Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Министър Аврамова обяви най-ниските тол такси за автомобили от 3,5 до 12 тона
Министър Аврамова обяви най-ниските тол такси за автомобили от 3,5 до 12 тона
Автор: ПИК
Дата
Дата
11416
Коментари
1
Министър Аврамова обяви най-ниските тол такси за автомобили от 3,5 до 12 тона

Цените на тол таксите, които са заложени в предложението на Световната банка за автомобилите от 3,5 до 12 тона, са най-ниските в Европа. Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, цитирана от „Фокус“.

Аврамова посочи, че цените на тол таксите за автомобилите над 12 тона са средни за Европа, а за автобусите тарифата е ниска. „Като общите приходи, които са заложени да бъдат събрани, са в същия размер, който държавата получава като средства от винетки от тези превозвачи. Т.е. държавата ще събира същия размер от тези превозвачи като обща сума, но в самия бранш тежестите ще бъдат преразпределени – тези, които пътуват повече, ще заплащат повече“, заяви Аврамова.

Тя обясни, че МРРБ търси конструктивен диалог с транспортния бранш. „Очакваме да се появят множество спекулации по отношение повишаване цените на храните и билетите за автобусния транспорт, затова Световната банка изготви сравнителни таблици. За пример – в Германия при въвеждането на тол системата също е имало спекулации за увеличение цените на продуктите със 7-8%, след това се оказва, че реалното увеличение е 0,15%. И още нещо - не цялата републиканска пътна мрежа влиза в обхвата на толуването – около 50% ще бъде със заплащане по преминаване по нея“, коментира Петя Аврамова.

По думите ѝ това е необходима, важна и тежка реформа в пътния сектор. „Някои от второкласните и третокласните пътища, които са в добро състояние, ще бъдат включени в тол системата“, каза още регионалният министър.

Още по темата
Министър Аврамова: ТОЛ полицията ще следи само за платени пътни такси
Часовник
10:07
1,35 млрд. лева правят магистрала Хемус необратим проект! Което и правителство да управлява страната, северна България ще има осигурена магистрална отсечка. Тези средства осигуряват строителството...
Напиши коментар »
(1)
1
Една КАЛИНКА !
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?