Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
НА ВНИМАНИЕТО НА ОЛАФ И ПРОКУРАТУРАТА: Ето как любимец на Корнелия Нинова прибира европейски пари в схема със сина си (ДОКУМЕНТИ)
НА ВНИМАНИЕТО НА ОЛАФ И ПРОКУРАТУРАТА: Ето как любимец на Корнелия Нинова прибира европейски пари в схема със сина си (ДОКУМЕНТИ)
Автор: ПИК
Дата
Дата
111662
Коментари
24
НА ВНИМАНИЕТО НА ОЛАФ И ПРОКУРАТУРАТА: Ето как любимец на Корнелия Нинова прибира европейски пари в схема със сина си (ДОКУМЕНТИ)

БСП, от която пишат опорните точки на обвиняемата за пране на пари Елена Йончева, трябва да разследват сами себе си за корупцията и далаверите, в които обвиняват управляващите, тъй като изплува поредният случай на усвоени неправомерно европейски пари в техните редици, пише Брейкинг.бг и дава пример:

Общината е Гоце Делчев, управлявана вече 24 години от БСП. Кмет шести мандат е Владимир Москов, а негов заместник Валери Сарандев. Според местните жители Сарандев е „сивият кардинал“ на общината и реално той я ръководи. В момента освен зам.-кмет на Гоце Делчев той е и лидер на Областния съвет на БСП в Благоевград. И любимец на Корнелия Нинова.

За случая с любимеца на Нинова  Валери Сарандев и 4-етажния му хотел ПИК съобщи преди всички още преди седмица. 

Завършилият Висшата школа на МВР Сарандев е назначен за областен управител на Благоевград от уж независимият служебен кабинет на президента Румен Радев през януари 2017 година. Заради това той напуска председателският пост в МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово (Местна Инициативна Група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово) сдружение с нестопанска цел, бенефициент на ДФ „Земеделие“ с одобрена стратегия за прилагане на мерки за финансиране на кандидати с европейски субсидии. Сдружението е одобрено да финансира проекти на кандидати, регистрирани и упражняващи дейност на територията на трите общини – Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. Именно това сдружение е обект на сюжета, описан по-долу, от който не е лошо да се позаинтересуват Европейската служба за борба с измамите.

Преди няколко дни медиите публикуваха информация как Валери Сарандев се оказа собственик на четириетажен хотел в село Тешово, община Хаджидимово.

Всъщност лускозният хотел „Алгеса“ е построен с европейски пари по Програмата за развитие на селските райони или станалата нарицателна програма „къщи за гости“. Собственик на хотела е едноименната фирма, със собственик синът на Сарандев Георги Валериев Сарандев. Управител е жена му Маргарита Сарандева, написа във Фейсбук бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров. Проверка на Breaking.bg показала, че хотелът е финансиран с 200 019 лева от Програма за развитие на селските райони през програмния период 2007-2013 година. Субсидията е за „изграждане на семеен хотел“. Субсидията от 200 000 лева за хотела е взета от семейната фирма на Сарандеви. 

Хора от района обаче твърдят, че сградата не се ползва по предназначение, а като семейна къща от фамилията Сарандеви. В нея има назначени двама души персонал, които я поддържат и обслужват собствениците им, когато дойдат. Надявам се започналите проверки на всички къщи за гости и семейни хотели, построени с пари от еврофондове да стигнат и до хотела в Тешово. 

Но да се върнем към Валери Сарандев в битието му на зам.-кмет на Гоце Делчев, лидер на областната организация на БСП и бивш, до 2017 година, председател на МИГ-Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово. На негово място в сдружението е назначена Марина Герова, Началник отдел „Обществени Поръчки“ в община Гоце Делчев, която е пряко подчинена на Валери Сарандев.

До януари 2017 Валери Сарандев е шеф на МИГ-Гоце Делчев, Гърмен Хаджидимово. И тук сюжетът става много интересен. Кандидатите за европейски субсидии подават проектните си предложения през електронната система ИСУН2020, а МИГ назначава комисия за оценка на проектите, като двама оценители оценяват един и същи проект. Протоколът от оценката се изпраща на съответния Управляващ Орган (ДФЗ, ОПИК, ОПРЧР) и те дават становище за окончателното класиране на кандидатите.

Тези с най много точки получават финансиране, докато не се изчерпи финансовият ресурс по съответната процедура. През 2018 г МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово събира и разглежда за одобрение проекти по процедура BG16RFOP002-2.023 -„Технологично обновление и внедряване на стандарти в МСП“. Те се финансират от Оперативна програма „Иновации и конкуретноспособност 2014-2020 г“-ОПИК. Кандидатстването по процедурата е през септември 2018 г., а класирането е обявено на 04.01.2019 г. За субсидии могат да кандидатстват местни фирми, в добро финансово състояние. Какво се случва обаче ?

До кандидатстване са допуснати от МИГ 14 предложения. 

„Тогава на всички кандидати започна да се обажда лично Валери Сарандев. Той предлагаше да изберем определена фирма за консултант, която гарантира 100%, че нашият проект ще спечели субсидия. Ние назначаваме комисията, обясняваше той“, разказват пред Breaking.bg участници в процедурата. Председател на МИГ – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово е Марина Герова, Началник отдел „Обществени Поръчки“ в община Гоце Делчев, която е пряко подчинена на Валери Сарандев – зам кмет на община Гоце Делчев и бивш председател на МИГ. Освен по телефона кандидати по процедурата са извикани от Валери Сарандев и представяни на Атанас Клинков от „Инскейл“ – консултантска фирма за разработване на проекти с европейско финансиране, където същия си партнира с Георги Сарандев – син на Валери Сарандев.

Отваряме малка скоба. Сарандев-младши и Атанас Клинков са назначени от правителството на Пламен Орешарски в Министерство на икономиката именно в програмата ОПИК. Освободени две години по-късно след идването на второто правителство на Борисов. И какво се оказва? Да спечелиш проект в Гоце Делчев и района трябва да минеш през зам.-кмета Сарандев, той назначава комисията, и през сина му като „консултант“, който гарантира 100% успех.

Разбира се, това партньорство остава неявно за властите, но гарантира успех на кандидатите по процедурата.

Нещо повече един от оценителите на проектните предложения – Милен Спасов е управляващ дружество от IT сектора, което според неофициална информация, с подставена фирма ще разработва и внедрява софтуерни продукти на кандидатите по процедурата, което само по себе си представлява допълнителен финансов стимул за оценителя и пряк конфликт на интереси.

Още преди обявяване на решението кои фирми получават средства и кои остават резерва, някои от кандидатите подават сигнали към ОПИК и Министерство на икономиката. Това става през октомври и ноември 2018 г. Те са за нередности по оценка на процедурата. Предупреждават за конфликт на интереси и търговия с влияние от страна на Сарандев, но от ОПИК не реагират. И о чудо! Обещаното от любимеца на Корнелия Нинова и областен лидер на БСП се случва. От осем одобрени фирми, на седем консултант е именно дружеството, препоръчано от зам.-кмета на Гоце Делчев. Сред тях една на общински съветник от БСП в града. Под чертата за европейски пари остава най-голямото предприятие в региона „Пирин пласт“, която осигурява работа на стотици хора. Явно фирмата е сбъркала с „консултанта“.

Гаранцията „ние назначаваме комисията, другите нямат шанс“ не е съвсем евтина, въпреки, че работи. Според запознати „консултантите“, сред които е и синът на зам.-кмета Сарандев взимат двойно повече от останалите фирми в бранша. Искат 10% от средствата по проекта и 6000 лева авансово.

По груби сметки „консултантите“ около Сарандев са прибрали по 40 000 лева от проект, за седем одобрени. Вие си направете сметка за колко чисти пари става дума. Остава да видим дали на ОЛАФ, прокуратурата и Елена Йончева този сюжет ще им бъде интересен.

Напиши коментар »
(24)
1
Морала на Клепоухия Каун и Кучката Йо, е по нисак от тоя на улична проститутка, но бедата е там, че с празно ломотенето, Клепоухия кретен прогони два милиарда инвестиция на Фолксваген. Импексовите БСПдирасти не искат да са добре, те искат на народа да ни е зле, защото само оскотял гладен и болен народ (дебилен), може да гласува за тях!!!
2
На Клепоухия Каун Румен Пъпката, трябва да се забранят всякакви публични изявления, защото държавата ни губи милиарди за тая глупава комуняга!! .............................................................................................................................................. Питам импексовата Курабия, Румен Пъпкъта и СС Момата, как така крадливата кучка Йо има три къщи за гости, а аз нито една. Как така Импексовата курабия открадна два Импекса а аз нито един. Как така Румен Пъпката, си назначи любовницата на две държавни заплати, а аз не получавам нито една. Питам дали паразита Везира Енчев, има ли един ден нормален трудов стаж, без да е доносничел, че го изтъпанели начело в БСПдирадската си партия. Свършиха ли читавите в Импексовата партия, че допря до тоя Мерзавец, дебила Иво и крадливата кучка Йо. Ако Мавъра беше направил лустрация, а не да раздава Импекси на фльорците си, сега щяхме да сме Швейцария на балканите, и нямаше да хрантутим ДС разбойници, доносници и бивши партийни секретари и закапечета, като тия мерзавци, доносничели дори с кого са се плющели и жените им!!
3
издирят компромат, свързан с Корнелия. А това, че Борисов толкова години държи около себе си министри и депутати, потънали в корупция, не ги вълнува. КАТЮША СЕ ПОЯВИ - ДОСТОЙНА ПАТРИОТКА...
4
Европейските пари не ги раздава Нинова, а ги раздава Борисов с правителството си. А неговите чиновници, срещу съответната комисиона/рушвет/ отпескат на правилния човек. За това сме първи по корупция в Европа!
6
Той смачка държавата. Доскоро България беше на последно място по всички показатели в цяла Европа. Днес вече държавата ни е извън всякакви класации. Що така бе Heдялко ?
7
БСП са в дъното на всяка далавера!Не е случайна дейноста на БСП-Радев,който масово само с уволняване на всички нива и назначаване на агенти на мафията на дългосрочни договори назначи!Бойко като Херкулес се мъчи да изчисти Авгиевите обори,осрани от червените кхмери,дори за 150 дни служебно на БСП-Радев правителство! За какво му бяха на Радев тези назначения,като трябваше само избори да проведе? Видя се оценката на Народа,когато Радев при управление на Бойко спечели с 2 млн. а БСП при управление на Радев се срина на 800х. По-точна оценка за зависимостта и корумпиронето на Радев,здраве му кажи! В момента рейтинга му е ~25% като се срива с бързи темпове,защото е говорител на Нинова и КГБ!
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
9
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
10
Куп с лъжи. Евро програми- къщи за гости се реализираха само през програмния период 2007-2014. Тогава нямаше ИСУН 2020, а документите се подава на ръка в фонд Земеделие което близо 10 г се управлява от ГЕРБ и генерира корупция. Система ИСУН 2020 влезе в действие 2016 г. с програми на министерството на икономиката.
11
като светулка още един от червените бушони-усвоители на държавни пари колко още много има да гърмят проводниците на червената ч-ума Импексова!
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
13
Къде е ония Мъд...ур смръ...длив . Що не се изкаже и жаба Елена Кур....нела що мълчи. Но най големия престъпник Мъдура да не се крие като мишка...
15
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
16
koito iztri post 15 e sashtia glupak,za kogoto pisah predi malko i go iztri. Dreme mi na saidera,utre go niama,vprochem na 26 mai CHAO BAMBINO.....
17
от БСП твърдят че са за КЬОВЕШИ ..но всъщност това е ПОПУЛИЗЪМ..БСП не харесват Кьовеши .., понеже такива като Кори и ЙО ги арестуваха и са в затворите ..Кьовеши е ДЕМОКРАТ ..а не СОЦИАЛИСТ - БОЛШИВИК популист..
18
Нид@лкоо колко и да се пениш никой не можеждаьстигне по наглост Цвъки асансьора , Лъчо мозъка , И Боко тиквата и Шайката. Язък за парите които ти плаща шайката бре Смърдялко да си купиш ковчег
19
Радвам се , че триете ПИК това означава , че ви е неудобна истината , както навремето в Работническо Дело , та нали босът е от яташки произход !
20
ЩЕ СИ ГИ МЕРИМ , КОЙ ПОВЕЧЕ ОТКРАДНАЛ!!!!ОЩЕ ЛИ НЕ Е ЯСНО , ЧЕ ВСИЧКО Е СЪВСЕМ НОРМАЛНО , ЗАЩОТО ТАКА Е СТРУКТУРИРАНА СИСТЕМАТА !!!!!КАКТО КАЗА ЦВЕТАНОВ ' НЯМА КОЙ ДА ГО НАКАЖЕ !!!!!!!КОНТРОЛНИ ОРГАНИ ,ПРОКУРАТУРИ СА СИ ТЕХНИ !!!!!!КАКЪВ Е СМИСЪЛА ДА СЕ ДЪВЧИ ТОВА?????САМО СМЯНАТА НА СИСТЕМАТА МОЖЕ ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА!!!!
21
Ех как си живеехме през лукановата и виденовата зими,тогава бяхме фърст,датчаните не можеха да ни стигнат!
22
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
23
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
24
Ще призная Антон Тодоров ако разкости община Ковачевци там как са навързани общински съветници ,кмет , Миг ,евросубсидии , общински земи , богати майки,снахи , съпруги и там управлява любимец на БСП.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?