Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ГОРЕЩА НОВИНА! Борисов удари рамо на Фандъкова за знаковата къща на Яворов - кметицата разкри каква ще е съдбата на сградата
ГОРЕЩА НОВИНА! Борисов удари рамо на Фандъкова за знаковата къща на Яворов - кметицата разкри каква ще е съдбата на сградата
Автор: ПИК
Дата
Дата
23639
Коментари
8
ГОРЕЩА НОВИНА! Борисов удари рамо на Фандъкова за знаковата къща на Яворов - кметицата разкри каква ще е съдбата на сградата

Получих пълна подкрепа държавата да отпусне нужните средства на Столична община, за да придобие къщата на Пейо Яворов. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова във връзка със съдбата на къщата на Пейо Яворов в столицата. Стана ясно, че съдия-изпълнител я е обявил за продан.

"Споделих моята идея с министър-председателя и с министъра на културата. Получих пълна подкрепа държавата да отпусне нужните средства. Сега съм възложила на юристите и финансистите да проверят всички процедури, така че да бъде изцяло законосъобразно и максимално изгодно за държавата и общината.

Идеята е общината да може да придобие тази знакова сграда за София със средства от държавата. Самата сграда има нужда от сериозна реконструкция, така че ще има нужда и от допълнителни инвестиции. Към момента правим всичко възможно час по-скоро да изчистим процедурните възможности и да можем да придобием тази сграда по законосъобразен начин“, обясни Фандъкова.

Според нея Столична община ще се справи със срока за подаване на оферти за къщата, който изтича на 16 ноември. "Аз разчитам до утре вече да имаме всички варианти, да можем да ги обсъдим. Трябва да разгледаме и сметките“, коментира столичният кмет.

"Къщата е защитена. Тя е паметник на културата и никой нищо не може да прави там. За мен е важно там да има музей и тя да стане място за среща на поети и различни дебати. Ще направя всичко възможно това да стане“, обеща Фандъкова.

На 11 октомври 2018 г. на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители бе публикувана информация, че къщата-музей на поета и революционер Пейо Яворов се продава от частен съдебен изпълнител.

Имотът, намиращ се на бул. "Раковски" № 136, е оценен на 1 628 758 лева. Търгът трябва да приключи на 16 ноември 2018 г. В тази къща от ноември 1912 г. до трагичната нощ на 30 ноември 1913 г. живеят Пейо Яворов и Лора Каравелова.

От 1963 г. къщата функционира като музей, съхраняващ ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите му издания с автографи, оръжейната му колекция. Лични вещи на Пейо Яворов, Мина Тодорова, Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и произведения на пластичното изкуство от бележити български творци.

Йорданка Фандъкова коментира и ситуацията с делото за собствеността на парк "Врана“. Дали ще бъде държавна или общинска собственост, той ще си остане публична собственост при всички решения на съда, каза Фандъкова и допълни, че Столичната община ще поиска от държавата паркът да бъде прехвърлен на Общината за управление, каквато е ситуацията с Борисовата градина, за да могат да продължат да се грижат за него.

Напиши коментар »
(8)
1
Кметицата се опитва да замаже грехове. Е, как няма да помага духовният татко.
2
Тая крадлива кучка се прави на спасител, след осерацията с ремонта пред църквата. И кво от това, като разсипа София!!!
3
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
4
фанДУПКОВА КАКТО ВИНАГИ ЛЪЖЕ.Ето я истината, която ГЕЙберастите премълчават.......С позиция против продажбата на къщата на Яворов излязоха жените социалистки от София. Жените социалистки се обръщат към кмета Йорданка Фандъкова с призив общината да участва в търга и да закупи имота. Настояват също общинските съветници да внесат такова предложение в комисията по култура. Те полчиха подкрепа от колежките си от Монтана, Враца и Видин на конференция в Монтана, която обсъжда демографската криза и мерките в помощ на младите семейства, майките и децата.
5
ЛЮБОПИТЕН СЪМ, какво произлиза от позицията на червените кучки? Нима след нея тяхната дебело-диференциална главна кучка ще извади някое импексово милионче и ще помогне за спасяването на къщата-музей? Или с други думи - кучките (червени) си лаят, ГЕРБ-ерите спасяват... Както винаги се случва, когато българи са в беда някъде по света и у нас...
6
Г-н Борисов да удари и по масата и да попита г-н Путин докога руската рафинерия край Бургас ще продава на средноевропейски цени, но няма да плаща данък печалба и по този начин да ощетява българския бюджет със стотици милиони левове.
7
Ще продължават да ядат пердах от бат Бойко още много години,ако не бяха помаците и циганите мензис партията и президент нямаше да имат а кауна-хвърчило сам се хвали и пиши в пик.
8
Никой не яде пердсх от Рапона, той си пазарува изборите най-нахално. Всичко е включено в "борбата", полицията която пази чувалите които после се сменят с "печелившите", после идва подмяната на протоколите, с като финал, плащането на циганите. Така "побеждава" Батко и се хвали. Цецо Красавеца тръгва с парите два месеца по страната, къде плаши, къде плаща и при масовото недоволство от него, той печели. Тива всеки го знае.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?