Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Изпратиха български военен контингент за мисия на НАТО в Афганистан
Изпратиха български военен контингент за мисия на НАТО в Афганистан
Автор: ПИК
Дата
Дата
7488
Коментари
2
Изпратиха български военен контингент за мисия на НАТО в Афганистан

Изпратиха 38-ия контингент от въоръжените сили за участие в мисия на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" от площад "Свобода" в Хасково.

Контингентът е в състав до 160 военнослужещи. Включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Иван Иванов от Дирекция "Логистика" в Министерството на отбраната.

Ротата за охрана на летище Кандахар е сформирана от над 100 военнослужещи, като по-голямата част от състава ѝ е от 31-ви механизиран батальон на Втора Тунджанска механизирана бригада. Повече от половината военнослужещи са с опит от мисии зад граница. Командир на ротата е капитан Светлин Симеонов – заместник-началник на щаба по огневата поддръжка във военно формирование 52 740. Участвал е в мисии зад граница през 2008 и 2012 г. в Афганистан и през 2009 г. в Босна и Херцеговина. 

Националният командир полковник Иван Иванов получи икона на Св. Георги Победоносец и сертификат за участие. Архиерейският наместник Георги Тодев и отец Никола отслужиха водосвет за здраве и успех на мисията.

На церемонията по изпращането участие взеха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Това е четвъртият контингент, който Хасково изпраща за Афганистан, отбелязва "Булфото".

Още по темата
Изпращаме 160 военни на мисия в Афганистан
Часовник
08:29
Изпращаме 38-ия контингент от въоръжените сили за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа". Тържествената церемония ще се състои днес в Хасково. Контингентът е в състав до 160...
Напиши коментар »
(2)
1
И КОГО ЩЕ ЗАЩИТАВАМЕ ТАМ.................??????
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?