 200 евро на квадратен метър без ДДС“ - https://acf.bg/?p=15397) ++ Как може шефът на КПКОНПИ г-н Пламен Георгиев, да е декларирал, че си е купил тризонет за 293 374 лв., но в същото време да има публична оферта от продавача на апартамента за 265 000 евро, която е нормалната за района пазарна цена на подобни суперлукс ексклузивни имоти?
4
Кой ще строи сградата и после ще й прави ремонтите ли или кой ще напише програмата за свръхкомпютъра. Дано не ни лекуват с лекарства направени с краден софтуер, че при самолетите ефекта е бърз - падат и ограничен -умират сто-двеста човека, но лекарства направени от крадливата хунта правят бъдещето на човечеството непредсказуемо. Пълна гротеска неукият и дигиталната патка обсъждат изкуствен интелект върху свръхкомпютър и това при тотална липса на естествен интелект.
5
Google плаща $ 17,000 до $ 22,000 на месец за онлайн работа от дома си. Присъединих се към тази работа преди 2 месеца и спечелих $ 20544 през първия месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми се промени напълно към по-добро! Чейк какво правя. Тук...............>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m
6
Абе тоя хал хабер си няма от обикновени компютри та седнал да ни занимава със супер компютри...
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
Всичко Мара габриел втасала та и с това
9
...комунетата разчитат на платени Помияри из нета, ще гледат властта през крив макарон!
10
драгалевската снежинка обеща 250 000 нови работни места и куп хай тек центрове.Е, и след това си поплака, да поплака си в НДК.
11
СУПЕР КОМПЮТЪРА ОТДАВНА Е НА ПОЗИТАНО 20!
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
13
Боко е достоен мой наследник. И аз така виках:" Таз година полупроводници, догодина-цели". Трябваше да станем нация "техническа" и да задминем САЩ и Япония, пък то нищо не излезе. Даже домати внасяме. Та така и сега ще стане.
14
В Булгаристан най-важният въпрос е КОЙ СЕДИ ЗАД КОМПЮТЪРА !!! А практиката показва, че зад клавиатурата седи крадливо и ненаситно герберче или калинка от ОПГ„ГЕПИ –Хайдук-Груп“ !!!
15
Супер компютър ,супер Бойко, с тозе компютър живота по селата ще стане по добър ,ще се увеличат пенсиите и заплатите ,ще се подобри здравеопазването, и тем подобни
16
Какъв фактор е Мара , че постоянно е на показ ? И само назубрени фрази бълва !
17
Това не е работа за простите ще се издънят. Нищо, че могат да спират интернета или да пишат "нецензурно" на истината, че първият свръх компютър в България е работил 40% от времето, за да си прави тестове. Нова схема за крадене е това. Жалко е, че наистина с компютри могат да се правят и лекарства и да се планира производство, валутните двойки, акции и наводнения, обаче простите това и като научна фантастика не го разбират.
18
Е ---л съм ва в мръсните ш-ибани позитански кърлежи , отивайте при червеите нагли невежи боклуци!
19
На гол тумбак - чифте свръх компютри ! На първо място по технологии - на последно място по стандарт на живот !!! Като потрошиха толкова пари за техника за изборите кой отиде да гласува машинно !!! Защо всичко при нас е обърнато, все отзад напред !!! Ами то почва от главата, ако може да мисли реално, действа професионално ! Ако слуша "европейските" снахи как било по Европата, нека първо да ги пита какви доходи взимат, с колко пари изкарват месеца, колко им струва и тогава да ми говорят за свръх компютри !!! Народа тъне в мизерия, хора ровят по кофите, пенсионери умират от глад....!!!! После мислете за свръх компютрите и свръх самолетите !!
20
Борисов и шайката му унищожиха образованието, промениха ценнстната с-ма, наложиха посредствеността и неграмотността, сега взел за суперксомпютър да ми говори....свещена простота!!!
21
Милиарди се потрошиха за електр.правителство и края не му се вижда, отлага машинното гласуване под различни претексти, сега пък ново двайсет суперкомпютър. Само се чуди с какво да отклонява вниманието на хората от грандиозните кражби на управляващите и корупционните схеми и скандали
22
искам да поканите и железния човек
23
Кво ти разбира Тиква от компютри......да не говорим за СВРЪХкомпютри.......и Боко спри да говориш за ПЛАЗМИ....това е една доста стара и калпава технология....отдавна има OLED
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?