Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
На 9 май Станишев и левите премиери се обявиха за социална и справедлива Европа
На 9 май Станишев и левите премиери се обявиха за социална и справедлива Европа
Автор: ПИК
Дата
Дата
2835
Коментари
6
На 9 май Станишев и левите премиери се обявиха за социална и справедлива Европа

„Европа трябва да бъде единна, социална и солидарна и ние ще положим всички усилия тя да стане такава след сериозния резултат на социалистите на Европейските избори."

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в Сибиу, Румъния. Той е там днес, в деня на Европа, за поредица от срещи с премиерите от левицата.

„С лидерите от нашето политическо семейство дебатирахме Декларацията от Сибиу, която ще бъде обсъдена на предстоящия Европейски съвет. Категорични сме, че Европа трябва да бъде отново единна, социална, солидарна и справедлива. Единна - без разделения, без скорости, без огради, без различно третиране на държавите-членки. Социална - по-добър живот за всеки европейски гражданин, никой не бива да бъде оставен зад борда. Справедлива - с достойни доходи, равно заплащане за еднакъв труд, достъпни здравеопазване и образование. Солидарна - основният принцип на ЕС - всяка страна в момент на нужда да получи подкрепа; помощ за региони и държави от Съюза, за да приближаваме стандарта на живот на хората от България до Португалия и от Италия до Швеция."

„Идеята за ЕС е неразривно свързана с победата над нацистка Германия във Втората световна война, за да забравим войните и да живеем в мир и сътрудничество. Затова в Манифеста на ПЕС ясно поискахме 9 май да бъде честван като официален празник в целия ЕС като символ на мира и демокрацията, загърбвайки тежките страници от миналото.", каза в обръщението си Станишев.

Президентът на ПЕС разговаря с испанския премиер-социалист Педро Санчес, който спечели убедително парламентарните избори в Испания преди седмица. Двамата са единодушни, че само обединени социалистите и социалдемократите могат да донесат желаната промяна към справедливост и солидарност в Европа. Същото потвърди пред Станишев и португалският премиер Антонио Коща, който заложи на социална политика и увеличаване на доходите в страната си.

Премиерът на Швеция Стефан Льовен, гръцкият министър-председател Алексис Ципрас, премиерът на Малта Джозеф Мускат също разговаряха със Станишев за предстоящите избори.

Социалистите виждат възможност да преобразят Европа към по-добро и разчитат на успех, особено след убедителния резултат на изборите в Испания, победата на социалистите във Финландия и очаквания добър резултат в Дания през юни.

„Така нашето политическо семейство ще има най-много - 9 министър-председателя - в Европейския съвет. При добро представяне на изборите ще търсим възможности за широк прогресивен алианс в Европейския парламент, който да излъчи Франс Тимерманс за следващ председател на ЕК. Левицата ще има шанс за 11 комисари в следващия състав на Комисията. По този начин можем да се преборим за промяната в Европа - новото мнозинство в ЕП, председател на ЕК и най-голям брой леви премиери в Европейския съвет значително ще променят картината на Стария континент.", коментира лидерът на европейската левица. 

На снимките: Станишев с Франс Тимерманс и Удо Булман, с премиера на Гърция Алексис Ципрас, с премиера на Испания Педро Санчес и с министър-председателя на Португалия Антонио Коща

Напиши коментар »
(6)
1
И Орбан мисли така, Европа на джендърите и резаците.
2
Съсела серГЕЙчо пак се урежда за омразния ЕП там където рублата не е в обръщение,
3
Браво на левите партий. Ще имат значителен рейтинг в европарламента. Не са като нашите тикви от мутромилиционерската шайка. Само служби, еврофондове , апартаменти с асансьори и тераси и къщи за гости. Еееее до кога
4
ПИК да им извъртят по една "френска любов" !
5
PIK, "swirite" li na KAWAL.
6
Другарите от Посрано 20 Пиширков и Поручик Бацилин ще бъдат заличени и хвърлени в енефа!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?