Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ! Обрат след обрат в резултатите - Цецка Цачева продължава да води на Румен Радев, Калфин догонва Каракачанов
ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ! Обрат след обрат в резултатите - Цецка Цачева продължава да води на Румен Радев, Калфин догонва Каракачанов
Автор: ПИК
Дата
Дата
60337
Коментари
15
ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ! Обрат след обрат в резултатите - Цецка Цачева продължава да води на Румен Радев, Калфин догонва Каракачанов

Кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева продължава да води на опонента си от БСП Румен Радев, но с малко. Ивайло Калфин може да е изненадата на тези избори, защото догони Каракачанов, а Весилин Марешки също трупа актив. Това сочат данни от социологическо проучване проведено от експерти на Института за модерна политика. 

В началото на последната седмица от предизборната кампания декларативните нагласи на избирателите сочат допълнително скъсяване на разликата между кандидатите на ГЕРБ и БСП. Делът на респондентите, които заявяват подкрепа за Цецка Цачева е 25,8%, а за Румен Радев – 21,6%. Дали и доколко тези декларирани нагласи ще се реализират пред урните в изборния ден ще зависи от мобилизацията на партийните избиратели на двете партии, избирателната активност и вота на свободните избиратели, които се очаква в тези избори да наброяват между 300 и 500 хиляди души.

Подкрепата за Ивайло Калфин (8,7%) и Красимир Каракачанов (9,5%) също е почти изравнена, като е възможно техните позиции да претърпят по-съществено разместване и промяна в зависимост от избирателната активност и вота на избирателите, които традиционно не гласуват, но в тези избори ще упражнят правото си на глас главно поради задължителния характер на гласуването. Тези кандидати имат потенциал да поднесат и изненади с резултатите си в първия тур.

Показателно за застоя в кампанията на Цецка Цачева е, че и при трите хипотетични двойки за втори тур на изборите, които бяха тествани в проучването, се очертава много оспорван балотаж. Така например, при най-вероятния балотаж Цачева-Радев, декларираните от респондентите нагласи сочат лек превес на кандидата на БСП – Радев (37,0%), Цачева (36,1%). Почти изравнени сили и оспорван балотаж се очертава и при други две хипотези: балотаж Цачева-Калфин (33,8%-32,7%) и Цачева-Каракачанов (33,2%-32,9%).

Осезаемо нараства декларираната подкрепа за Пламен Орешарски в резултат от подкрепата на ДПС (4,3%).

Кандидатите на Реформаторския блок Трайчо Трайков и на Д21-НДСВ Татяна Дончева в общи линии запазват нивото на подкрепа, регистрирано в наше проучване от първия етап на кампанията, съответно 4,5% за Трайков и 2,8 % за Дончева. Веселин Марешки бележи видимо присъствие и има потенциал да надхвърли регистрираната към момента подкрепа. 

Данните от проучването сочат и потенциално висока активност за националния референдум. Делът на респондентите, които заявяват твърдо намерение да гласуват е 59%, което ако се материализира в реално гласуване означава, че референдумът ще бъде валиден, а резултатите от него задължителни за Народното събрание. По трите въпроса на референдума с повече от 60% одобрение се ползват въпросите за въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура и за намаляване на партийните субсидии до 1 лев на глас. Въпросът за задължителното гласуване получава около 45% подкрепа. Следва да се подчертае, че активността в референдума ще бъде повлияна съществено от това дали секционните избирателни комисии ще информират и подпомагат гласоподавателите в референдума, както и от това дали избирателите на основните партии ще последват партийните директиви за бойкот на допитването.

ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ В ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ НА 6 НОЕМВРИ?

Цецка Цачева 25,8

Румен Радев 21,6

Красимир Каракачанов 9,5

Ивайло Калфин 8,7

Трайчо Трайков 4,5

Пламен Орешарски 4,3

Татяна Дончева 2,8

Веселин Марешки 2,8

Друг 1.0

Не подкрепям никого 3,5

Няма да гласувам 15,5

Общо 100,0

Период на интервюиране: 29.10.-1.11.2016 г. Извадка на пълнолетното население (18+) с размер 987 лица от цялата страна. Метод на регистрация: CATI. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%. 

Възложител и изпълнител: Социологически екип „Институт за модерна политика“ (СЕ „ИМП“) като част от самостоятелна изследователска програма и със собствени средства. 

Дата на първа публикация – 2.11.2016, www.modernpolitics.org.

Данните от проучването не представляват прогноза за изборните резултати, а отразяват моментната картина на електоралните настроения 5 дни преди изборния ден.

Социологически екип „Институт за модерна политика“ носи отговорност за данните, които са публикувани на официалния сайт на института, но не и за некоректно позоваване от страна на други лица и/или за оценки и интерпретации, направени на база частично или недобросъвестно използване на информация от настоящото проучване.

Средствата за масова информация са длъжни да публикуват, съобразно изискванията на Изборния кодекс, информацията, 

посочена по-горе в „Паспорт на изследването“. Данните от проучването не представляват прогноза за изборните резултати, а отразяват моментната картина на електоралните настроения 5 дни преди изборния ден.

Още по темата
Екшън в ефир! Социолози се изпокараха заради президентските избори
Часовник
09:10
В словесен екшън се превърна гостуването на социолозите Татяна Буруджиева и Георги Харизанов по Нова телевизия. Двамата бяха поканени, за да коментират предстоящите президентски избори и липсата на...
Напиши коментар »
(15)
1
Абе,как ще допуснем някой си да победи мама!!
2
Аре стига бе...Това математика ли го казва?
3
Аре стига бе...Това математика ли го казва?
4
след позора с оон да изберем ген радев
5
Няма да гласувам за ГЕРБ защото съм българин и християнин. Защото единствено ГЕРБ приеха АНТИБЪЛГАРСКО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 208 от 12 август 2016 г. за разселване на ислямистката сган в българските общини. Подписано е от министър-председателят Бойко Борисов. Нито една друга държава-членка на ЕС не е приемала подобен самоубийствен документ. http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=106769
6
Румене, с теб е цяла България! Ти си новият президент! Боко тикватa трепери от страх- чакат го мрачни дни!
7
Очаквам 6-ти ноември, когато Трътлестия от Банкя одряман като даракчийско магаре ще каже на възпитаника на Помощното училище в гр. Вършец - довиждане Цецо. Веднага след това ние ще кажем - Сбогом Мутро !
8
ха ха,казва го институт за много модерна политика с личен спонсор.Друго беше навремето с агенция ем би ем не .би.
9
Всичко това са ПРЕДИЗБОРНИ ТРАДИЦИОННИ УПРАЖНЕНИЯ !!!!
10
Обрат би бил почетно ТРЕТО място за Цецка, което е по- логично и справедливо. Да й го пожелаем от сърце! Подозирам, реално да е точно така, но „ден година храни”. И социолозите хляб ядат...
11
Радев е чехльо! Командва го любовница. Няма дар слово и харизма. Просто измислен насила за президент.
12
Цачева е професионалистът, който може да спечели вашия глас - спокойна, уравновесена, балансирана, професионалист за когото законите и парламентарната република са над всичко, а националният интерес на България е най-важен. В живота й и в професионалния й път няма лъжи. В кампанията си тя не спекулира с правомощията на президента, не обещава онова, което няма да е в пълномощията й - не обещава как ще увеличи пенсиите, не ви казва как ще оглавява протести и митинги.....Тя ще продължи да отстоява европейското развитие на страната и утвърждаването й като международен фактор. Президентството не място за човек без опит, не е и за човек, който прокарва разделителни линии и омраза, не е и за човек, който не уважава и ругае успелите българи, не е и за човек със зависимости от бивашата ДС, не е и за човек,обслужващ мафията...
13
марешки завършва ТОП4 - 1 -ви КАРАКАЧАНОВ , генерала и РАДЕВА 2 и 3 , марешки четвърти .
14
Леля Цецка президент, 100% е сигурно. Кой нормален би гласувал за един пръдлю, който взе 200 000лв. от бедния народ за нищо работа. И кой нормален българин, би гласувал за една червена траверса, уредила сестра си, мъжа си, както и целия си болшевишки крадлив род ,на държавната хранилка с директорски постове. Аз вярвам, че българския народ е по умен, отколкото го изкарват разни червени шамани милионери (социолози)...
15
ЕЛЕКТРА ГЕРБ БСП СДС са еднакво червени . 27 години го доказаха това
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?