Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ИСТИНАТА ЗА ВОТА! Ето как и кои гласуваха за Радев и Цачева - демографска разбивка! (ТАБЛИЦИ)
ИСТИНАТА ЗА ВОТА! Ето как и кои гласуваха за Радев и Цачева - демографска разбивка! (ТАБЛИЦИ)
Автор: ПИК
Дата
Дата
93055
Коментари
16
ИСТИНАТА ЗА ВОТА! Ето как и кои гласуваха за Радев и Цачева - демографска разбивка! (ТАБЛИЦИ)

 „Галъп“ разпространи изключителон любопитни демографски данни от екзит пол, представителен за гласувалите на територията на България към 20 часа. Вотът за Цецка Цачева е по-скоро партиен, а за Румен Радев са гласували от всички посоки В таблицата по-надолу вижте подробни демографски профили на гласувалите във втория тур на изборите.

Желанието за предсрочен вот, като цяло, не е присъщо на гласувалите на втория тур българи – 37% го искат, 47% - не. Останалите се колебаят. Сред поддръжниците на предсрочен вот закономерно личат най-вече опозиционни избиратели. За подробности по тази тема, вижте данните, публикувани от нашите медийни партньори. В редовете по-надолу вижте демографската структура на вота за Радев, Цачева и опцията „Не подкрепям никого“. Данните са на база екзит пол към 20 ч. в изборния ден.

Част от таблиците показват т.нар. вертикален процент: структура на електоратите - сборовете по вертикали дават 100%.

Другата част показват структура на групи гласоподаватели според вота за кандидати – това е т.нар. хоризонтален профил.

Профилите позволяват подробно самостоятелно четене. Като пример, предлагаме основни наблюдения за това как гласуваха електоратите – това е първи, бърз и основен анализ със закръглени числа (като се отчита фактът, че се работи с декларативните отговори на респондентите). Пространните анализи предстоят.

Излязоха да гласуват около две трети от гласувалите на първия тур за Красимир Каракачанов – това са около 300 хиляди от 570 хиляди гласували на първия тур. От тези 300 хиляди, 200 хиляди гласуваха за Радев, а над 70 хиляди са гласували за Цачева. Около 10% (30 хиляди души) от гласувалите на втория тур привърженици на Каракачанов са предпочели „Не подкрепям никого“.

Излязоха и над половината от гласувалите за Веселин Марешки – 7% от общия вот на втория тур или около 250 хиляди от общо 430 хиляди гласували за Марешки на първия. Повече от половината от тях предпочетоха Радев (около 130 хиляди), а около една трета – Цачева (около 80 хиляди гласа).

Малко над половината от гласувалите за Трайков са излезли да гласуват и на втория тур (около 140 хиляди души), като сред тях Радев получава близо една трета от гласовете. С близо две трети от вота, Цачева води в този сегмент, а около една десета са избрали „Не подкрепям никого“.

Радев води и сред онези, които не са гласували на първи тур, но са гласували сега – те са около 200 хиляди. От тях 100 хиляди са за Радев, 60 хиляди – за Цачева, а останалите са избрали „Не подкрепям никого“. Онези, които на първи тур са предпочели опцията „никого“ и са излезли и сега, са гласували в порядъците 45% отново „Не подкрепям никого“, 35% Радев и 20% – Цачева.

Спорно е дали ДПС е показало максимума си. На първия тур излязоха около 250 хиляди привърженици на ДПС (при близо половин милион на последните парламентарни избори – въпреки че различните типове избори са трудно сравними), а около 200 хиляди от тях подкрепиха Орешарски. Останалите петдесетина хиляди за Орешарски дойдоха от различни други посоки. На втория тур порядъците са сходни. ДПС не е особено мобилизирано, но онази част от него, която е излязла да гласува, в близо 80% от случаите е подкрепила Радев. Това означава около 200 хиляди гласа подкрепа от ДПС за Радев на втория тур.

Вотът за ДОСТ пък изглежда силно ограничен и може би оказва влияние най-вече в секции в Турция. Екзит полът няма как да обхване тези секции, затова и трябва да се изчакат официалните резултати, за да се види реалната пропорция. За вътрешнонишовото състезание между ДПС и ДОСТ достатъчно надеждна информация бихме имали едва при парламентарни избори, но засега влиянието на ДПС е решително по-високо.

Когато се изследва партийният вот задължително трябва да се отбележи, че 23% от онези, които са гласували на тези избори и са заявили, че на миналите избори са гласували за ГЕРБ, сега са гласували за Радев. Може да се заключи, че това са близо 300 хиляди гласа.

Този път излезлите да гласуват привърженици на ГЕРБ са предпочели Цачева доста по-недвусмислено, а и са били като цяло по-мобилизирани: три четвърти от гласувалите за ГЕРБ на последните парламентарни избори са гласували за нея. В първия тур този дял беше под 60%. Привържениците на БСП пък са почти 100% зад Радев. Заедно с това една трета от вота за Радев идва от пенсионери. При Цачева този дял е около една четвърт.

Въпреки това обаче не може да се заключи, че вотът за Радев е типичният ляв вот. Напротив, Радев е победител в столицата и в големите градове с близо 60% от вота – нещо, което не е типично за вота за БСП. В по-малките населени места, разбира се, дистанцията между Радев и Цачева дори се увеличава. Тя е закономерно голяма във високите възрастови групи, но и в групата 18 – 30 г. Радев води убедително. По всичко личи, че вотът за Радев не е равнозначен на вот за БСП.

В крайна сметка, 42% от вота за Радев е от привърженици на БСП. 15% от общия му вот е от такива, които твърдят, че на последните парламентарни избори са гласували за ГЕРБ. Почти толкова са и онези, които твърдят, че не са гласували на последните парламентарни избори. По около 9% идват от ДПС и от партиите на Обединените патриоти и т.н. Вотът за Цачева в близо 80% от случаите идва от ГЕРБ. Масивът гласове „Не подкрепям никого“ пък е главно за сметка на негласували на последните парламентарни избори, както и на дясноцентристки или патриотични гласоподаватели.

При българите Радев води в съотношение около 58% срещу 36%. При определящите се като турци води с още по-голяма преднина. При определящите се като роми обаче Цачева „изравнява“ и дори води. Няма големи разлики в образователната структура на трите масива привърженици – на Радев, на Цачева и на „никого“.

 

Още по темата
Лелята на Цецка Цачева: Отчаяни сме!
Часовник
10:07
Отчаяна съм от това, което става в държавата ни, каза пред камерата на Би Ти Ви лелята на Цецка Цачева – Монка. "Надеждите ни бяха много големи, защото тя е много добър човек", обясни...
Напиши коментар »
(16)
1
Единствената държава в която Луи Дьо Фюнес от село Драгана има повече гласове от генерала е Турция !!! Альооооооо!
2
Таблици, маблици, айде мъна крастави отрепки, не се наядохте, не се накрадохта, баси наглите лешпери!!!
3
За парашутиста са гласували мангали, фесове, комунисти и нито един етнически българин. Излиза, че азиатците са повече от европейците, в руско-турската колония Булгаристан..!!!
4
ПИК ще изкарат бившата номенклатура на БКП Цачва, че е победила един достоен българин. Жалки отрепки от тази жълто-кафява медия, работеща против българите. Бъдете мъже.........Признайте тоталното поражение и се извинете на българския народ........Пари, пари, но всяко нещо си има граници..........Когато ПИК целува задника на ББ знам, че България е на прав път.............
5
Една жена е с него през целия му житейски път, една жена го подкрепя през всички трудности докато се издига, една му ражда деца и ги гледа докато той работи за да стигне до тук днес, и ДРУГА сега бере плодовете на този успех и изживява щастието от него!! Честно ли е?!!!
6
При определящите се като турци води с още по-голяма преднина. Това означава около 200 хиляди гласа подкрепа от ДПС за Радев на втория тур. Привържениците на БСП пък са почти 100% зад Радев. Заедно с това една трета от вота за Радев идва от пенсионери.
7
УЧИНДОЛСКИЯ МРЪСНИК--ИЗМАМИ БЪЛГАРИТЕ С ХИТРО НАМЪКНАТИЯ КОВАРЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗА МАЖОРИТАРЕН ВОТ,СПОРЕД КОЙТО В БЪДЕЩ ПАРЛАМЕН ЩЕ ВЛЕЗАТ ГЕРБ,ДПС И БСП!! С ТОВА ТОЙ ИЗПЪЛНИ СЦЕНАРИЙ ПОРЪЧЕН ОТ ДОГАН-БСП ,ДПС,И БОЙКО -КАКАВАНИНА !!КРАДЕНЕТО НА ДЪРЖАВАТА ПРОДЪЛЖАВА--ГОЛЯМА ТАРАПАНА ЩЕ Е ПАК!!КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ ОБИДИНЕНИЕТО НА ПАТРИОТИТЕ ??!!КОЙ ДРУГ,АКО НЕ ДОГАН--МЕСТАН--ОВЧРОВЦИ--БОЙКОВЦИ!!
8
do 5 а ти от къде си сигурен,че вината за развода е в нея и какво те засяга,къде са съпругите на тиквата и Плевнелиев
9
ще заинтересува само господин Тъпанаров от село Чукондурово, останалите българи едва ли ги интересува
10
радев избран от ДПС,БСП и "патриоти"-другите само ще плащат.
11
и вие ли сте от Чукондурово
12
Това агенцията на Кънчо и Сънчо ли е? Ние не сме забравили, как участваха във аферата Костинброд с манипулирани социологически данни, да праят съпорт на Мая Кучкат лъжлива. Данните за турци, роми и ДПС са занижени. Тихомълком пробутват, че гласувалите за Орешарски са всички ДПС гласове на първи тур. Не, не е така. Как на парламентарни избори ДПС ще правят 660 хил гласа още преди 8 години, а на президентски няма да ги извадят, при все че им беше толкова важно да предизвикат предсрочни парламентарни избори?
13
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
14
Победа за ГЕНЕРАЛ Румен РАДЕВ и в САЩ, Германия,Великобритания,Франция,Испания,Норвегия, Япония,Австралия,Нова Зеландия и ВСЯКА ДЕМОКРАТИЧНА и ПРАВОВА ДЪРЖАВА. Магаретата на ГЕРБ печелят само в Турция и кв.Столипиново!!!Вече стана ясно,че ГЕРБ и ДОСТ са създадени и финансирани от ЕРДОГАН. Затова ТИКВУНИЙ Великолепний мрази ДПС, защото те защитават правата на БЪЛГАРСКИТЕ мюсюлмани!! Ердоган ще издигне сега МАГАРЕТАТА на ГЕРБ за кандидат-президентска двойка в ТУРЦИЯ, там имат по-голям шанс НЕКАДЪРНИЦИТЕ!!!
15
Ах този генерал. Какво направи? България стана червена, но като че ли света вцзе да почервенява. Нека да личи къде има българи.
16
wh0cd983218 Acyclovir 800mg tetracycline online
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?