Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Серия от грешки изстреля Румен Радев на "Дондуков" 2
Серия от грешки изстреля Румен Радев на "Дондуков" 2

"Промяната" чука на вратата, но точно тази не беше в плановете на генерала и БСП

Дата
Дата
157889
Коментари
21
Серия от грешки изстреля Румен Радев на "Дондуков" 2

С голяма преднина президентските избори спечели кандидатът, който заложи на обещанието за промяна. Но каква промяна се задава, как се стигна до тази победа и чия е главната заслуга за нея?Допреди три месеца за него бяха чували само малцина. Но лидерката на БСП кой знае как се сетила да му звънне, за да му предложи да се кандидатира за президент. Той пък по съвпадение тъкмо бил решил да напусне армията - и приел. И ето, че днес „независимият" генерал Румен Радев е следващият държавен глава на България.

Чия е заслугата?

В началото на кампанията това развитие изглеждаше невероятно. Да не говорим за голямата разлика, с която Радев спечели вота. Още след първия тур си пролича, че сред изненаданите са и самият генерал-победител, и подкрепящата го партия. Дори днес, въпреки еуфорията, те изглеждат по-скоро стреснати - сякаш още не могат да повярват. Може би защото са осъзнали, че основната заслуга за тази победа е не толкова тяхна, колкото на един друг генерал - на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който имаше последната дума за всички решения. Резултатът от изборите е следствие именно от неговите грешки.

Сгрешеният избор

Първата грешка е свързана с избора на кандидат-президент, като, разбира се, поне от видяното в кампанията не може да се каже, че кандидатката на ГЕРБ отстъпва с нещо на конкурента си (голяма част от гласовете за когото, по собствения му разказ от първия тур, са подадени с отвращение). Допреди два месеца никой не можеше да си представи, че премиерът ще се спре на Цецка Цачева. После изненадата бе толкова голяма, че мнозина възприеха избора на Борисов като лична обида. И решиха да „му натрият носа". Затова днес победена е не Цачева, а посочилият я генерал.

Да мобилизираш противниците си

Следващата му грешка бе обещанието за оставка в случай на загуба. За да сплаши и мобилизира привържениците си, той заложи на карта съдбата на правителството. С което постигна точно обратния ефект - мобилизира до крайна степен всичките си противници. Затова, въпреки безличното си представяне, неизвестният довчера генерал успя драстично да надхвърли електоралния потенциал на подкрепящата го партия и (в много по-голяма степен от конкурентката си) да привлече гласове от най-различни посоки.

Когато говорим за това привличане на гласове, трябва да поставим и въпроса за ДПС. Без да го обявява публично, Движението очевидно е пренасочило гласовете си от първия тур към кандидата на БСП. Колко точно гласа са му се откъснали от сърцето и каква е тяхната цена - засега това не е ясно.Наказание за досегашната политика

Очевидно е обаче, че и без тази подкрепа крайният резултат щеше да бъде същият. Защото огромното мнозинство от отишлите до урните привърженици на другите леви партии, на обединените на първия тур националисти и на „свободния електрон" Марешки и без знак „отгоре" също са гласували за кандидата на БСП.

Най-красноречив е обаче фактът, че чрез гласуване или въздържане от гласуване генералът-победител бе подкрепен и от значителна част от десните избиратели (включително и от довчерашни избиратели на ГЕРБ). Това е сигурен знак, че изборният резултат е наказание и за други, по-ранни и фундаментални грешки в политиката на победения генерал-премиер.

Той се хвали с построеното, което може и да е важно и необходимо, но явно за тези избиратели не е достатъчно. Той плаши с „алтернативата" БСП-ДПС, но за тези избиратели между неговата политика и тази алтернатива явно няма кой знае каква разлика. Защото и преди, и сега реформите все така не се случват, а най-важната от тях - съдебната - е само имитация. Прокуратурата е все така недосегаема, а за Цацаров лоша дума не може да се чуе. Олигархичните зависимости са незасегнати, корупцията е ненаказана. Пеевски е забранена тема. Затова пък медиите му продължават да хвалят премиера и да обливат с помия десните проевропейски избиратели. Във външната политика пък т.нар. евроатлантическа принадлежност е по-скоро конюнктурна разкрачена поза, която се разклаща силно при всеки повей от изток. Затова настоящият президент бе упрекнат, че е "развалил отношенията с Русия". И вероятно е бил елиминиран от надпреварата за втори мандат. А кандидатката за поста му, сащо като своя конкурент, призоваваше за отмяна на санкциите срещу Москва.

Какъв ще е новият президент?

След първата пресконференция на генерала-победител мнозина побързаха да обявят, че България ще има достоен президент, който ще казва истината и няма да дели нацията. Като се върнем назад обаче, това съвсем не е сигурно. Да си припомним например обещанието му „да организираме една проверка" и да „вземем мерки" за т.нар. кемтрейлс. Въпреки че като командващ ВВС най-добре знае, че става дума за лъжа. Или пък как си позволи да нарече конкурентката си „турски кандидат" заради 12 хиляди „турски" гласа (а вчера самият той получи близо 20 пъти повече). Да си припомним и как старателно повтаряше родената от БСП нагла лъжа за постановлението, което променяло етническия облик на България и я превръщало в „мигрантско гето". Или как обвини Цачева за провала на съдебна реформа и обеща намаляване пълномощията на главния прокурор и румънски модел срещу корупцията, а на другия ден по партиен знак се отрече от думите си. Или как определи една рутинна проява на солидарност в НАТО като „по-срамна от Ньойския договор".

"Промяната", която се задава

По време на кампанията си Радев непрекъснато повтаряше, че „промяната е неотложна". Е, тя вече чука на вратата под формата на политическа криза и предсрочни избори. Но точно тази промяна явно не е била в неговите и на издигналата го партия планове. А „заслугата" за нея пак е на премиера. Но и на гласувалите за победителя избиратели.

Дано да не съжаляват. Защото кризите носят нови възможности, но и много неизвестности и сътресения. А засега не се вижда откъде и как може да се появи ново, по-ефективно и реформаторско управление. С нови, по-морални и по-отговорни лидери. Затова пък ясно се вижда надигащата се вълна от всякакъв род популисти. Виждат се и новите, още по-отблъскващи и опасни играчи, които се готвят да се включат в нея. И още нещо става все по-видимо на хоризонта - задаващият се завой на изток.

Напиши коментар »
(21)
1
:"Това е един протестен вот, но защо не го дадоха на другите кандидати?", попита още Ламбо. Няма какво да се добави към думите на заслужилия професор Стефан Данаилов
2
Серия от манипулации и фалшификации докараха и задържаха Бай Хой – ГАЗОНОСЕЦА във властта! С помощта на Сретен се надяваме да се избавим завинаги от това душевноболно същество!
3
Много правилно, точно така и сега българите ще си изсърбат докрай попарата дето я забъркаха вчера! Ама като си имаш само бръмбари в главата, мисленето ти хич го няма...това е положението!
4
По-добре бръмбари, отколкото тиквени семки в главата, ЯСНО!?!?!
5
Настъпа търмъка, с Кристалина, с Цецка, с оставката - ми толкова Му е багажа!
6
дали ББ не иска да бяга от България защото му се сменят шефовете във САШ?Та той е сътрудник на Соросоидите във Германия и САШ
7
Оставете опиянения от грешката си народ , да събере сили и кураж да се справи със ситуацията , в която сам се постави! Остава му само опелото, което ще му изпее новия президент, повтаряйки приспивно:" Промяна, промяна....".
8
.... а НЕКОМПЕТЕНТНОСТ, което на младите и образовани хора им писна да гледат. Тоя, ТИКВАТА, може да е генерал само на някоя футболна агитка, политическа партия или на местно мафиотско сдружение.
9
грешката е че бай х не спря да краде, българите сме под прага на бедността, няма ивестиции в страната (не може икомномиката да ти се крепи на европроекти, а отгоре на всико крадат и от тях..), няма производство, спря всички големи международни проекти (това са най-малкото работни места), престъпността и беззаконието взеха връх!!! защо журналистите не ми задават тези въпроси или те са хибридната война? народът мизерства, идва зима и става студено бай х щеше да бъде изгонен с камъни!
10
грешката е че бай х не спря да краде, българите сме под прага на бедността, няма ивестиции в страната (не може икомномиката да ти се крепи на европроекти, а отгоре на всико крадат и от тях..), няма производство, спря всички големи международни проекти (това са най-малкото работни места), престъпността и беззаконието взеха връх!!! защо журналистите не ми задават тези въпроси или те са хибридната война? народът мизерства, идва зима и става студено бай х щеше да бъде изгонен с камъни!
11
Млъкни, бе Андреев, дето се маскираш на уж българска редакция на Дойче Веле , а то санаториум за българските червени боклуци - все деца на герои от народния съд. Точно преди изборите РБ се разпадна ГЕРБ никога не е имал мнозинство в този парламент. Правителството почна с подкрепа от 4 политически сили, но мнозинството им постепенно се разпадна - първо напусна АБВ и т.н. Оставката си беше предизвестена. Правителството беше бламирано и затова поиска вот от избирателите, за да има някакво оправдание, че ще се опита да управлява с правителство на малцинството. Едва ли щеше да им се получи. Браво за Цачева, знаеше, че ще загуби, но се държеше храбро.
12
Вече стана ясно,че ГЕРБ и ДОСТ са създадени и финансирани от ЕРДОГАН. Затова ТИКВУНИЙ Великолепний мрази ДПС, защото те защитават правата на БЪЛГАРСКИТЕ мюсюлмани!! Ердоган ще издигне сега МАГАРЕТАТА на ГЕРБ за кандидат-президентска двойка в ТУРЦИЯ, там имат по-голям шанс НЕКАДЪРНИЦИТЕ!!!
13
Борисофф винаги е бил мутра и долен рекетьор и ще си остане такъв, защото това е единственото му стабилно състояние в обществото. Всичко останало при него е нестабилна и променлива величина с период на полу разпадане няколко часа. Той много умело може да върти всякакъв вид бухалки, с които да "убеждава" поданиците си в своята непогрешимост. В последно време най-силната му бухалка бяха "неЗависимите" български медии, които най убедително ни рекетираха колко е велик премиера и как без него утре Земята ще спре да се върти и в България ще настъпи апокалипсис. Флагман сред тези медии бяха „24 часа” и „ПИК”.
14
Швабската, соросоидна медия, се закахъри много.. Няма да го има ББ, за да изпълнява нарежданията на фрау(фюрер) Меркел. А нашите грантаджии ще се озорят, без соросоидните парички. Макар, че точно те играха срещу "тиквата", сега ронят сълзи, за размазването му.
15
Борисофф направи КАСКАДАТА от КАТАСТРОФАЛНИ грешки през последната година - Рекета, който се опита да осъществи на ЕС в полза на Османлията Ердоган; -Приноса му в учебниците по Световна Дипломация как катастрофално просташки може да действа един Псевдо-държавник при номиниране на личности за шеф на ООН.; -Огромните финансови загуби лично по негова вина за България, вследствие на отказа от Южен поток и Атомните реактори; - Алчността му да привлече повече джихадисти мигранти в България срещу жълти евро центове от ЕС на гърба на хората...И не на последно място изключително арогантното и прoсташко отношение и тотален рекет на всичко и всички в БГ.
16
Изключително точно и изчерпателно! Браво!
17
Г-н Андреев,много първосигнален анализ ако не и поръчков.Понеже сте добър журналист,явно е второто.И как разбрахте че тезата на Германия за бежанците е правилната?Колко европейски лидери се изказаха негативно за санкциите?Имате ли представа какви са целите на "реформата" която искат Реформаторския блок?Струва ми се че вече сте за пенсия или за стенвестник "Демокрация".
18
Дори много го изтърпяхме този хвалипръцко. Беше ни омръзнало като пуснеш телевизора и той на екрана. Все намръщен, все някой друг му е виновен, народът прост не оценява направеното и жертвите от него и правителството му, дал бил по 40 лв. на най-бедните пенсионери и т.н. и т.н. И нито дума за виновните за КТБ, нито един вкаран в затвора за корупция и кражби, затворите са пълни с кокошкари, а големите босове продължават да крадат и да се отчитат там, където трябва. Бяха яхнали народа така, както никой друг не си е позволяват да го прави - винетки, пръстови отпечатъци, данък "Ракия", данък "Уикенд", данък "Умрял", билетчето в София 1.60 лв. , за да има за крадците от ЦГМ, недоправени магистрали и ремонт на 2-ри, 3-ти месец, защото всичкото е откраднато от "нашите" хора, увеличение на пенсиите от 2-3 лв., без да кажат като какво точно да си купи един пенсионер с 2-3 лв., увеличение на вода, ток, парно, храни. И всичкото това ежедневно. Ежедневно бащицата ни се караше, че не оценяваме неговите жертви. Та той си бил дал здравето за нас, а ние неблагодарници. Ето затова падна правителството на Борисов и, ако и следващите тръгнат по неговия път и те ще паднат, но може би пребити с камъни. На народа му писна от лъжи, манипулации, да не го зачитат за нищо, а само да го доят. Хубаво да си направят сметка всички, които се тръгнали към властта, защото на 7 милиона не можеш да им кажеш, че те са виновни за лошото управление.
19
АБВ НАПУСНАХА, РИФОРМАТОРИТЕ ИСКАТ ДА СА ОПОЗИЦИЯ И В УПРАВЛЕНИЕТО ЕДНОВРЕМЕННО, ПАТРИОТИТЕ РАЗДАВАТ ПО 300 ЛВ. МИНИМУМ ПЕНСИЯ, СЯКАШ ТЕ ГИ ИЗКАРВАТ ТЕЗИ ПАРИ. И НА БОЙКО МУ ПИСНА И НАЙ-ПОСЛЕ РЕШИ ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ ДОСАДНИТЕ БЪЛХИ В ЮРГАНА МУ! ОТ КОГА ГЕОРГИ МАРКОВ ГО ПОДКАНЯ ДА ПРЕДИЗВИКА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ? И БСП МУ ИСКАХА ОСТАВКАТА И ДПС.С ГЛАСА СИ НАРОДА СЪЩО ГО ПОДКАНИ И НАКРАЯ ББ СКЛОНИ И Я ПОДАДЕ.КОЙ ЩЕ ВЛЕЗЕ В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ, НЕ СЕ ЗНАЕ, Я ВЛЕЗЛИ Я НЕ.
20
Да ли не е по-добре да се върне към ПОЖАРНИКАРСТВОТО ?
21
wh0cd197503 Augmentin No Prescription tamoxifen citrate buy celexa
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?