Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
РЕАКЦИЯ: Турският посланик разочарован - били го разбрали погрешно
РЕАКЦИЯ: Турският посланик разочарован - били го разбрали погрешно
Дата
Дата
11924
Коментари
11
РЕАКЦИЯ: Турският посланик разочарован - били го разбрали погрешно

Посолството на Турция в България защити изказването на турския посланик от днес, с което той поиска въвеждане изучаване на турския език в родните училища като чужд. В изявление от посолството посочват, че са останали разочаровани от изопачаването на думите на Хасан Улусой и той е бил разбран погрешно.

ПИК припомня, че подобно твърдение за погрешно разбиране и сгрешен превод имаше и след острата реакция на премиера Бойко Борисов по повод на изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Турция е оказала натиск върху България по Закона за вероизповеданията.

Ето и пълното съобщение на турското посолство:

"Днес (11 май) на церемонията по откриване на новата инвестиция на фирма "Теклас България" в Кърджали, в качеството си на поканен гост, посланикът на Република Турция в София д-р Хасан Улусой направи изказване.

В изказването, в което се акцентира на задоволството от големия брой турски инвестиции в приятелска, съседна и съюзническа България, бе изразено становището на турските инвеститори за необходимостта българските граждани да владеят писмено и говоримо както български, така и турски език. Изопачаването на тази част на изказването, под формата на – "Турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България“ и последвалия отзвук, са причина за разочарование.

Турция отдава голямо значение на икономическите си отношения с България. Приемаме със задоволство подкрепата на министър-председателя на България г-н Бойко Борисов и на съответните членове на правителството и институции, както в много други сфери, така и за развитието и на икономическите ни отношения в полза на двете страни.

Очевидно е, че редом с българския, доброто научаване на устния и писмен турски език от страна на българските граждани е повод за предпочитание при наемането им в турски фирми. Това се отнася за всяка чужда инвестиция. В своето изказване посланик д-р Хасан Улусой е акцентирал именно върху това и декларирайки своето доверие в българските власти, е споделил готовността ни за сътрудничество.

Изказване на посланик д-р Хасан Улусой при откриването на новите инвестиции на Теклас България

За мен е голямо удоволствие да бъда сред вас на откриването на новите инвестиции на дружество "Теклас България" в Кърджали.

През 2006 г. "Теклас", която е водеща компания в своя сектор в Турция, реализира в България първата си инвестиция в чужбина. Отчитаме със задоволство, че през изминалите 13 години компанията направи много важни инвестиции в България. Днес, към тях се добавя още една, за което ги поздравяваме и адмирираме.

Като посланик на Република Турция, увеличаването на турските инвестиции в съседна, приятелска и съюзническа България, за нас е изключително радващо.

Благодарим на министър-председателя г-н Бойко Борисов и неговото правителство за оказаната подкрепа за развитието на икономическите отношения, които са от обща полза за двете страни. В България развиват дейност над 3 хил. български фирми с турски капитал. Днес, Турция е третият по големина търговски партньор на България с годишен търговски стокообмен между двете страни, възлизащ на близо 5 млрд. долара. Една от най-големите чуждестранни инвестиции в страната също е турска. Вярвам, че тези цифри могат да се увеличат много повече.

Икономическите ни отношения са спойката на нашето приятелство и на културата на съжителство между страните и народите ни.

Със своята икономическа дейност "Теклас" също допринася за това. Радвам се да видя, че компанията не само развива икономическа дейност, а и подкрепя проекти за социална отговорност в сферите на инвестициите. Днес също тук се създава заетост за хиляди български граждани. Всичко това оказва подкрепа на икономическите ни отношения със съседна България. Специално бих искал да благодаря на министър-председателя за подкрепата за все по-големия напредък на икономическите ни отношения и приятелство.

Накрая, бих искал да изкажа и едно общо желание на турските фирми, които инвестират в България. Както ви е известно, когато турските фирми инвестират тук, те искат да наемат български граждани, които освен български владеят и турски език. В тази връзка, смятам, че колкото е по-голям броят на българските граждани, които редом с български, владеят и правилен устен и писмен турски език, толкова повече това ще насърчи турските инвестиции в страната. Пожелавам усилията на българските власти за надлежното изучаване на турски език от страна на българските граждани и най-вече на сънародниците ни, да продължат, и бих искал да подчертая, че сме готови на сътрудничество в тази насока.

С тези мисли, още веднъж поздравявам "Теклас България" за значимата им дейност и използвам случая да честитя свещения месец Рамазан на нашите сънародници, които са примерни български граждани".

Още по темата
Ангел Джамбазки: Наглост и политически цинизъм е искането на Турция за изучаване на официален турски език у нас!
Часовник
15:41
Ангел Джамбазки: Наглост и политически цинизъм е искането на Турция за изучаване на официален турски език у нас! Призовавам всички кандидати от листите за ЕП, както и техните партии, да...
Напиши коментар »
(11)
1
Абе, ПИК...вие освен герберски подлоги, сега и турски ли станахте ?
2
документацията и инструкциите на завода са на турски ..който иска може да превежда ..но не да учим турски език , тъй като завода е турски ..някой хора са предубедени и чуват това което им отърва за момента ..като Кори импикса и викат ..например
3
Айдееее, други се целуваха насред Орлов мост! Иначе,този не е ли наясно , че звучи нагло , как щели да наемат хора най-вече с чужд език! Все едно да отидеш в Германия или Франция ,и да наемаш само с турски и арабски! Верва ли някой?
4
Питайте в Русия дали учат турски?
5
В Русия никой не ги пита...Той Путин отдавна си дружи само с чалмите и фесовете...Асад, Роухани, Ердоган ,Кадирер, Алиев...
6
7
Не е по темата но имам въпрос - как би реагирало обществото ако след няколко години този с къщата за гости зам,министъра забравих името му - вземе че стане премиер.Само питам че има вероятност това да стане ако повече българи объркат бюлетината на парламентарните избори.Нали и Нинова е уволнен зам.министър.
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
10
Ако бяхте учили турски,щяхте да го разберете! Анадънму?!
11
Винаги,не разбираме,или изопачаваме думите,я на Турски Министър,я на Турски Посланик,не е ли време,да Им се Отговори,всеки който Инвестира във България да Говори Български,и другото,Кога Турция,ще Изпълни Ангажимента от Ангорският Договор и,ще Изплати Необходимата Сума,или да Върне Беломорска Тракия
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?