Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Лиляна Павлова: От днес ще имаме две тапи по-малко по АМ „Хемус“
Лиляна Павлова: От днес ще имаме две тапи по-малко по АМ „Хемус“
Автор: ПИК
Дата
Дата
6593
Коментари
5
Лиляна Павлова: От днес ще имаме две тапи по-малко по АМ „Хемус“

От днес ще имаме две тапи по-малко по АМ „Хемус“, тъй като предсрочно завършва ремонтът на виадукт „Елешница“ и на двата виадукта при км 41 и от 17.00 часа ще бъде възстановено нормалното движение и в двете ленти. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която инспектира ремонтите на виадукта при км 15 на магистралата, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и Парашкев Кръстев – изпълнителен директор на „Автомагистрали” ЕАД, съобщиха от МРРБ.

Министърът подчерта, че приключването на ремонтните дейности е изключително важно, тъй като в последните месеци се създаваха проблеми с трафика всеки петък и неделя на седмицата. Павлова напомни, че виадукт „Елешница“, е най-голямото съоръжение извън тунелите, които се ремонтират през този сезон. Тази година с осигурените от правителството 11,5 млн. лв. се ремонтира платното за Варна на виадукт „Елешница“. Съоръжението, с дължина 646 метра, вече е с нова асфалтова настилка и хидроизолация, подменени дилатационни фуги, тротоарни конзоли, санирани стълбове.

Изградена е колекторна отводнителна система, а за по-висока безопасност на шофьорите са поставени нови мантинели и пътна маркировка. Монтирани са двойни мантинели за по-добра пътна безопасност и предотвратяване обръщане или изпадане от виадукти. Новост има и при тротоарните конзоли, които вече не са метални и нямат опасност от корозия и падане. 5,3 млн. лв. от бюджета на АПИ са вложени в ремонта на виадуктите при 41-ви километър на автомагистралата.

„Над 15 млн.лв. е инвестицията, осигурена приоритетно от правителството. Павлова подчерта, че средствата са вложени в качествен ремонт и нови съоръжения за пътна безопасност при най-новите и най-високи норми. „Това съоръжение не е ремонтирано 37 години, наред с всички останали, които са в лошо състояние. Както бяхме поели ангажимент за поредна година осигурихме 150 млн. лв. инвестиции за ремонт на съоръжения, мостове и тунели“, отбеляза министър Павлова. Тя допълни, че ремонтите, които са извършени на магистралата през тази и миналата година, са по най-новите съвременни технологии и с всички мерки за пътна безопасност, съгласно новата наредба. Министърът напомни, че остават ограниченията за движение, подари довършващите се ремонти на тунелите на „Витиня“ и „Ечемишка“, които ще продължат до пролетта на следващата година. Не може да се поеме ангажимент за краен срок на ремонтите, тъй като всичко зависи от това дали ще може да се работи през зимния сезон. „При зимни условия и температура под 5 градуса няма да може да се извършват голяма част от работите, затова не може да се ангажираме с крайна дата“, посочи Павлова. Тя напомни, че заради ремонтите на тунелите е приета специална схема за придвижване. При тежки зимни условия ще се допуска преминаване на леките коли, но за тежкотоварния трафик ще има сериозни ограничения, с цел безопасното придвижване по магистралата и недопускане на блокиране.

„Тежкотоварният трафик няма да преминава през магистралата, а ще трябва да ползва обходните маршрути, които са предвидени, като например пътят през Искърското дефиле. При обилен снеговалеж, когато се налага, за определен брой часове ще се спира изцяло движението по магистралата за почистване в участъка, при „Витиня“ и „Ечемишка“. Като обходни маршрути леките автомобилите могат да ползват стария път през прохода „Витиня“, който е ремонтиран и подготвен за зимата. Регионалният министър информира, че паралелно със строителството на АМ „Хемус“, безспорен приоритет на правителството е и ремонтът на основните пътни направления в Северна България.

Благодарение на увеличените приходи от винетки с около 100 млн.лв., толкова средства са вложени и до момента в по-малките пътища в Северна България, Северозападна и Североизточна България, където са в най-лошо състояние. Министърът отбеляза, че през следващата година ще се обновят над 250 км пътища със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“. До края на годината се очаква да бъдат избрани изпълнители за ремонтите на пътните отсечки, главно в Северна България. Сред проектите е и изграждането на четирилентовото шосе между Пловдив и Асеновград за 27 млн. лв. Включен е и ремонтът на пътя до ТЕЦ „Марица Изток“ в Старозагорско, пътят в Искърското дефиле, участъци в Плевен, Ловеч, Добрич и Силистра. Министърът информира още, че до дни приключва изпълнението на първия проект по ОПРР – рехабилитацията на пътя до Рилския манастир. „През 2017 година очакваме сериозни ремонти със средства и от държавния бюджет. Продължаваме да ремонтираме по този мащабен начин, по който ги започнахме от началото на нашия мандат втора година вече.

Продължаваме и със строителството на „Хемус“ като топ приоритет и АМ „Струма“, за която следващата година е критична. 2017 година за пътния сектор е ключова и пикова, важна за инвестициите и развитието на пътищата у нас“, категорична бе Павлова. Павлова поясни, че освен строителството на нови пътища и магистрали, приоритет за правителството е и пътната безопасност, обновяването на тунели и виадукти. Наред с европейските фондове, пътища и магистрали, някак си в годините не се инвестираше достатъчно, както чуваме поне 30 години в тези пътища, така че това е в нашия фокус, искаме да затворим ерата на кръпките, тъй като те са нещо, с което трябва да приключим, те са неефективни, това са едни пари на вятъра, така че поетапно това са инвестициите, които очакваме, с приходите които получаваме сега от винетките, а от 2017 г.и от тол- системата, да инвестираме в новия подход, ремонт, преасфалтирне, цялостно, без кърпежи, използвайки всички нови технологии за безопасност“, отбеляза Павлова. 

Напиши коментар »
(5)
1
двете артисали тапи си ги заври ,едната отзад,другата отпред
2
Ха това нещо дори вече не го слушам, защото само бръщолеви неща нямащи нищо общо нито с истин@та нито с реалността като едни от един етн0с. Дори не си струва времето, което отделям на клавиатурата. Чакам с нетърпение, когато ще бъдат ответи от хоризонта по най демократичния начин и никога повече не ги видя. Гнус.
3
But for LI Leto " in between " , and in the bunny ...by Hoi...!!!
4
Днеска минаха през наше село Студено буче то ръми те кърпя дупки нема начин асфалта да не се залепи а и не се вдига пепел при полагането му..
5
А ЗА МЕЖДОБЕДРИЕТО ТИ ИМАЛИ ТАПИ???? БАСИ КУХАТА И НАГЛА ЛЕЙКА!!!!АМА ОТ БОЛШЕВИШКО СЕМЕ КАКВО ДРУГО ДА СЕ ПРЪКНЕ!?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?