Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Цвета Караянчева: Образованието е основният стълб в програмата на ГЕРБ
Цвета Караянчева: Образованието е основният стълб в програмата на ГЕРБ
Автор: ПИК
Дата
Дата
9712
Коментари
16
Цвета Караянчева: Образованието е основният стълб в програмата на ГЕРБ

Акцентите в предизборната програма на ГЕРБ в сектор образование бяха представени снощи пред повече от 160 учители и училищни директори в Кърджали от Цвета Караянчева, водач на листата на ГЕРБ и Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в 43-то Народно събрание.

„Образованието е основен стълб в програмата на ГЕРБ и вярвам, че всички заинтересовани страни – ученици, учители, родители ще се обединим, ще се хванем ръка за ръка, и ще прегърнем тази кауза. Надявам се днес да сте усетили колко сте важни за цялото ни общество. Очаквам вашата подкрепа на 26 март, за да поведем реформата и да реализираме програмата на ГЕРБ, защото тя е в подкрепа на децата ни и тяхното бъдеще“, каза Караянчева.

„Виждам сред вас учители с блясък в очите, истински учители-мисионери и това ми дава надежда и убеденост, че има шанс за България и за българското образование. Защото от вас зависи да имаме образование, което да изведе страната ни на правилния път и което възпитава достойни хора. Мястото на децата ни не е на опашката по грамотност, а мястото на учителите трябва да е на едно по-високо социално стъпало. Образованието е не само национален, то е основен, стратегически приоритет за ГЕРБ. По този начин ние ясно показваме ангажимента си за дългосрочно възходящо развитие на страната чрез инвестиция в младите хора. Защото качествено образование, адекватно на нуждите на пазара, се постига с квалифицирани кадри, а квалифицираните кадри ги подготвяте вие. И докато учителят продължава да е зле платен, затрупан от бумащина и лишен от свободата да е иновативен, това е трудно постижимо“, подчерта Милена Дамянова.

В програмата на ГЕРБ е заложено удвояване на учителските заплати до края на мандата, подкрепа за младите специалисти в сектора, мотивация на учителите за подготовка на конкурентоспособни деца и ревизия на учебните програми. Друг ключов момент е концепцията за усъвършенстване системата на делегираните бюджети, така че броят на децата да не е с най-голяма тежест във формулата за финансиране. Предвидено е да бъдат изведени пред скоби, като отделен компонент, т.нар. условно постоянни разходи на училищата, като напр. средствата за отопление. Също така, ще се диференцират единните разходни стандарти в сектора, съобразно концентрацията на деца от уязвими групи, вида на учебното заведение и големината на населено място, квалификацията на учителите и т.н.

Дамянова припомни, че през 2015 г парламентът прие дългоочаквания Закон за предучилищното и училищното образование, но за жалост той не бе окомплектован с необходимите поднормативни актове, наредби, критерии и др. „Министрите на РБ не се справиха със задачата да въведат плавно закона в действие. Приеха се множество неприложими стандарти, които се нуждаят от пренаписване, защото противоречат на закона, и ние ще направим това с ваша помощ“, категорична беше тя.

За последните 2 години ГЕРБ осигури над 360 млн лева повече за образование, като фонда за учителски заплати надхвърли 250 млн. За в бъдеще се предвижда програма за подкрепа на младите кадри, модернизиране на обучението и постквалификацията на педагозите във ВУЗ, насърчаване на работата с деца-таланти, уязвими групи и ученици със специални образователни потребности, приобщаване на родителите и автономност на учителите. Над 120 млн лева са планирани за ремонт и изграждане на физкултурни салони.

Ще се въведе национална информационна система за проследяване на отпадналите ученици, социалните помощи на семействата ще бъдат обвързани с присъствието в клас, ще се стимулират дуалното обучение, творческите умения, предприемачеството, безплатната занималня, ученическите и студентските учебни фирми, заниманията по интереси, часовете за спорт. Ще има електронни учебници, повече психолози, педагогически съветници и ресурсни учители, ще се прилагат форми за подобряване на качеството на образованието в малките училища и слетите паралелки. Ако трябва да формулираме с едно изречение философията на реформата, то е „Равен старт и равен шанс за всеки млад човек. Защото от достъпа до образование зависят самочувствието, доходите и възможностите за кариерно развитие на младите българи“, обобщи Милена Дамянова.

Напиши коментар »
(16)
1
Завършилите прочутата "Милиционерска" Школа в Симеоново и ВИФ са ГЕРБерския "СТЪЛБ" в Образованието Или тази ПЕКИНСКА ПАТИЦА, за която Пекин е във ВИЕТНАМ. Мафията от ГЕРБ в ЗАТВОРА
2
Ами тогава образовайте се бе Каратанчева! Вожд учил за пожарникар, партиен шеф учил за физкултурник, главен финансист учил за счетоводител, редови членове отбор калинки и откровени илитерати.
3
Вие го съсипахте с този измислен, ненормален закон. Плодовете ще берем след 5-6 години.
4
ПО-ПРИНЦИП НА БОЛШЕВИКИТЕ,УМНИ ХОРА НЕ ИМ ТРЯБВАТ-ВЛАСТА ТЕ Я ДАВАТ НА ПРОСТИ ХОРА!!!ЯВНИЯ ПРИМЕР ПОСЛЕДНИТЕ ,ГОДИНИ Е НАЛИЦЕ-ГЕРБ-Б-ОДБОРА НА БКП!!!ТОЧНО ТОЗИ ИНВАЛИТ,ПО-ГЕОГРАФИЯ ЩЕ ГОВОРИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ!!!
5
Скунксът изпадна в делириум хистерикус, изпусна поредната порция задушлива смрад и овоня пространството с обичайните лъжи, подлости и мерзости, тъй характерни за неговия нрав. И адско зловоние потече из телевизора. Винаги прави така, когато е уплашен. Днес Скунксът е не просто уплашен. Той е вцепенен. Парализиран. Смръзнат. Изправен пред бездната на своя неизбежен провал, неизбежен като собствената му политическа смърт, той е в тежко паническо разстройство, обзет от ужас, ръмжи, рие, съска и насъсква своите верни хиени. Скунксът е природно спекулативен, надарен с прелъстителния чар на простащината. Скунксът лъже, както диша. Денем и нощем. Насън и наяве. Лъже, клевети, позори, хули и мърси всеки почтен, талантлив, просветлен, достоен и храбър човек. Той други оръжия няма. Това е неговият вонлив арсенал. Арсеналът на подлеца, на бездарника, на безграмотника, на недостойния, на страхливеца, на позьора. Тоя път Скунксът направи фатална грешка. Поради своите извратени и развратни представи що е журналистика извърши покушение срещу журналистиката, срещу призванието и мисията на журналистиката. И тръгна на война с Елена Йончева. С един брилянтен журналист, автор на 50 документални филма, носител на всички възможни български и световни награди. С Елена! С човек, който нито веднъж не е излъгал, но сто пъти си е рискувал живота под куршумите в Сирия, пред дулата на оръдията в Ирак, в бърлогите на чеченските терористи, в леговищата на сомалийските пирати, сред димящия в пожарища Киев. Без охрана, с една кинокамера и с едно сърце. Представяте ли си как Скунксът тича под куршумите? Без охрана?! Без бронирания си джип?! Без снайперисти на покрива?! Без антураж влюбени мисирки?! Ха-ха! Единственото, което той умее, е с едната ръка да тича, а с другата да яде филия с мас. Толкоз.
6
Вещицата от снимката пак е духала на виетнамци в Пекин.
7
да се започне ограмотяването на ръководството на ГЕРБ. Като начало с вожда Винету, заместника Цветанов, Цачева, Караянчева ..... и много други.
8
СЕТИЛА СЕ МАРА ДА СЕ ПОБАРА... СЕТИЛА СЕ ЦЕЦА КАК ДА СЕ КЕЦА...
9
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
10
Засрамете се бе хорааа!Какъв е този език????Платени ли сте незная, но разберете....тук четат и ИНТЕЛИГЕНТНИ хора и направо им се повръща от гнусните Ви писания!Представям си ,ако имате деца на какво ще ги научите!
11
Първо да си образоват водача,че е прост като гадулка.
12
Трети закон на глупостта-"Глупакът е лице,чиито действия могат да доведат до загуби за друг човек или група от хора,без да се опитва умишлено да навреди".Не е тайна,какво може да се случи,ако глупака има политически и сициални механизми за изпълнения на ирационалното си поведение.
13
Много хитро заглавие. Образование и ГЕРБ в едно изречение не могат да се сложат!
14
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
15
И ТУК ЧЕРВЕНИТЕ ПЛАТЕНИ ТРОЛОВЕ СА КАТО МУХИ НА ЛА- НО
16
Гербери неадекватни... Няма да видите вкаст...
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?