Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ПЪРВО В ПИК: ГЕРБ водят на БСП в ново горещо проучване - партията на Борисов увеличава подкрепата си и според "Барометър", ВМРО четвърта сила (ГРАФИКИ)
ПЪРВО В ПИК: ГЕРБ водят на БСП в ново горещо проучване - партията на Борисов увеличава подкрепата си и според "Барометър", ВМРО четвърта сила (ГРАФИКИ)
Автор: ПИК
Дата
Дата
81414
Коментари
30
ПЪРВО В ПИК: ГЕРБ водят на БСП в ново горещо проучване - партията на Борисов увеличава подкрепата си и според "Барометър", ВМРО четвърта сила (ГРАФИКИ)

ГЕРБ води на БСП и в проучването на агенция "Барометър", както показаха по-рано и ексклузивните данни на "Сова Харисв", представени първо по ПИК TV от социолога Васил Тончев.

Две седмици преди изборите за Европейски парламент „Барометър България“ проведе проучване за нагласите на българските избиратели за участие във вота. 

Според данните на агенцията четири от партиите се очертават със сигурно представителство в Европарламента – ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО. Забелязва се и определен дял от колебаещи се избиратели, които биха могли да повлияят на крайните резултати в изборния ден.

На въпрос „Ще гласувате ли на изборите за Европарламент на 26 май“ 33,8% заявяват, че със сигурност ще гласуват, 36,5% се колебаят, а 29,7% категорично няма да гласуват.

Изборите в края на май по всяка вероятност няма да променят тенденцията за ниска избирателна активност на вота за Европейски парламент. Но делът на колебаещите се дали да го направят е относително висок – 36,5%, като решението им има потенциал да повлияе на резултатите в полза на една или друга политическа сила.

 

За коя партия/коалиция ще гласувате на предстоящите евроизбори?

Отговорите на анкетираните, твърдо заявили, че ще гласуват, на директния въпрос за кого планират да гласуват в края на май показва, че след значимия отлив от одобрение последните седмици ГЕРБ отново отбелязва лека преднина пред БСП. Подкрепата от 31,9% е генерирана до голяма степен от твърдите привърженици на партията, които затвърждават позицията си с наближаване на изборния ден и като отговор на негативната кампания.

От друга страна БСП (с 31,2% заявили желание да гласуват за листата ѝ) не успява да привлече допълнителна подкрепа извън традиционния си електорат, защото масовата част от избирателите не я разпознават като желана алтернатива и горе-долу изравнените позиции с ГЕРБ в последно време могат да изиграят лоша шега на столетницата, като мотивират вот срещу нея и за опонентите ѝ.

За сметка на това се наблюдава отчетливо одобрение за ВМРО с водач на листата Ангел Джамбазки – 7% към момента заявяват твърдо намерение да гласуват за кандидатурата на воеводите. След решението на партиите от патриотичната коалиция за самостоятелно явяване на евроизборите ВМРО успяват да привлекат вота на по-голямата част от избирателите им, като печелят одобрение и извън традиционния им електорат, с голям потенциал да привлекат от гласовете на все още колебаещите се.

Несъмнено ДПС също ще имат представители в следващия европейски парламент с 8,8% подкрепа, но трябва да се има предвид че резултатът им на изборите е трудно прогнозируем с точност поради спецификата на традиционния им електорат и вътрешните процеси, протичащи в движението.

Останалите формации към момента остават под прага за излъчване на представител в Европейския парламент, като се наблюдава значим дял избиратели, които все още се колебаят дали да отидат до урните и за кого да дадат вота си, ако го сторят.

 В случай, че все пак решите да гласувате за кого сте склонни да дадете гласа си?*

На респондентите, отговорили с „колебая се“ на въпрос 1, „Барометър България“ зададе допълнителен въпрос – ако все пак отидат до урните, за кого са по-скоро склонни да гласуват. ГЕРБ биха могли да мобилизират 14,3% от колебаещите се избиратели и да подобрят резултата си.  

ВМРО имат потенциал да привлече допълнително 21,4% от тези, които все още не са взели решение. В случая значение има фактът, че Ангел Джамбазки като водач на листа печели одобрение и привлича гласове и извън тясно партийният им електорат, както и че след решението на партиите от ОП да се явят самостоятелно на избори част от симпатизиращите на коалицията като единна формация могат да насочат гласовете си към ВМРО.

БСП много трудно поне на този етап и за тези избори ще разширят значително подкрепата си извън традиционните си гласоподаватели, но все пак биха могли да привлекат вота на част от колебаещите се с леви убеждения - 8% от колебаещите се, в конкуренция с „Коалиция за България“ (АБВ). Има и значителен дял колебаещи се, които не изявяват склонност да гласуват за конкретна листа към момента, но все пак съществува вероятност да отидат до урните, като вотът им ще бъде решен в последния момент – това са  36,4% от колебаещите се.

*Посочените резултати са само за отговорилите с „Колебая се“ на Въпрос 1.

 Характеристики

Период на провеждане на изследването: 10-15.05.2019 г.

Методология: Количествено проучване

Представителност: населението на България с избирателни права

Обем на извадката: 843 души на възраст над 18 г.

Напиши коментар »
(30)
1
на ГЕРБ се очертава. много МИ Е ИНТЕРЕСНО ПОСЛЕ РАЗНИТЕ АПАЛИЗАТОРИ, КОИТО ДАВАТ ПРЕДИМСТВА НА БСП КАКВО ЩЕ ОБЯСНЯВАТ ? Направо да заминават в хотела на Корнелия в Зимбабве и да не се връщат от там. Само Андрей Райчев да остане, защото прави хубави движения с ръцете си.
2
и също манипулативни. ГЕРБ са под 30%, за БСП да не говорим - сигурно ще са под 25.
3
Браво. ГЕРБ трябва да смачка мухлясалите БСП-едераси като гн**иди на изборите
4
И сега какво излиза ? - излиза че мафиотската партия БСП отново ще е втора . При това полужение най добре е да отидат в Венецуела да мадуркат на Мадуро мадурките
5
Пръцялко, иска ти се, но след седмица ще си търсиш нова работа! Титан наема кадри!
6
Да ви пикам на демокрацията, а тоя от ляво най голем демокрад... Пфу бистришки
7
ПИК защо не пишете за рекетьора Гешов от Червен бряг. Отново вилнее в града . През ноща отново бълва клипове изпълнени с мъжки ласки
8
Който ще гласува за ГЕРБ на 26.05 да слага плюс зелено, който е за БСП минус червен СТАРТ
9
Бистришки тайгър пфу, бих го размазал на някоя магистралка
10
Песента на импексовица е изпята ! Костов ще я сменя начело на столетницата след изборите с друга негова парантия .... Раданчо !! И в БСП третия пол окончателно ще възтържествува !
11
Пак не сте познали. 10% в полза на ГЕРБ. Кой нормален ще гласува за жаба Елена или КУР..нела подкрепяни от идиота МУНЧО. Кой? Само увредени хора комунисти болни мозъци гласуват за БСП. Които обещават неизпълними работи.гледайко към Русия обещават европейски стандарт. Няма как да стане да знаете.
12
Българите още се стряскат от управленията на БСП. Те знаят, че дойдат ли комунистите на власт това са години изоставане в развитието на държавата. А и старите муцуни в листата на БСП говори, че тази партия не се е променила. Не знам как българин ограбен при фалита на банките през 1996 г. може да гласува за листа, в която фигурира името на Румен Гечев. Затова в деня на изборите много хора ще гласуват за по-малкото зло и това е ГЕРБ.
13
Откакто дъщерята поотрастна и тръгна на училище ГЕРБ все си водят и това със сигурност ще продължи поне до завършването и на висшето образувание и отглеждането и на внуци!
14
Пълни манипулации преди изборите.Партията на гранатометчика се провали във всичко. Осем дни не могат да открият един убиец.Освен да крадат не стават за нищо!
15
А от партията на народа се очертават най много двама евродепутати
16
Водят не водят се заминават тия боклуци за радост на народа
17
Никога вече КОМУНИЗЪМ -Курнела, Йончева, Гечев, Кутев, К.Добрев, Крум Зарков, В. Жаблянов, Свиленски и пропуснати! За всеки един поотделно знаете защо. Победа ГЕРБ!
18
Аз викам да гласуваме за Гроб! И да отиваме към Орландовци! Другарю Пръц, имам въпрос към вас: Как Вие, като такъв отявлен гей, сте против Истанбулската конвенция? Все пак всички сме запознати с мракобесното ви швестърско минало!
19
Google вече плаща $ 17000 до $ 22000 на месец за работа онлайн от дома си. Аз се присъединих към тази работа преди 2 месеца и съм спечелил $ 20544 в първия ми месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми е променен - напълно към по-добро! Разкажете какво правя Започнах..............>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m
20
Импексовите БСПдирунгели кръв серат, и газ пикаят от такива прогнози. Няма как да спечелиш, щом си поставил за водач, една бивша офшорна крадлива кучка на СС Момата.
21
имайте предвид, че хората с различно мнение (от налагащото се от служебните медии) по една или друга причина не го изразяват.
22
, че когато резултати от социологическо проучване са такива , че ГЕРБ води, това са РЕАЛНИТЕ, ИСТИНСКИТЕ резултати. Другите са така наречените ФЕЙК резултати. Лъжовни резултати, измислени срещу взети пари. ПОЗОР за взяткаджиите на пари и измисляне на фалшификати.
23
Ха, ха, ха, само човек като види резултатите и веднага разбира кой е пуснал сухото и поръчал музиката! Настана плодотворно време за социолозоврачките да напълнят гушките! Добър апетит!
24
И тези са менте. Разполагам с истинско социологическо проучване направено от хора отвън. ГЕРБ води с 5,6 % на БСП. Разликата се увеличава драстично и ГЕРБ имат голям шанс за 8 евродепутата. В България проучванията са социалистически а не социологически затова вярвам на истински изследвания на професионалисти от чужбина. Това е факта.
25
ТАКА Е, БСП ВОДЯТ ЕДИН МЕСЕЦ ДО ИЗБОРИТЕ И ТОЧНО НАКРАЯ СЕ НАС.РАТ. КАК ГО ПРАВЯТ ТОВА ВСЕКИ ПЪТ, НЕ ЗНАМ? САМО КЪНЧО И КОЛЬО ЗНАЯТ.
26
Идиотско проучване платено от Карата,затова мижавата му вмро,е ударила главата в чантията.Много идиотия,много демагогия,много простотия се излива от разни очилати гномове.
27
Хей гербарски неграмотни сайтове и тролове. Стегнете се бе. Фабрикувате само фейк за да цункате под пъпа Вожда. Така само го лъжете. Разберете, че вашите господари не ни управляват, а просто ни крадат. То не бяха суджуци, апартаменти с асансьори и тераси с джакузита. Усещате, че се свличате в асансьорната шахта и мобилиѝирахте всякакъв слугинаж. Не е тарикатско
28
Спокойно ДЕБИЛИ ЩЕ СЕ ПРЕБРОИТЕ.И С ГРИПЕН-ТРОХЛЬО,КРУШОВСКАТА КОБИЛА И ЛЪЖЛИВОТО ЛЕНЧЕ.ЩЕ СЕ СМЕСТИТЕ ВЪВ ВЛАКА КЪМ ПХЕНЯН.
29
не може да бъде,наш червен кольо каза друго!!!!!!
30
отговор на коментар
А бе потляк ами сега с колко години се върнах ме назад а в всички насоки се на дъното сме
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?