Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
САМО В ПИК! Социологът Кольо Колев с ексклузивен коментар: Мачизмът у нас отдавна е дал път на жените, но битката на Цачева ще бъде трудна
САМО В ПИК! Социологът Кольо Колев с ексклузивен коментар: Мачизмът у нас отдавна е дал път на жените, но битката на Цачева ще бъде трудна
Дата
Дата
44892
Коментари
16
САМО В ПИК! Социологът Кольо Колев с ексклузивен коментар: Мачизмът у нас отдавна е дал път на жените, но битката на Цачева ще бъде трудна

Кольо Колев е социолог и шеф на социологическа агенция "Медиана". Той направи ексклузивен коментар пред ПИК за кандидатурата на Цецка Цачева за президент на ГЕРБ и за това дали мачизмът у нас ще се повлияе от факта, че тя е жена, дали високият ѝ държавен пост в Народното събрание ще ѝ помогне и дали медиите ще я препънат по пътя към "Дондуков" 2.

- Г-н Колев, как ще оцените кандидатурата на Цецка Цачева за президент на ГЕРБ?

- Ако ГЕРБ са очаквали, че ще произведат някаква дивна новина и дивен интерес, са се объркали. Толкова много чакане, което по-скоро обижда избирателите, отколкото да събужда интереса, в крайна сметка малко или много изтрива самото събитие. Още повече, че не може да се каже, че това е някаква дивна номинация.

Малко ми изглежда странна радостта на Бойко Борисов, че едва ли не никой не е могъл да познае тяхната кандидатура. Би трябвало да се замисли защо хората не могат да познаят тази кандидатура. Но това ще се види на изборите.

- Това обезсмисля ли кандидатурите на останалите претенденти за поста или ще има много оспорвана битка?

- Битката определено ще бъде оспорвана, тъй като има достатъчно сериозни имена като конкуренция. Това са и г-н Радев, и г-н Красимир Каракачанов, тъй като сега пуснаха и мюре в лицето на Александър Каракачанов, което дублира фамилията, вероятно с идеята за размиване на вота, без да обвинявам никого, но когато има такова дублиране, винаги се прокрадва съмнение. Имаме и Ивайло Калфин, имаме и Пламен Орешарски. Все кандидатури, които са доста по-популярни, отколкото партиите и организациите, които ги подкрепят.

Така че битката ще бъде доста сериозна и определено няма да бъде лесна за г-жа Цачева. Тя вероятно ще бъде на два тура. И до голяма степен зависи кой ще отиде на втория тур и дали избирателите ще искат да ударят шамар на настоящото управление, а пък избирателите много често са склонни да направят това.

- Това, че ГЕРБ издигна жена ще наклони ли в някаква посока везните?

- Не бих казал. Да, донякъде българското общество е мачистко, но само донякъде. От много време жените в България се ползват с политическо присъствие и съответно с уважение от страна на мъжете. Да оставим настрана колко мъже оставят вкъщи да бъдат под чехъл.

Това няма да работи в нейна полза, но няма да работи и в нейна вреда. Така че в този сексистки смисъл това не е никакъв фактор.

- Високата ѝ позиция на председател на парламента, който е първата власт в държавата, ще повиши ли шансовете ѝ?

- Всички първи позиции в държавата, включително и позицията на все още актуалния президент в крайна сметка са продукт на една единствена фигура и тя се нарича Бойко Борисов. Те малко или много нямат собствена светлина, светят с отразената негова светлина, естествено с различна интензивност, но все пак са именно екстензия на волята на г-н Борисов.

Така че фактът, че тя е председател на парламента няма да има никакво значение. Ще има значение нейната личност - доколко тя е популярна, доколко хората я харесват и ще искат да я изберат за президент.

След вече един наложен избор на г-н Плевнелиев, който единодушно се оценява от нацията, няма да ѝ бъде много лесно.

- А това, че Народното събрание се ползва с лоша репутация сред избирателите и винаги е с много нисък рейтинг няма ли да подкопае вота за Цачева?

- До голяма степен това се дължи първо на факта, че парламентът е събрал в себе си огромна доза негативизъм, тъй като вътре са противниците на всеки - от ГЕРБ, от БСП или от други. И тя събира в себе си една обща негативна оценка, както на противниците на различните политически сили, така и общия негативизъм спрямо всичко политическо. Така че това няма да повлияе на Цачева.

Тук ще повлияе вече посоченият негативизъм към всичко политическо, а от друга страна желанието да се удари шамар на управляващите, доколкото има такова очакване. Разбира се, може да се очаква и подкрепа, тъй като те ще обясняват, че са свършили супер важни неща.

Но, разбира се, важна е и самата личност, възможността да говори, личният чар, харизмата на човека. Това са нещата, които ще има значение. И разбира се - медиите. В това отношение г-жа Цецка Цачева може да разчита на много добре постлан килим и не бива да се притеснява, че може да се спъне или хлъзне.

 

Напиши коментар »
(16)
1
Мили хорица,сънародници които се чудите как да купите раничка или нови маратонки на детето си. Които гледате молещите му очи,които си броите стотинчиците. Които живеете от заплата до заплата,. А ето как живеят крадците които за 9 години ви обраха- Синът на Цецка Цачева живее като принц в САЩ Румен Данговски бил „Малкият принц“ сред съучениците си в Математическата Синът на Цецка Цачева, Румен Данговски, тотално се е променил, след като започна да обикаля света и често ходи на състезания и екскурзии в САЩ. Данговски-младши, освен че промени визията си и започна да се облича като Ричи Рич от едноименния сериал с Маколи Кълкин, заживял като малкия богаташ. Плейбоят Румен полудял по нощния живот и почти всяка вечер купонясвал както у нас, така и в Аризона. Освен че посягал все по-смело към чашката и жените, младият богаташ бил върл фен на билярда, и дори често играел вързано с приятелите си по клубовете.Наричали го Малкият принц или Малчо заради охолния живот, който водел покрай известната си майка.
2
МЕН НЯМА ДА Е ТЯ, А КАЛФИН
3
До-1 Почна се!Абе цървул,защо не пишеш къде живее сина на Курнелия?Да не би двамата да са съседи?Простотията няма почивен ден!
4
Червен Кольо е жалък и е крайно време да се оттегли и да плюска червените си милиони!Никой не може да се противопостави на новото БКП - ГЕРБ!
5
Кольо Колев е хамелеон - човек без позиция. Помним как плюеше по Борисов, а сега прави шпагати . Недоразумение. Стига вече с Цачева. Какво я обсъждате. Знаем я отдавна
6
До-1 Почнахте! Абе цървул защо пишеш само за Цецка,защо не пишеш и за дъщерята на Цецо,тази най голямата от 3-те! Цветан Цветанов успя да нареди най-голямата си дъщеря Гергана в изключително престижното частно Англо-американско училище в Панчарево, което е най-скъпото в страната. Годишната такса в него е зашеметяваща – около 22 хиляди евро, или 43 000 лева.Любопитно е обаче как министерската дъщеря е попаднала в това учебно заведение, при положение че Англо-американското училище в София е не само много скъпо, но и известно със строга политика за прием. Правилата са публикувани на сайта и в тях е описано кой има право да учи там.
7
По общата им опорна точка ще разпознаете и кой им плаща. Най-странното е, че опорните точки на РБ и на БСП са едни и същи. Спекулативното говорене е общият инструмент и на двете партийки. Да запомним тези резултати - Трайчо ще стигне 7%, Радев - 13% .
8
А бе Кольо, скрий се там някъде около Корнелията и не се обаждай много, че си много смешен.....
9
Tcacheva is a Communist Scarecrow ...!!! A Vampire Fashion Model ...!!! / Victoria/Tcacheva secrets /
10
До-6 И какво пише в правилата?Че дъщерята на Ц.Цветанов не може да учи там ли?Тя поне учи в България.След като си толкова осведомен кой къде е,защо изнасяш данни избирателно.Пиши за всички червени хайдуци кой къде е.
11
изхабиха се тези гербери. очаквах бб, а те натресоха цц.
12
Ха ха ха, червен пръдлю (Колю), слага чехъла Радев и траверса до него за сериозни прецеденте, ха ха ха умрях от смях. Той червен олигарх (говедо), от партията на пръдливата Крава, кога е познал един резултат.
13
Партийната секретарка е много по-зле от Комсомолски секретар. Има ли кадри в това ГЕРБ или само на лозунги са го ударили
14
Надали Цв.ЦВ си е продал 6-те апартамента за да плаща таксата. Или пък КТБ, консултантски услуги или пък някакъв много печеливш бизнес или процент от някакъв такъв. Е, никой не избира родителите си. Извадило късмет детето, ще учи. Сигурно там им наливат знания в главите с фуниите.Не разбрах подробностите за приема. Сигурно нямат нищо с България .
15
Моля, да не обиждате жените! Те нямат почти нищо общо с Цецка.
16
Колю Колев ми харесва,защото се осмелява да критикува бойко.А обикновено подобни хора не свършват добре.Но всичко си има начало и край.Гербаджиите ще се разпилеят,както се и появиха,от оная мумия симеончо и сорос.И ще се мъчат да цуцат от нови места.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?