Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Лекуват в "Пирогов" четирима обгорели от гръмнали казани за ракия
Лекуват в "Пирогов" четирима обгорели от гръмнали казани за ракия
Автор: ПИК
Дата
Дата
31310
Коментари
0
Лекуват в "Пирогов" четирима обгорели от гръмнали казани за ракия

Гръмнал казан за ракия обгори 50-годишен мъж по лицето и ръцете. Той е опериран във вторник, съобщи доц. Мая Аргирова – завеждаща Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в „Пирогов“, където пострадалият е настанен.

С него пострадалите по време на домашно варене на ракия от началото на септември до момента са общо четирима, допълни доц. Аргирова, предава "Монитор".

По думите на лекарката инцидентите от кипнали джибри и гръмнали компоти със зимнина тепърва започват. Тя поясни, че те имат сезонен характер. Но в началото на лятото са по-малко, тъй като и материалът за ракия и зимнина е по-скромен по количество.

Лекарската практика на доц. Аргирова и колегите й сочи, че най-тежки от битовите изгаряния са тези от избухнали компоти и доматени пюрета, както и от кипналите джибри, защото раните, дори да са на малък периметър, са дълбоки.

Затова при такова изгаряне, дори привидно то да е малко, трябва да се търси компетентна лекарска помощ и в никакъв случай човек да не опитва да лекува изгореното сам по народни рецепти, съветва шефката на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия. Първата помощ, която могат да окажат близките на пострадалия преди той да бъде закаран на лекар, е да направят превръзка с охлаждащ гел, какъвто се продава и в аптеките.

Препоръчва се хората, които имат намерение да варят ракия или да правят зимнина, да се снабдят с този медикамент, защото може и да им потрябва. Ако няма гел, изгореното място се слага под струята на чешмата, като водата не бива да е студена, а хладка с температура между 8 и 23 градуса. Като под струята не трябва да стои повече от 10-15 минути. Охлаждането с вода може да се повтори едва след 30 минути. Цялата процедура може да продължи най-много 3 часа.

Лед върху изгорено да не се слага в никакъв случай, защото може да се стигне до по-тежки поражения, подчерта доц. Мая Аргирова. Много често хората опитва да се лекуват сами неправилно в продължение на няколко дни и идват в кабинета, когато раните се задълбочат и дори се получат инфекции, включително и тежък сепсис, допълни тя и поясни, че обикновено до такива вторични увреждания се стига при по-възрастните хора, чийто имунитет е отслабнал.

Още по темата
Казан за ракия обгори трима души в Благоевград, прати ги в болница
Часовник
22:18
Трима мъже с изгаряния са докарани в Спешен център - Благоевград с личен превоз. Единият от тях е в тежко състояние с 30 % изгаряния. Извикан е реаниматор, който да го придружи с линейка до...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?