Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Спор между двама собственици довел до продажбата на къщата на Яворов
Спор между двама собственици довел до продажбата на къщата на Яворов
Автор: ПИК
Дата
Дата
28311
Коментари
3
Спор между двама собственици довел до продажбата на къщата на Яворов

За 1,6 млн. лева е обявена на търг къщата на Пейо Яворов в София. Това заяви пред Нова телевизия частният съдебен изпълнител, натоварен със задачата да продаде на търг къщата музей, в която е живял българският поет и революционер

"Тази цена покрива цялото задължение. Дългът е доста по-малък, но има и сума, която Националната агенция по приходите трябва да получи. Натрупаните задължения са към физическо лице", коментира още той.

Темата коментира и директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов.

"След като беше ремонтирана къщата, имахме разговори с министерството и се уточнихме, че къщата ще бъде върната на държавата, но Васил Панчев трябваше да изчисти задълженията, които има към предишния собственик", обясни той и добави: "За съжаление, спорът между Панчев и предишния собственик Лозанов ескалира и се стига до тази неприятна ситуация."

"Не вярвам, че ще дойде българин, който ще се осмели да купи къщата, да дойде и да направи нещо друго, например бинго зала или офис", увери Капралов.

"Нашите отношения със сегашния собственик са отлични, той е направил всичко, което сме поискали", добави директорът на Националния литературен музей.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов обяви: "Това е една голяма кауза на нашия град. С радост съобщаваме, че сградата се появи за публична продан, кметът потърси министър-председателя и министъра на културата, за да направим всичко възможно сградата да бъде спасена. Сега влизаме в една процедура, юристите на институциите ще намерят най-доброто решение."

"На този етап можем да кажем, че институциите са се споразумели къщата музей да стане обществена собственост", заключи той.

Още по темата
ПЪРВО В ПИК! Фандъкова спасява къщата на Яворов, иска помощ от Борисов и културния министър
Часовник
13:08
Кметът на София Йорданка Фандъкова е предприела спешни мерки за спасяване от публична продан на къщата на Яворов. Това обяви тя в профила си във Фейсбук. Както агенция ПИК съобщи по-рано,...
Напиши коментар »
(3)
1
А Емил Хърсев къде е в схемата?
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
Къщата бе придобита от бившия Велик майстор Володя Лозанов с помощта на лекето Емил Хърсев и после с машинации се усвоиха доста пари от ложата.Тази история е известна и документирана.После Панчев ама не Лакомото я купи наистина за масонски Дом.Нема смисъл да говорим....и за този кенеф.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?