Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Акад. Георги Марков: ЕС е заложник на Ердоган! А Ердоган е като Хитлер - самозабравил се диктатор!
Акад. Георги Марков: ЕС е заложник на Ердоган! А Ердоган е като Хитлер - самозабравил се диктатор!
Автор: ПИК
Дата
Дата
17153
Коментари
4
Акад. Георги Марков: ЕС е заложник на Ердоган! А Ердоган е като Хитлер - самозабравил се диктатор!

Исторически сравнения на Ердоган са крайно необосновани. Той няма представа какво означава „нацизъм“, „фашизъм“, какво означава холокоста. Ако става дума за преследване на друг народ, той самият е пример за диктатор, който преследва 25 милиона кюрди в собствената си държава и ги обявява за терористи. И армията му е във война срещу кюрдите, не само в Турция, но и Северен Ирак, и в Сирия. И аз се учудвам защо Европейският съюз преглъща подобни обиди. Това заявява пред "Епицентър" историкът акад. Георги Марков.

"Европейският съюз е заложник на Ердоган. Той непрекъснато заплашва, че ще пусне 3 милиона бежанци и ще промени политическото статукво в ЕС. Би трябвало ЕС да има една обща позиция. Защо се събират в Брюксел и се правят, че нищо не се случва?! Той ги ругае по площадите и никой не смее да се защити. Парадоксът е, че Ердоган иска от ЕС нещо, което не позволява в собствената си държава. Може ли тълпата да свали знамето на Холандия от консулството в Истанбул, да крещи „Аллах акбар!“ и той да ѝ ръкопляска заедно с полицаите! С такива действия Ердоган работи за успеха на крайната десница в Холандия", заявява още историкът.

Той отбелязва, че ислямофобията в Европа има своето обяснение: "Политиците в Анкара си въобразяват, че могат да правят митинги из цяла Европа, да развяват турски знамена и да хвърлят камъни по полицията. Те самите демонстрират заплаха и натиск върху законноизбраните правителства в европейските държави. Има едно самозабравяне от страна на Ердоган. Той много ми прилича на Хитлер от 1938 г. – разхожда се, крещи, говори това, което му дойде наум. Затова трябва да има една обща европейска позиция и да се каже на Ердоган, че той не може да прави такива исторически сравнения, да оказва груб натиск и да се намесва във вътрешните работи на европейските държави".

Акад. Марков коментира и становището, че ако утре кюрдите направят собствена държава в източния край на Турция, Ердоган трябва да компенсира това с нещо до западните й граници.

"Това означава война на Балканите. Вече имат партии – какво ще прави ДОСТ на Лютви Местан и партията на Касим Дал НПСД? Нашите служби би трябвало много добре да се замислят. Трябва да си затегнем отбраната! Турция вече не е съюзник от НАТО. Турция е заплаха! Още преди десет години казах, че Турция ще излезе от НАТО. Тя вече не се подчинява на НАТО. Това е една мания по Османската империя. Те смятат, че трябва те да командват, а не да бъдат част от коалиция в рамките на НАТО. Дори САЩ вече не могат да ги обуздаят", заявява ученият.

Той не крие възмущението си, че партия като ДОСТ е допусната до изборите, а фактът на създаването ѝ с намесата на чужда държава се вижда от всички: "Аз съм възмутен, че Софийският градски съд отказа регистрация на ДОСТ, а Върховният касационен съд одобри ДОСТ! Тази партия е маша на Ердоган. Както и партията на Касим Дал и те затова се обединиха по негово нареждане, за да минат 4-те процента".

"За Турция Албания е важно звено от Ислямската дъга. Давутоглу очерта Ислямската дъга така – Босна и Херцеговина, Албания, Македония, Родопите, Западна Тракия. А преди година Ердоган продължи дъгата към Лудогорието, включи в нея Търговище и Разград и никой не протестира. А бившият външен министър Даниел Митов каза, че това били емоционални изказвания! Това е политика на Капалъ чарши – гледаме износа и вноса. Но те действат – имат две партии у нас – ДОСТ и НПСД, това не са български партии, те изпълняват чужда идеология. Ахмед Доган е от старата школа и не се поддаде. Решиха да го отстранят, но го подцениха", коментира още акад. Марков.

Според него развяването на турски знамена в холандски градове, е откровена провокация. "Това е провокация! Както и опитите да се правят митинги на чужда територия. Може ли да си представим как двеста – триста холандци правят митинг на площад в Анкара и се възмущават, че някакви ислямисти ги преследват! Това просто е наглост. Нещата не вървят на добре. Ердоган се е самозабравил, има някаква налудничавост в действията му като при тези на Хитлер. Той трябва да бъде обуздан. А ЕС прави нещо подобно на Мюнхенската конференция от 1938 г.! ЕС трябва веднага да заяви, че прекратява преговорите на Турция за членство и й спира помощите", заявява акад. Георги Марков.

 

 

Още по темата
Ердоган: Холандия се държи като бананова република
Часовник
20:16
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Холандия се държи като „бананова република“ в последния си коментар относно напрежението в дипломатическите отношения между двете...
Напиши коментар »
(4)
1
Ашколсун, аферим, машалла на Ердоган, не се гъзи на европидирастите като нашите
2
Не го ли отстреляте подред ще ви оножда
3
ЕРДОГАН,ТОЙ Е НАИСТИНА КАТО ХИТЛЕР,И ТОЙ КАТО ГЕРМАНИЯ ИСКА ДА ОПРАВЛЯВА ЕВРОПА ИЗКАМУ СЕ ДА ИМА ИМПЕРИЯ КАКТО НАВРЕМЕТО НА ТУРЦИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА ИЗОБЩО
4
Ха ха ха... Академика ръси пълни глупости. Не му вярвайте.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?