Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
"Галъп": Цецка Цачева е първа с 19,2%, Румен Радев - втори
"Галъп": Цецка Цачева е първа с 19,2%, Румен Радев - втори
Автор: ПИК
Дата
Дата
76587
Коментари
18
"Галъп": Цецка Цачева е първа с 19,2%, Румен Радев - втори

Цецка Цачева печели първото място на президентските избори, ако те бяха днес. Данните са на база национално представително изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ сред 998 души, проведено от 4 до 12 октомври. Методът на регистрация е „лице в лице“. Изследването е възложено, финансирано и проведено като част от собствена изследователска програма и е представително за пълнолетното население, което трайно пребивава в страната. 

Данните не са и не могат да бъдат прогноза за президентските избори. Те показват само моментните нагласи, както са декларирани от респондентите. Вотът ще зависи от много неизвестни, включително спорната формулировка, че изборите са задължителни, въздействието на референдума, опцията „не подкрепям никого“ и т.н. 

 Цецка Цачева води с 19,2% заявени електорални нагласи, като към настоящия момент се очертава балотаж. От решаващо значение обаче ще бъде поведението на ДПС. Гласовете, които движението би следвало да може да мобилизира, са около 6% от всички имащи право на глас.  

На второ място е Румен Радев с 15,1%.  

Следва Красимир Каракачанов (7,2%). Темите на обществото в момента са в синхрон с неговата кампания. Трудно е да се предвиди дали и какъв електорален „бонус“ ще донесе обединението на трите субекта НФСБ, „Атака“ и ВМРО.   

С близки стойности от около 5% е заявената подкрепа за Трайчо Трайков, Ивайло Калфин и Веселин Марешки. В хода на кампанията ще се разбере точната подредба.  

Предстои също да се установи дали и доколко появата на кандидатурата на Цачева мобилизира допълнително привърженици на Радев или Трайков.

Вотът за Марешки е трудно познаваема величина и би могъл да носи изненади.  

Татяна Дончева също показва чувствителна подкрепа от 2,7% на база всички, имащи право на глас. Засега Пламен Орешарски не показва осезаеми резултати. Това обаче може да се промени, ако ДПС застане зад него. Тогава подредбата на кандидатите би могла да се промени.

Сред останалите кандидати засега не се открояват чувствителни дялове.

Ако изборите за президент се проведат сега и на тях се явят следните кандидати, за кого от тях бихте гласували?

 

 

Цецка Цачева

19,2%

Румен Радев

15,1%

Красимир Каракачанов

7,2%

Трайчо Трайков

5,2%

Ивайло Калфин

4,9%

Веселин Марешки

4,7%

Татяна Дончева

2,7%

Пламен Орешарски

1,3%

Други

3,6%

Не подкрепям никого“

3,9%

Не знам/колебание/без отговор

21,6%

Няма да гласувам

10,6%

 

Към момента делът на онези, които ще отидат да гласуват, но ще изберат опцията „не подкрепям никого“, е труден за определяне и може да бъде калкулиран на около 4% от всички имащи право на глас в България. Това обаче е хипотетична величина.   

Около една пета са пълнолетните българи, които нямат решение дали и как ще участват на изборите за президент, сред тях са и основната част от привържениците на ДПС. Около една десета от българите изрично заявяват, че няма да гласуват, но величината на реално негласувалите в крайна сметка, закономерно, ще бъде по-висока.  

Хипотетичен втори тур между Цецка Цачева и Румен Радев е с непредсказуем финал и е трудно да се предвиди победител към настоящия момент – разликата е минимална. Радев се ползва с декларативната подкрепа на 29,6%, а Цачева – на 26,4%. Данните отразяват хипoтетична ситуация, затова могат да служат само като ориентир. Трудно предвидимо е на този етап как ще агитират партиите за балотажа, какво ще направи ДПС и т.н. Разбира се, не е редно към настоящия момент да се предпоставя кой ще излезе на балотаж – тук е даден най-възможният към днешния ден.  

Ако на изборите за президент се стигне до втори тур (балотаж) и на него се явят следните кандидати, за кого от двамата бихте гласували?

 

 

Румен Радев

29,6%

Цецка Цачева

26,4%

Не знам/колебание/без отговор

22,8%

Няма да гласувам

21,2%

  

Напиши коментар »
(18)
1
ДОВИЖДАНЕ ГЕРБ. ГЕРБокопачите на България
2
За Цачева Русия е столица, а Брюксел - държава . ЦЪФТИ ГЕРБ и ОБИЖДА БЪЛГАРИТЕ с такъв "кандидат" .
3
Осран ГЕРБ!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
А анкетата в дясно показва, че на Галъп просто са му платили за СЪЧИНЕНИЕТО.
5
Анкетата вдясно е манипулирана. Преди известно време А.Генов ви показа как става, като изкриви гласуването в една анкета на свои близки - в сайта Оффнйз, за да покаже на всички, колко е лесно да се нагласят дори и чужди анкети в интернет. Това може съвсем лесно да се направи от самите издатели, а може да се направи и от външен човек и редакцията да не може да му попречи.
6
Стига с тези поръчкови проучвания...във всички сайтове има анкети, навсякъде Радев води на Мецка с поне 10 %...:)
7
След червената подлога червен Колю, дойде ред и на червен Райчев да се изходи по темата. Що не напишете за чехъла Радев направо 51% и да мирясате, а го подпомагате с 10-15%, сиреч, че има някакъв шанс за чехъла парашутист...
8
Никога няма да повярвам на манипулаторите кърваво-червен Райчев и червен Кольо. Убеден съм, че %-те на Краси Каракачанов са много повече и са близки до тези на чехлюто Радев.
9
президент с 19% одобрение ,боже пази тази страна
10
Тези проценти може да са от мокрите сънища на Конфуций от село Банкя и Шарън Стоун от село Драгана, но не и от реалността!!! Цецко Цачев, Винету и разбойническата им чета ще бъдат отвяти още на първи тур, а после и генерално!!! НАПРЕД, БЪЛГАРИ!!!
11
А колко ще са фалшификациите? При последните гласувания броят на недействителните бюлетини в България е 14,09%, а във Великобритания е 0,07%. Разликата е 200 пъти(20000%) Мошеници…
12
КОМУНИСТЪТ Борисов напуска пожарната с чин майор, следва СТАЖ при МУТРИТЕ и след това без да завърши Генералщабна академия, с "царски" указ го правят "генерал" Единият се мисли за цар, а другият за генерал!. През периода 1985-90 г., според стилизираната му автобиография, КОМУНИСТЪТ Бойко защитава дисертация и е станал кандидат на науките, сега малък доктор, а за това се изисква т.нар. кандидатски минимум, включващ и изпит по чужд език. А Бойко не знае чужд език. А и къде са НАУЧНИТЕ трудове на ДОКТОР Бойко? Да прочетем и научим нещо и ние, които сме без титли...Да си го кажем направо - ДОКТОР Бойко Методиев Борисов е неук. Почти цяла България говори като него: ще биемЕ, можемЕ да си го позволимЕ, а и да ви го нач у камЕ, докато ви грабимЕ...
13
нещо за референдума ще кажете ли?
14
Не мога да проумея защо СИК-аджийте "плюят" по ЧЕРВЕНИТЕ си родители.
15
сега правят с всички позволени и непозволени средства да стане
16
И Цвета Караянчева (Герб) има принос към географията - според нея Пекин се намира във Виетнам, а според една група депутати от Герб в миналия парламент, България се освободила от турско робство преди 500 години. Борисов пък не знае какво е ставало с Добруджа - кога, коя Добруджа в коя държава е била, в Румъния, България, за него е тъмна Индия. Това да не е като да риташ футбол в работно време или да приемаш Лепа Брена в Министерски съвет и Цеца Величкович на летището като държавни глави. Което не му пречи да твърди съвсем сериозно, че той бил "най-големият експерт в България и то по всички въпроси". И да се изказва тъпо, че намерили ген. Радев "на улицата", когато ген .Радев е завършил математическа гимназия със ЗЛАТЕН МЕДАЛ, завършва като ПЪРВЕНЕЦ НА ВИПУСКА елитното Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ и като ПЪРВЕНЕЦ НА ВИПУСКА Военната академия "Г. С. Раковски". ДОКТОР е на военните НАУКИ. Завършва ескадрилен офицерски курс „Максуел“, САЩ и Военновъздушна академия „Максуел“, САЩ, също с ОТЛИЧЕН УСПЕХ. Умен е, със задълбочена мисъл, ерудиран, прочел е вагони с книги, а не само една, и не е учил в Рабфак, без приемни изпити, по поръчение на БКП, като мадам Цецка, която, по нейни думи, на 30 години била „неинформирана и жертва на промивания на мозъци”.
17
НЕ ОСТАНА БРАТЯ И СЕСТРИ БЪЛГАРИ, ИДВА КРАЯ НА ТОВА РОБСТВО И ГНЕТ. ДОШЛО Е ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО, А НАЛИ ЗНАЕТЕ, В КРАЯ НА ИСТОРИЯТА КАРАИБРАХИМ УМИРА.ДАЙ БОЖЕ И ИЗБАВИ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ ОТ ТОЗИ ГНЕТ. ПОМОГНИ НИ ГОСПОДИ И НИ ОТТЪРВИ ОТ РОБСКИЯ ХОМОТ.
18
Ама много проста куха лейка! Няма и дар слово. Не се интересува от народа български. Мисли се за цар-Слънце. С големи претенции. Що е то?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?