Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
САМО В ПИК: Мира Радева с тежък анализ за ситуацията в БСП и хаотичните ходове на Корнелия Нинова - ГЕРБ е по-близо до победата на евроизборите
САМО В ПИК: Мира Радева с тежък анализ за ситуацията в БСП и хаотичните ходове на Корнелия Нинова - ГЕРБ е по-близо до победата на евроизборите
Дата
Дата
94072
Коментари
38
САМО В ПИК: Мира Радева с тежък анализ за ситуацията в БСП и хаотичните ходове на Корнелия Нинова - ГЕРБ е по-близо до победата на евроизборите

Социологът Мира Радева даде ексклузивно интервю за агенция ПИК, в което коментира ситуацията в БСП, след като на пленума на Националния съвет на партията бяха отхвърлени всички предложения на Корнелия Нинова, а Сергей Станишев беше включен на избираемото 5-о място в листата на столетницата. Пред медията ни Радева заяви, че Нинова прави хаотични ходове, липсва й гъвкавост и дипломатичност, без които качества не може да върви напред.

Интервю на Асен РАШКОВ

- Г-жо Радева, как ще коментирате вчерашния инфарктен пленум на БСП, на който бяха отхвърлени предложенията на Корнелия Нинова, а Сергей Станишев беше избран на 5-о място в листата?

- Нещата в БСП са малко по-генерални. Навремето правих един анализ на БСП и тогава си дадох сметка какво представлява БСП. Освен че това е най-старата партия в България, с многогодишна история, установихме още, че тя функционира като феодално общество, като кланова организация.

Огромният проблем на БСП е, че те са доста затворена организация, която трудно допуска външни и нови хора. Тя много трудно интегрира младите хора. Когато не интегрираш млади хора в себе си, ти не можеш идейно да се обновиш и идейно да се развиваш. Така умира и кадровият потенциал на партията.

Левият потенциал на БСП, онова мислене, което беше предавано от семействата на техните деца, не можа да бъде каптирано като младежки потенциал. Напротив, този младежки потенциал се насочи към т.нар. патриотични организации. Може да кажем, че наследниците на БСП се възпроизведоха в псевдопатриотичните организации - ВМРО, НФСБ и други.

- Какво се случва в момента в БСП?

- Положението на Корнелия Нинова е много тежко. Тя поема изключително обременено наследство. Иска да промени партията, да я отвори и неслучайно толкова държи на гражданските квоти и настоя Румен Радев да бъде независим кандидат, подкрепен от БСП. Тя иска да излезе извън кожата на тази консервативна и доста стагнирана от доста феодален тип организация. Това обаче един много труден и бавен процес и всички останали лобита я блокират по всички линии.

Колкото повече Нинова се опитва да отвори партията, толкова често тя прави доста странни ходове в ценностен план. Не е обяснимо да претендираш да си лява партия и така силно да се отдалечаваш от европейските и световните разбирания за лявото като ресурс на нови идеи, като хуманизъм, като опит да се даде един справедлив и равен шанс на всички хора. Такъв е и примерът на Истанбулската конвенция, който беше в противоречия с всички леви разбирания, защото именно идеята за еманципация на жената, за равен старт на мъжете и жените, за признаването правото на различия от всякакъв характер, това са части от лявата идеология.

В този смисъл Корнелия Нинова стои в едно разкрачено положение, защото разбира достатъчно ясно, че младите хора, които се отляха в патриотичните организации, често имат расистки и сексистки идеи и разбирания. Аз затова и ги наричам псевдопатриотични. Защото едни хора, които не разбират, че България трябва да бъде част от световния процес, да бъде част от Европейския съюз, основно в неговите ценности, на практика задържат развитието на страната и не могат да я бутнат напред.

Този ценностен разнобой, който непрекъснато вкарва Нинова, той я приближава до една силно консервативна, ретроградна, назадничева организация.

- До какво водят всички тези вътрешни конфликти в БСП?

- Те правят Нинова изключително подозрителна и тя, за да укрепи позицията си на лидер, се опитва да изчисти вътрешните врагове и да се обгради с хора, които нямат връзка със старото ръководство в лицето на Станишев. Оттук е личната вражда с него. Просто Нинова не се чувства стабилна в лидерския пост, иска да промени партията и непрекъснато прави хаотични ходове.

- Как се отразяват тези хаотични ходове, за които говорите, на партията?

- Партията е раздвоена, защото идеята да отстрани Станишев от листата беше меко казано неразбираема, дори от хората, които нямат нищо общо с БСП. Не може да махнеш от листата лидера на Партията на европейските социалисти, колкото и да го мразиш, колкото и да го недолюбваш, колкото и да искаш да си разчистиш пътя.

На Нинова й липсва дипломатичност и гъвкавост, без които нито един политик не може да върви напред. Като цяло тя излъчва това вътрешно противоречие, което неизбежно се отразява и на резултатите на партията.

- Споменахте, че Корнелия Нинова се опитва да се укрепи на лидерския пост в БСП. Вчерашният пленум обаче не говори за такова укрепване, след като предложенията й бяха отхвърлени...

- Нинова можеше да си спести този разгром, като прояви повече дипломатичност. Много беше тежък ударът да издигне Елена Йончева за водач. Дори самата Елена Йончева каза, че Станишев е изключително достоен човек, с много качества и трябва да намери място в листата. Тук не виждаме дори и чисто женски реваншизъм предвид и предишните им отношения. И изведнъж не разбрах какво направи Корнелия Нинова.

На мен ми изглежда доста нелепо Сергей Станишев, лидерът на ПЕС, човек с такава биография в Европа, да бъде в листата след Иво Христов. Сергей Станишев донесе на обикновените избиратели на БСП изключително удовлетворение , че стана лидер на европейските социалисти. И сега да бъде зачеркнат с лека ръка и не само да не бъде водач на листата, но и въобще да не фигурира в нея, прекалено е.

- Преди Станишев и Иво Христов са още двама души, които не са познати на широката общественост - Петър Витанов и Цветелина Пенкова. Социалистите твърдят, че това са млади и ерудирани хора, но тук може би проблемът е, че обществото не ги познава...

- Нинова наистина има нужда да промени партията, има нужда да вкара нов потенциал, но го прави като слон в стъкларски магазин. Няма нужната деликатност, няма нужния реализъм.

- След като вече са напълно ясни листите и на ГЕРБ, и на БСП, коя партия според Вас е по-близо до победата на изборите на 26 май?

- Смятам, че избирателната активност ще бъде ниска. Тези листи и цялата обществена обстановка в България е изключително негативна и хората са много демотивирани. Може да имаме и рекордно ниска избирателна активност. Имахме един случай на европейски избори, когато ДПС беше на ръба да стане първа политическа сила. И дори остана усещане, че не беше такъв резултатът, който обявиха. Сега си мисля, че ще бъдем в някаква подобна ситуация.

Шансовете БСП в това положение да оглави изборите са минимални. Везните накланят малко повече към ГЕРБ не защото на ГЕРБ им е много хубава листата и хората са доволни от тях, а защото при това политическо безсилие, което виждаме отвсякъде, чисто по-дясната ориентация ще надделее с малко.

Трябва да имаме предвид и че ще имаме изключително много разпилян вот по нови формации. 

Напиши коментар »
(38)
1
Права е. ГЕРБ ще омете БСП-едерасите на изборите и ще ги прати в дебелия и миризлив г*з на комунистическата биволица.
2
Ха ха ха, ама само колко е гнусна крадливата СС Момата, и как много и отива да стои в Импексовата БСПдирадска партия, за да ги води по Гейпарадите наред. Задръжте си го, заедно с крадливата му дърта кучка Йо, и не го пробутвайте на други. Те са си лика и прилика и по кражби и по лъжи, и нека да се гъчат още с пари, а бедните червени кучки и ПЕСове ги яли!!
3
ГЕРБ води с 46 % на БСП и още ще се увеличава разликата.БСП има 23 %...
4
Герб може да омете само осрания ти задник и на Катюша миризливата пу. ка
5
Гледам ги двете крадливи и миризливи червени курабии, и се чудя коя от тях е по гнусна и по вредна за България, СС Момата ли или Импексовата барсала. Затова е в реме, да накажем крадливите Импексови кучки и БСПдирасти, в лицето на пъпчасалия Клепоух Каун, крадливата Кучка Йо, Импексовата крадлива и лъжлива Курабия, както и крадливата и лъжлива СС Момата!!!
6
Ей червен миризлив каскет - бегай на Посрано 20
7
КОРНЕЛИЯ нинова е непочтен човек. И това обяснява загубата и на предните парламентарни избори ..въпреки голямата енергия от избора на президент. Сега отново всички не харесват герб но и няма да гласуват за бсп. Първо , никой извън БСП вече не вижда в нея диалогичен човек и Второ и вътре в БСП не вярват вече в нейната изкривена представа за справедливост.. пиша го със съжаление !!
8
Комунистите от герб все повече треперят от деня на възмездието. Денят наближава и другарите комунисти ще отговаряте за цялата разсипия и разруха, а не само за апартаментите и луканките...
9
Да така ще се разтресе че ще се образува дупка и директно към Мадуро там да изнасяте революция че другаря Че не можа.....А И ТАМ НЕ МИРИШАТ защото бързо съхнат от слънцето......та И вие ще слънчасате....????
10
Червените гербери определят събратята си от позитано като комунисти. Че то Станишев, дори и Доган никога не са били милиционери и комунисти-факт, от който гербавите трябва доста да се срамуват, но у тях срам за нищо няма. Прав е Иво Христов за 80%==
11
Бегай при любимите си болшевики-приватизатори от ДС/б/-БСП!
12
Бойко извади го да пръдна
13
Между 1997 и 2005 г. Нинова е изпълнителен директор на „Техноимпекс“ АД. Тя е назначена на тази длъжност при правителството на Иван Костов. Същевременно е назначена и на поста председател на съвета на директорите на „Техноимпортекспорт“. „Техноимпекс“ и „Техноимпортекспорт“ са външнотърговски дружества, предвидени за приватизиране, като впоследствие Нинова оглавява и приватизационния екип, отговарящ за първото дружество. На 28-годишна възраст Нинова участва с още 27 души в дружеството, приватизирало „Техноимпекс“. Петър Жотев, министър на икономиката и енергетиката при Костов, твърди, че премиерът лично му е спуснал кандидатурата на Нинова....От септември 2005 г. до март 2007 г. Нинова е зам. министър на икономиката и енергетиката по външноикономическата политика. Тя отговаря и за държавния резерв; търговията с оръжия и офсетните споразумения, свързани с доставки на армията. Нинова става председател на Управителния съвет и на две стратегически предприятия – „Международен панаир“ Пловдив и на „Булгартабак Холдинг“......В началото на май 2007 г. се разкриват големи злоупотреби в „Топлофикация“ – София. За дружеството отговаря Министерството на икономиката и енергетиката. Следствието започва разследване на Валентин Димитров (Вальо Топлото), тогавашен шеф на дружеството. Оказва се, че следователката, която води следствието – Татяна Шарланджиева е приятелка на зам-министъра Нинова, още от времето, когато Нинова е работила в следствието. Според събрани от прокуратурата със СРС записи, Нинова е въздействала на следователката Шарланджиева да „пази“ бизнесмена Красимир Георгиев (Фронтиер) от наказателно преследване по делото „Топлофикация“. Фронтиер е състудент на тогавашния министър на икономиката и енергетиката – Румен Овчаров и бивш съдружник на съпругата му, както и участник в едноименен олигархичен кръг, свързан с енергетиката и гравитиращ около БСП. В процеса на следствието се разбира, че е замесен и министър Румен Овчаров. Нинова е уволнена с решение на премиера Сергей Станишев от поста на заместник-министър през май 2007 година. Заедно с нея е уволнен и колегата ѝ от кабинета – Делян Пеевски, заради скандал с изнудване, в управлявания формално от Нинова „Булгартабак Холдинг“ АД.....
14
Листата на герб била пълна с технократи. Някой джендъри пишат без да са си взели хапчетата. Пълно е с бюрократи и послушковци. Дебелия ал се изплю в лицето си само да налапа кокала.
15
Мира, знае ли някой какви идеи изповядват в БСП днес? Пълен хаос е, без посока, без кауза, без политики...
16
Не мислех, че толкова герберски мършиляци могат да се събудят толкова рано! За справка - Корнелия Нинова е завършила право, а техния гуру е прост охранител, който е лежал в чешки затвор. Крадливата му партия загробва държавата ни, а съдебната ни система отдавна е зависима. Тъпчат се честни и интелигентни хора, а крадливите и прости примати им се присмиват.Затова след 20 години министър-председателят ще ни е циганин. А Мира Добрева е платена мастия, както и форума, който я поощрява. Призива ми към всички млади хора е да се махат възможно най-скоро от тая обречена държава, за да не мъчат децата си.
17
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
18
Завършила е прав да го ..... Много си прост .отивате си комуняги прости
19
За разлика от г-жа Нинова, която не е била член на БКП, др. Бойко Бирисов още си е член на БКП, защото нито си е връщал партийната книжка за член на БКП, нито е бил изключван от БКП. Вярата в комунизма на др. Бойко Борисов е толкова голяма, че той, за да остане член на БКП, напуска МВР при деполитизацията през 1992 г. Освен това др. Борисов заявява, че се е учил лично от др. Тодор Живков, от който не крие възхищението си („Една стотна от това, което е построил той за България и което е направено за тези години да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко едно правителство“ – др. Бойко Борисов в отговор на въпрос на журналиста Карбовски за сравненията между него и др. Тодор Живков.). Даже, току-що назначен за главен секретар на МВР, др. Бойко Борисов присъства на откриването на паметника на др. Тодор Живков в Правец през 2001 г., заедно с: др. Георги Първанов, тогава лидер на БСП и кандидат-президент, др. Евгения Живкова - внучка и осиновена дъщеря на Живков, др. Младен Червеняков - депутат от БСП. Можем смело да заявим, че най-добрия ученик, следовник и продължител на делото на др. Тодор Живков и на светлите комунистичеки идеали е др. Бойко Борисов, а г-жа Корнелия Нинова няма нищо общо със социализма, защото участва активно в костовистката престъпна разбойничестко-мениджърска приватизация и все още не е върнала на народа всичко, което е заграбила от него.
20
Когато има някакви "изследване" в този сайт, ясно е едно, победата е пълна и неоспорима за ГЕП. За какъв хонорар Мира пише този анализ и кой вярва на това? Толкива са смешно тук, отдавна са за подигравка и присмех, за тъпотиите които дращят тук. Корнелия та Корнелия, всички стрели срещу нея!!! Защо Пишковци? Нали е биволица, отдавна отпаднала като лидер, без подкрепа, загиваща? Много вине страх от нея и президента Радев, чак изпадате в бяс!! Нормално е, здраво бръкнаха в ауспуха на Изтрещелият чичка от Б и крадливата му шайка. Пътува си чичака и идва това което го кара панически да се тресе, какво ще се разкрие след него. А това са милиярди лева ограбени от българите, най-нагло и безскрупулно!
21
Алуууууууу никога повече РОБСТВО и ГЕНОЦИД от крадливи,корумпирани,третополови,насрани КАЛИНКИИИИИИИИИИ-СУДЖУЦИИИИИИИ......БСП ПОБЕДА до пълното унищожение на ОПГ Гепи Груп герб ЕООД .....БСП е партията на Българския народ.....долу долу долу чумата герб ЕООД покупко-продажба на имоти
22
не разбраха червените миндили че безплатно ги мрази народа,не е необходимо да имат тролове от герб,хората ви мразят без пари червени кухи кратуни и ще ви го покаже на изборите!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
23
МАНТАЛИТЕТА НА НИНОВА И ОТНЕ ДЕМОКРАЦИЯТА ДАДЕНА ДАРОМ ОТ ДЕМОКРАТИЧНОТО НИ ОБЩЕСТВО ...ИИИЕЕССС...
24
Затова призив - всички избиратели на БСП с преференция за Станишев! Нинова е включила план Б за отстраняването му!
25
Ако можеш напиши и как хан Аспарух незаконно е приватизирал България бе тъпако ???
26
Само най невежите могат да гласуват за БСП с цел кандидатите на тази партия да работят за провала на ЕС и най вече за излизането на България от ЕС и НАТО Не гласувайте за БСП
27
АЗ НЕ ЗНАМ КАК ДА ИНТЕГРИРАМЕ КОРНЕЛИЯ И ЙОНЧЕВА В НАШЕТО ДЕМОКРАТИЧНО ОБЩЕСТВО, КОЕТО ОБЩЕСТВО НИКОГА НЯМА ДА ПОЗВОЛИ ДА МУ БЪДЕ ОТНЕТА ДЕМОКРАЦИЯТА ..ТОВА Е ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА ТАКИВА КАТО ЙОНЧЕВА И КОРНЕЛА ...КАК ДА ГИ ИНТЕГРИРАМЕ В НОРМАЛНОТО НИ ОБЩЕСТВО..НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ КАК СИ.Е ДЪРЖАТ ..А И РАДЕВ И ТОЙ Е СЪЩИЯ ..И НА НЕГО МУ ТРЯБВА ЕВРОПЕЙСКА ИНТЕГРАЦИЯ ...МММММ ДАААА ....ТЕЙ МИ ..!
28
На 26 май другарката властитутка Нинова ще вземе влака за Крушовица или ще яхне старата черна кобила и ще отпраши в галоп към Крушовица. Ами, там и е мястото на такива амбициозни селянки. Какво прави в София ???
29
ДВАМА СЕ КАРАТ, НО ,,АТАКА ,, ЩЕ СПЕЧЕЛИ ! ! ! ! ТАКА ПРЕДИ 15Г. НИКОЯ АГЕНЦИЯ БЕ ГИ СЛАГАШЕ ВЪОБЩЕ В СМЕТКИТЕ ,А ТЕ СПЕЧЕЛИХА С 21 КМ ДЕПУТАТА ! ! ! НО НИКОЙ НЕ СИ ПОСИПА ГЛАВАТА С ПЕПЕЛ......... ТАКА ЩЕ СТАНЕ И СЕГА ! !.....ПОБЕДА АТАКА ! ! ! !
30
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
31
Стига бре Миро, какъв слон е тази крава бе!
32
Да не допуснем ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ до ЕВРОПАРЛАМЕНТА! Те са срам за България! Не ходят на работа в Бг. парламента, а получават хилядарки тези ДЕРИБЕИ!
33
КОГА КАКА КУРИ РАЗБРА , ЧЕ НОВОГОДИШНОТО ПОЖЕЛАНИЕ ,, ПРЕМИЕР БЪДИ " ИЗЛЕЗЕ ЛЪЖА ? КОГАТО РАЗБРА ЗА ДРУГА ,, ЕЗДАЧКА " /05.12.2018/! ПРИПАДНА , ЧЕ ИЗПУСКА ,, ГОЛЕМИЯ ЛАПАЧКА " ! РАЗБРА , ЧЕ ,, ХИЧ НЕ СА ДВАМИНКА " ! ЗА САМОЛЕТА ЗАКЪСНЯ ! И ЛИСАБОН КОНГРЕСА НЕ ВИДЯ ! А ПОСЛЕ КРИ СЕ КАТО МИШКА ! НООО - ,, ГОРДО " ОБВИНИ СТАНИШКА ! / виновна й била истанбулска конвенция / ! ПО ПЪТ И ПАЛАНКИ ПОДСКАЧАШЕ ЛЕКО ! ОТ ПОГЛЕДИ ХОРСКИ ДА БЪДЕ ДАЛЕКО ! УЖ ,, ВИЗИЯ НОВА " ЗА ТЯХ ТЯ РЕДЕШЕ ! А ХИТРО И ТАЙНО - ТЯ КОНЯ ,, ЕЗДЕШЕ " ! НА ,, СПАТО " ЗАВЕДЕ ОГРОМНА ДРУЖИНКА ! УМЕЛО ДА СКРИЕ ,, ЧЕ ТАМ СА ДВАМИНКА " ! НО НЕ С МЪЖА Й , УЖ КОЙТО ХАЛКА Й ПОДНЕСЕ ! А С ТОЗИ , НА КОГОТО ТЯ Е М _ _ _ _ _ А ! СОРИ,КУРИ!СОРИ,КУРИ! В _ _ _ _ _ ЗНАЕ КАК ДА ТУРИ ! /прави го перфектно по два пъти на ден /
34
В МИНАЛОТО ТЪМНО - КРАДЕШЕ БЕЗПРИСТРАСТНО ! ПРЕСКАЧАШЕ БЕЗ ЧУВСТВА ТУ В ЛЯВО - ТУ В ДЯСНО ! ДО МЕН СЕ ДОКОПА ,, ВЕЛИКА ЕЗДАЧКА " ! НА БУЗЛУДЖА МЕ ВОДИ ! ЕГАТИ И ЗАКАЧКА ! В БЪДЕЩЕТО ТЪМНО - ТЯ ГЛЕДАШЕ ЯСНО ! ЩЕ ПРАВИ , ЩЕ СТРУВА - ЩЕ МЕ ЛЮБИ СТРАСТНО ! НА КРАЯ СЕ ОКАЗА , ЧЕ ,, ЕЗДАЧКА " ДРУГА ! КАТУРНА ПРЕСТОЛА НА КАКА НИ КУРА ! СЕГА СЪМ С ЕДНАТА - БЕЗСПОРНА ,, ЕЗДАЧКА " ! А КАКА ВИ КУРИ - БЛИЖЕ РАНИ И ПЛАЧКА ! СОРИ,КУРИ! СОРИ,КУРИ! В _ _ _ _ _ ЗНАЕ КАК ДА ТУРИ ! / прави го перфектно по два пъти на ден /
35
Може да си изправиш нусот , ама кривата п.тка не , се ше е гърбава и кахърна ....
36
Боже, мили Боже, ама тези хора, "умничетата-интелектуалчета"от сайтчето-кенефче ПИК, докога ще мислят хората за дебили/имам предвид другите, нормалните, а не фенчетата им/ и ще канят да ги будалкат и омайват с глупостите си разни издухани социолози, които срещу заплащане ще ти шепнат на ухото ти това което си пожелаеш!
37
Тя Курнелия вярно обеща още много оставки на корумпирани гербери от правителството, нооо чак пък толкуз. Като че ли всички около Баце се издигат във властта санмо и само да откраднат.
38
Обидно е партия,която е наследник на кръволоците БКП и трябва да бъде извън закона,което трябваше да направят уж демократичните сили,да участва в парламентарните избори.Къде е справедливостта,хора,които са ни грабили и докарали страната до многократни катастрофи сега да се борят с най-, долни средства да овладеят пак властта и пак да ни грабят.Знам,че тук е пълно с тъмно червени и тъмносини тролове,които за да свалят законно избраното правителство са готови на всичко.Вижте го този наследник на Иван Костов вече заяви,че подканя приятелите си да гласуват за Б С П.Това, уж сините правят услуга на Б С П още от самото им попадане във властта.Спомнете си приватизациите,които направи уж тъмно синия Иван Костов.Спомнете си с чие гласове беше избран червения Румен Радев!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?