Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ЕКСКЛУЗИВНО! Ново проучване на "Галъп": ГЕРБ печелят и младите хора! Всеки трети от 18 до 30 години от гласувалите е дал вота си за партията на Борисов (ГРАФИКИ)
ЕКСКЛУЗИВНО! Ново проучване на "Галъп": ГЕРБ печелят и младите хора! Всеки трети от 18 до 30 години от гласувалите е дал вота си за партията на Борисов (ГРАФИКИ)
Автор: ПИК
Дата
Дата
43184
Коментари
25
ЕКСКЛУЗИВНО! Ново проучване на "Галъп": ГЕРБ печелят и младите хора! Всеки трети от 18 до 30 години от гласувалите е дал вота си за партията на Борисов (ГРАФИКИ)

"Галъп" публикува електорални профили, както и примерен прочит на основното в тях. Част от таблиците показват т.нар. вертикален процент: структура на електоратите - сборовете по вертикали дават 100%. Другата част показват структура на групи гласоподаватели според вота за кандидати – това е т.нар. хоризонтален профил.

Колоната „Тотал“ се чете винаги по вертикал и служи за ориентир – показва цялостната структура на вота.

Профилите позволяват подробно самостоятелно четене. Като пример за четене на профилите предлагаме основни наблюдения. Включено е и „квадратчето“ „Не подкрепям никого“ – което не се калкулира в изборния резултат.

Вотът за „Да, България“ прави тази формация да изглежда трета сила в София. „Най-образованият“ вот е именно този за „Да, България“ – 77% от гласувалите за тази партия са висшисти при средно гласували 41% висшисти. Сред групата на висшистите „Да, България“ е четвърта сила – след двете големи и „Обединените патриоти“. „Да, България“ е и трета политическа сила в София. Близо след нея е „Нова република“.

Гласувалите в България турци твърдят, че са гласували в съотношение близо 3 към 1 в полза на ДПС в сравнение с ДОСТ. Сред ромите пък побеждава ГЕРБ. 

ГЕРБ побеждава и сред младите хора в България. В групата на 18 – 30-годишните ГЕРБ има една трета от гласовете, а БСП – петнайсетина процента. Десетина процента има ДПС. 

По традиция, вотът за ГЕРБ напомня генералната структура на вота, а вотът за БСП е изнесен към по-възрастните. Това и една от причините електоратът на БСП да изглежда по-„женски“ (традиционно за по-възрастни електорати). Другата причина може би е самата Корнелия Нинова, която заложи на този специфичен акцент по оста мъже-жени.

87% от гласувалите, които твърдят, че на изборите през 2014 г. са гласували за БСП - и сега са гласували за БСП. При ГЕРБ този дял е около 76%. Така БСП остава формацията с по-предвидим електорат, а ГЕРБ – с повече периферия.

В същото време явно отново става модно да се назовава БСП – например, поне 900 хиляди души казват, че през 2014 са гласували за БСП, а тогава всъщност гласуваха 500 хиляди. Това означава, че за стотици хиляди БСП отново е станало престижно. При ГЕРБ също има такава „престижна“ добавка – в рамките на около 200 хиляди души.

 5% твърдят, че са минали от ГЕРБ към БСП на тези избори. Това са около 150 хиляди гласа.

48% от гласувалите на втория тур за Румен Радев предпочетоха БСП. Това потвърждава факта, че подкрепата за Радев не се е пренесла автоматично към БСП, а е била много по-широка. 75% от гласувалите на втория тур за Цачева гласуваха за ГЕРБ.

 С „Не подкрепям никого“ са гласували по-скоро млади избиратели. Проучването е подготвено по поръчка на БНТ и Нова тв. 

Напиши коментар »
(25)
1
Младите шебеци гласуват за стария такъв
2
НАЛИ ВОТЪТ Е ТАЕН?
3
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
4
Успяха с промиването на мозък от Козяк.Безропотни дебили е възпроизвеждат.Хак да ви е.Ще живеркат 500000 държавни служители.
5
Не мога да си представя как ще оцелея в тази държава още 4 години. Имам диплома от престижен ВУЗ, не мога да започна работа, защото разходите ми по това започване са твърде големи, тъй като живея в дълбоката провинция, а желанието ми да се развивам е огромно - за това виня само и единствено ГЕРБ и Борисов! На възраст в началото на 20-те си години съм, разбих си нервите, имам дори високо кръвно заради всичките тези неволи. Ако ГЕРБ не е виновен, то тогава КОЙ!? Родителите си ли трябва да виня (които между другото работят за 300 лева на месец), защото не са ми подсигурили финансови средства и всичко необходимо, за да съм пълноценен човек!? Себе си ли трябва да продължавам да виня? Да, изкарвам някакви средства, колкото да продължавам жалкото си съществуване, но така не може да се живее вечно. Просто ви се чудя как не ви е срам!? Дори крадецът краде, краде, краде... и в един момент просто спира.
6
Хич не ми се вижда чудно, че толко много софийски фъщкисти са гласували за Глисто .. Като знаем какво е във ПУЦовете качеството на образуванието, демек не е на ниво.. Нищо. Щорощ скоро че ще йм приведе грантове да протестуират срещо Тиквата и Патриотите, Тиквата и ДПС или Тиквата и Магарещки. Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха, ДА!!!
7
Радвам се, че младите хора са интелигентни и не се подведоха от фалшивата реторика на комунистите, още повече че те не помнят всичките простотии на червената партия.
8
Какво му харесват толкова на тоя Бойко?.... Та той е като Луиза Григорова. Няма авторитет просто, какъв е смисълът да учиш, след като премиерът ти е от полето? В смесъл от село без ценз. А ти ако се спукаш от учене и самоцензиране, няма да вземаш повече от 800 лв и да си послездна дупка на кавала. Аз се чувствам обиден и омерзен.
9
Младите не мислят. Както и да е. Когато доживеят до към 50 години, може и значително по-рано, ще се замислят какво им е оставил Великият мислител от Банкя. Пенсиониране на около 65, колко ще доживеят е въпрос на тото - лото, разрушена и ограбена държава, милиони неграмотни и мързеливи патладжани, много скъпо здравеопазване, имаш пари живеещ, нямаш - умираш. Докато е мислителят на власт ще забравят за развиваща се икономика и селско стопанство, съвременно образование. Тогава ще трябват поне 20 години за да се възстанови България на ново 2007.
10
Първане, Парване що ма излъга, че ще победя Бойко, Първанееееееееееееее! Нека сега да та еве всеки КОЙ къде хване! Обявявам червените шамани Райчев, червен Колю, Кънчо, Цеко Сифоня,Юри Павлов, Юри Аслан, Насран, Юри Гагарин за уволнени от нашите червени социологически агенции, щото нищо не познават!!
11
Младите са пияници,наркомани и гейове.На такава измет кой да им е кумир,освен простата мутра ?
12
Чалгализация и Боковицазия му е майката, а Козяк и Сорос бащите.....и малко Фейсбук...куул е да се припознаваш в Бойко като мъжки орангутан който се бие в гърдите по време на размножителен период...опростачването е завършено.мисленето вече не е физически процес.
13
Май много ви се иска никой да не помни как купувахме храна с купони и километричните опашки, които ги няма и по филмите, никой не иска Жан Виденов да е съществувал, но това не се забравя. Много ви се иска хората да не помнят простотиите на червените фамилии, но никога няма да ги забравя. И много искам да се помнят завинаги, за да нямат шанс хора като Курнелия да яхнат властта.
14
Аз се отказвам от българското си гражданства, който ме иска да ме взема..... хаха
15
ЧЕСТИТО българи, Генерала ни пак изрина червено-турския башибозук за 11 път! За 11 път ни изми срама от лицата, и ни вдъхна нова надежда за живот. ! Днес е един хубав и слънчев ден на демокрацията, която взе на комунетата и на СлаНинова кражбата и ЛЪЖАТА. Врабчето Радев има 24 часа, да изрине всичките комунета на СлаНинова, която назначи през последните дни, иначе и той ще хвръкне като нея...
16
Истината докато циганите турците и малоумните Българи гласуват за българоубийците от гроб опс герб нашата родина България никога няма да се оправи.
17
Във всеки град на младите семейства с репродуктивни проблеми (по статистика са около 150 хиляди х 2 = 300 000 гласа) бяха обещани безплатни инвитро процедури. Господин Борисов на срещата с избиратели в Смолян, която се състоя на 4 март 2017 г., обеща, че "в следващия управленчески мандат на ГЕРБ държавата ще подпомага финансово инвитро процедурите, колкото и опита да са необходими.» Във Велико Търново на среща със семейства, преминали инвитро процедури г-н Цветанов заяви: «Повече от 145 000 български семейства се нуждаят от инвитро процедури. До момента държавата отпускаше по 15 милиона годишно. Предвиждаме в следващия мандат на ГЕРБ националният бюджет да финансира необходимия брой процедури до 100%.» НИКАКВА КОНКРЕТИКА, но е обещано. И никой не търси причините за бездетност, и никой не се замисля, че с всяка следваща процедура организмите на бъдещите майки ще са претъпкани с изкуствени хормони и други лекарства, които негативно се отразяват на здравето на тези жени и бъдещите поколения.
18
Тогава да си седат в БГ да не ми идват в влажната Англия че се напълни с тях по 15 човека се навират в къща и работят за без пари . Да идат при любимеца си Боко да им даде работа . За какво ми идвате в Англия стойте си в бг при Бойко .
19
Аз съм млад човек на 38 и не съм гласувала за българоубийците от гроб опс герб за тях са гласували турците циганите и малоумните Българи заради тях нашата родина България никога няма да се оправи.
20
Жалко за България, с такъв прост, лош материал, както самата Тиква го окачестви няма надежда за България. Това ли заслужавате бе дебили да ви ограбват, докато другите европейци получават нормални доходи и обикалят света, вие сте роби на Тиквун, който ви праща да пасете овце и засаждате компири. Срам.
21
минус 50 000 на година
22
А ромите за кого са гласували?
23
НИНОВА НАРЕДИ НА ГЕРДЖИКОВ ЧИСТКАТА, ЩОТО БСП СЕ ВИЖДАХА ВЕЧЕ НА ВЛАСТ! НО ББ И ОБЪРКА СМЕТКИТЕ.ГРЕШКА, НЕ ББ, А НАРОДА! ПУСНА ДА СЕ СТРОИ ГОЛЕМИЯ ШЛЕМ НА ГОЦЕ, И ВЕЧЕ ВИЖДАХА КАК ПОТИЧАТ МИЛИОНИ В ДЖОБОВЕТЕ ИМ , КОГАТО РЕТРОГРАДНИЯ МЕРКУРИЙ Я ПРЕ/БА!
24
За сметка на това пък не може да се очаква, че дъртофелниците - комуняги и русофили да се отклонят от червеното стадо в друга посока - те знаят: за самоотлъчка другарите бият и наказват.
25
Това бяха псевдоизбори с предизвестен край. Не вярвам на това за "младите хора". Младите хора нямат работа, не могат да получат престижно образование, нямат доходи и не са удовлетворени. Единици са тези, които могат да учат на запад или имат добра работа. Останалите млади хора поеха към Терминала.Останалите тук млади хора не гласуваха. Дано следващия път разберат, че това негласуване им върна новото старо правителство. Ако изразът е "младите роми", ще се съглася!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?