Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Вдовецът Марто Дебелия поиска домашен арест, за да се грижи за осиротелите си синове
Вдовецът Марто Дебелия поиска домашен арест, за да се грижи за осиротелите си синове
Автор: ПИК
Дата
Дата
13568
Коментари
0
Вдовецът Марто Дебелия поиска домашен арест, за да се грижи за осиротелите си синове

Благоевградският сводник Мартин Филипов поиска да бъде пуснат под “домашен арест” с мотива, че така може да се грижи за двамата си осиротели синове, чиято майка София наскоро почина. Вчера той бе доведен от Бобовдолския затвор в съда в Благоевград за разглеждане на молбата му. Марто Дебелия беше побелял и с брада, която оставил заради траура. Той благодари на съдия Екатерина Николова, че му е позволила да се сбогува със съпругата си, и я помоли да измени мярката му “задържане под стража”, тъй като синовете му били силно стресирани след смъртта на майка им.

Прокурор Елица Калпачка не се съгласи с искането за промяна на мярката на Мартин Филипов, тъй като е обвинен за тежко престъпление при опасен рецидив и има опасност да се укрие и дори да напусне страната, както и да окаже влияние на свидетели. Прокурорът представи справка от ГРАО, от която е видно, че двете момчета Кристиян и Мирослав носят имената на майка си, а не на баща си, и ако няма кой да ги гледа, могат да бъдат настанени в социални домове, съобщава "Струма.бг".

“Не съм имал брак със София, защото ние, циганите, не сключваме брак, но сме живели заедно. Децата са се родили тук и живеят в къщата ми на ул. “Иглика” № 17. Синовете ми имат нужда от мен и аз от тях. По-малкият, 15-годишният Кристиян, е спрял да ходи на училище. Брат му Мирослав е на 17 години. Баба им и дядо им не могат да се справят, защото са възрастни и болни. Не бих си представил, че може да ги изпратят в институции. Две години ще станат, откакто съм в ареста, пуснете ме под домашен арест, за да съм опора на децата. Няма да се укривам, няма да въздействам на никакви свидетели, аз съм във Вашите ръце, г-жо съдия. Признах се за виновен, не знам какво повече да съдействам”, заяви Марто Дебелия.

“Защо се обадихте от затвора на Гергина?”, попита го ребром съдията. “За да питам как е детето. Ние сме си много близки, аз съм направил за нея повече, отколкото баща й”, отговори той. “Тя не счита така, пуснала е молба в съда да й бъде осигурена защита”, контрира съдийката.

Под 24-часова полицейска охрана била и друга от проститутките – Десислава Д., която се страхувала да не бъде залята с киселина. Нейният адвокат Марио Биков, който вчера присъства на делото, заяви, че преди 10 дни майката на Мартин Филипов е ходила на работното й място и я заплашвала пред множество хора.

“Моите съболезнования към подсъдимия. Но няма акт за раждане на децата, от който да е ясно, че той е техният баща. Твърди се, че има и деца от други две жени – Гергина и Дафина, и няма данни да се грижи за тях”, заяви адвокат Биков.

“Дори и да се приеме, че той е техен баща, има къде да се настанят, ако няма кой да ги гледа”, каза адвокат Рангел Бараков, другият повереник на склоняваните към проституция жени.

Адвокатът на Марто Дебелия – Любомир Георгиев, се намеси и заяви, че съдията може да допусне ДНК експертиза, за да се установи дали Мартин Филипов е бащата. “Няма опасност да се упражни въздействие над свидетелите, защото и Гергина, и Десислава са разпитани от съдия”, добави защитникът.

“Фактите говорят, че Мартин Филипов е правил опити от затвора да въздейства на свидетелите – заяви съдия Екатерина Николова. – На Деси Добрева бе осигурена два пъти 24-часова полицейска закрила, а сега разбирам, че и майка му й оказва психически натиск. Гергина Добрева иска защита, защото Мартин се обадил по телефона да я притеснява. Той се е свързал от затвора с Иван Методиев, който е напуснал страната и наскоро бе задържан с европейска заповед за арест по друго разследване, предстои да бъде разпитан. В чужбина е заминала Силвия Георгиева, която не желае да дойде да свидетелства, защото се страхува и не иска да посочи адрес за призоваване. Това опровергава твърденията на Мартин, че няма да препятства процеса и разкриването на обективната истина”, обобщи съдия Екатерина Николова и отказа да измени мярката му.

Въпросът за мярката предстои да се разгледа при постановяване на присъдата, най-вероятно в края на месец май, когато са следващите заседания на делото срещу сводника и обвинените за негови покровители експолицаи Стефан Филипов и Петър Кънев.

Още по темата
Потрес! Марто Дебелия карал жертвите си да обслужват по 6-има клиенти за 4 часа
Часовник
17:44
Архив с около 100 незаведени преписки е открит във вилата на арестувания за чадър над сводника Марто Дебелия полицейски инспектор Стефан Филипов в село Лешко. Оригиналните жалби и обяснения,...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?