Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ПЪРВО В ПИК: Захариева в остър диалог с турския посланик - ето какво си казаха след езиковия скандал
ПЪРВО В ПИК: Захариева в остър диалог с турския посланик - ето какво си казаха след езиковия скандал
Автор: ПИК
Дата
Дата
42100
Коментари
14
ПЪРВО В ПИК: Захариева в остър диалог с турския посланик - ето какво си казаха след езиковия скандал

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Турция в Република България Хасан Улусой бе извикан днес в Министерството на външните работи от директора на дирекция „Югоизточна Европа“ Деян Катрачев, за да обясни изказването си от 11 май 2019 г., в което призовава между другото българските власти да насърчат изучаването на турски език като предпоставка за увеличаване на турските инвестиции в страната.

Пред посланика беше изразена позицията, че изказването му е политически неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения. Беше подчертано, че турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език, а следва да се основават на икономическа логика. Изтъкнато беше, че турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в България и по-подходящо би било те да подкрепят подготовката на кадри, владеещи български език. В същото време в България изучаването на чужди езици е въпрос на свободен избор на всеки български гражданин, а условията за това са налице.

Бяха изразени очакванията на България турската страна да се придържа към фундаменталните принципи на които се базират двустранните ни отношения, а именно добросъседство, равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Посланикът на Република Турция от своя страна заяви, че думите му са били погрешно интерпретирани от медиите. Предостави текста на своето изказване, като обясни, че не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на българските граждани. Посланик Улусой заяви, че турската страна няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин  във вътрешната политика на Република България, а в дейността си той се ръководи изцяло от целта да развива приятелските и взаимноизгодни отношения с България. 

Напиши коментар »
(14)
1
Тази калинка да си мълчи азщото Баце е приятел с Ердоган и много лесно можа да я изгони. Колко министри досега изгоряха.
2
Скочубрата му е казала,че не знае турски защото нямала цици за тази работа.
3
Навсич Китечалми
4
Селската простакеса,пак се изхвърли.Тя и тиквоча са обикновени соросистки мюрета.
5
е пълен дебил с тази вечна идиотска усмивка при всички сериозни събития. Недоразумение някакво, подобно на ирландската пастирка! Ердоган отдавна отсвири мутрагеньо, а сега съвсем ще му бие шута! Мълчанието е злато, казва народът, но Ката от народни мъдрости не разбира, нито от тиха дипломация.
6
Не разбрахте ли, че в Смолян, Шумен, Пазаеджик, Кърджали трябва да знаеш турски език за да имаш работа. Тази истина отдавна се занае. В турските фирми всички началници са турци и слабо знаят български език. Тази защо се преви на ударена.
7
Тоя ЦАЙС-ОПТИК мое само да духа на Ердоган......тъпа селска пръчка.....АНАДЪНМУ ве шайкаджии залупени
8
Щом е министър???????Но това е МАТЕРИАЛА!
9
английски, руски, немски, арабски и китайски - това са езиците, необходими на младите в бъдеще, а турските посланици все неразбрани - във Франция предизвикаха на два пъти международен скандал по избори, в Германия цяла години не си говореха с фрау Меркел, с Холандия направо се изпокараха, Русия пък щяха да нападат заради татарите в Крим, добре че се разбраха за доматите след самолета и посланика, с Гърция са на нож, с Армения не си говорят, само на Иран не смеят да се репчат още, от Русия не са пратили ракетите
10
да си взимат инвестициите и да се махат през носа ще ни излязат от нашата недалновидна политика
11
Права си, но у нас "политиците" излизат от жълтите павета само по избори - матряла не ги интерисува. Сега като мине олелията - те си знаят - да пипнат келепира, пък - каквото - такова.
12
Най-добрата оферта "", сега Google плаща между 250 и 350 евро на час, за да работи онлайн от дома си. Получих € 35248 за първото си плащане в месеца за 3-4 часа работа на ден и исках да споделя това с вас, защото търсите нови хора, които да се присъединят към екипа ви сега и аз препоръчвам на всички да направят искането , Просто като следвате инструкциите в този блог. Тук................>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m
13
Изключително премерено и точно!Браво Захариева!Не би следвало да се поставят ултиматуми,както и не са ,но каквото е трябвало да се каже е казано по интелигентен начин.Все пак посланика е добре да е наясно с чувствителността на българите по този въпрос.
14
Тъпо парче ! По-тъпо от тази кьоравата !
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?