Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
»
Мария Пиргова пред ПИК: Манолова и Кирил Добрев са явна опозиция на Миков, но няма да го бутнат
Мария Пиргова пред ПИК: Манолова и Кирил Добрев са явна опозиция на Миков, но няма да го бутнат
Дата
Дата
21825
Коментари
24
Мария Пиргова пред ПИК: Манолова и Кирил Добрев са явна опозиция на Миков, но няма да го бутнат

Мария Пиргова е политолог, преподавател в Софийския университет. Тя бе един от лекторите на семинара на БСП в Пловдив този уикенд. Потърсихме я за коментар на актуалната политическа обстановка...

-   Г-жо Пиргова, Мая Манолова и Кирил Добрев създават нова платформа в БСП – „Мислещи, образовани, лидери” (МОЛ). Каква е според Вас скритата идея на това ново обединение?

-   Различни крила в БСП търсят начин за активизиране, за внасяне на повече мобилизация в предстоящите местни избори и дават различни идеи в рамките на партията. Не виждам някакъв особен скрит смисъл, тъй като и Мая Манолова, и Кирил Добрев са явна опозиция на настоящия председател на партията. По-скоро има открит смисъл – с нови идеи искат да привлекат на своя страна активни хора за работа на местно ниво.

-   Очаква се скоро Конгрес на БСП. Дали това е подготовка за смяна на лидера на партията?

-   Не, не очаквам в никакъв случай смяна на лидера. Аз и на семинара в Пловдив не видях такива тенденции. Напротив – видях едно сериозно утвърждаване на председателя Миков. Той бе подкрепен от Сергей Станишев и от членовете на Изпълнителното бюро. По-скоро се търсиха начини за мобилизация          на партията. Отвън се внушава, че тя е в криза, а всъщност БСП е в много по-добра кондиция, отколкото е дясното пространство. Това бе констатирано и от десните лектори, които бяха там. Крайно време беше партията да обяви, че в нея се извършват мобилизационни и организационни промени. В Пловдив бе дадена и много критична оценка на управлението, а моята преценка е, че ще се върви към предсрочни избори. И те няма да бъдат предизвикани от БСП, а от слабостта на правителството, от несправянето с доста задачи, които то си постави. Правителството обяви в програмата си, че няма да прави реформи. БСП трябва да се готви за предсрочни избори, тъй като ще бъде изненадана от слабостите на кабинета и несправянето му с много трудни задачи.

-   Кое точно ще бутне кабинета?

-   Според мен той ще се самобутне заради несправяне със здравната реформа, с отказа от реформи в администрацията, отказа от нормални решения в енергетиката срещу монополите. Пенсионната реформа се затлачва, вместо да се решава...

-   Кога ще падне кабинетът?

-   Аз не смятам, че ще падне ей така – от само себе си, защото кабинетът се е гарантирал с едни осем милиарда дълг и управляващото мнозинство много добре знае, че има пари за харчене. От друга страна обаче изхарчването на тези пари по най-елементарен начин и ограбването им ще създаде проблеми на правителството с гражданите. Гражданите не могат да се оставят на произвола на монополите, на произвола на работодателите, без никаква защита на трудовите права, без никакви профсъюзни действия. Оттам ще дойдат проблемите на правителството.

-   Т.е. очаквате протести, които да съборят кабинета?

-   Да, включително и това очаквам – протести, които няма да бъдат специално организирани от някого, но стъпката една напред, една назад – не е ефективна политика. Това е малко в стил „Бойко Борисов”. Ще приватизираме „БДЖ Товарни превози” – няма да ги приватизираме, ще махаме жп линии – няма да ги махаме, ще правим някаква реформа в здравеопазването – няма да я правим... Предстоящите местни избори също ще предизвикат напрежение – как ще се идентифицират като различни партии Реформаторският блок, ГЕРБ, с какви кандидати ще се явяват – с общи или с различни... А през всичкото това време аз смятам, че БСП ще върви към консолидация независимо от обявяваните вътрешни фракции, защото БСП си е партия на фракциите и това за никого не е изненада.

-   Ще има ли избори „2 в 1” наесен?

-   Трудно може да се предвиди. Казват, че е рано да се каже, но БСП според мен трябва да поемат инициативата за предизвикване на избори „2 в 1”.

-   Очаквате ли Бойко Борисов да се кандидатира за президент?

-   Обезателно ще се кандидатира. Разбира се, всичко зависи от поведението на правителството и от неговата сложна коалиционна политика. Засега аз смятам, че той интуитивно напипва добре поведението си. Обстановката обаче е достатъчно сложна, за да се предвиди кое, кога и как ще се случи. Лично аз смятам, че БСП трябва да се бори за предсрочни избори предвид слабостта на това управление и невъзможността то да се справи с размаха на фигури като шефа на митниците, Пеевски, олигарсите, работодателите, КРИБ... Всеки прави доста повече, отколкото би трябвало да си позволява в границите на държавния интерес. Струва ми се, че Бойко Борисов изпуска властта в това отношение – позволява им повече, за да иска президентска подкрепа. И това вероятно ще му изиграе лоша шега.

-   Очаквате ли ДПС да подкрепи Борисов за президент?

-   Очаквам, да. Аз смятам, че те са в негласен съюз. Сложните бизнес отношения може да поведат нещата обаче в много страни. Най-неприятното е, че ако забележите и проследите дори с една диаграма движението на икономиката по време на правителството на Орешарски и движението й сега – ще видите, че Орешарски е създал много по-добри условия за икономика. Тогава държавата се разплащаше нормално, той остави бизнеса свободен. А при второто правителство на Борисов рекетът към бизнеса се върна, както и фактически рестриктивната политика на Дянков. На много места администрацията действа изцяло на партиен принцип. Не може да има партиен свръхконтрол, какъвто налага правителството на Борисов.

-   При евентуална коалиция на АБВ и БСП има ли вероятност Георги Първанов да се върне в БСП и да стане отново на лидер на партията?

-   Мисля, че Георги Първанов не е актуален проблем за БСП. Виждам го и по поведението на общинските председатели и кметовете на БСП. Смятам, че БСП е силно разочарована от правителството на Борисов, а оттам и от поведението на Първанов. Вече се вижда, че влизането на АБВ в кабинета е грешка. Ако допреди два месеца имаше членове на ръководството на БСП, които искаха да бъдат в това управление, сега вече казват – слава Богу, че не влязохме вътре. Така че Първанов ще върви по собствената си допирателна – далеч от БСП. Как ще се развие политическата му кариера – не знам, но коалиция между АБВ и БСП просто вече няма никаква основа. Аз виждам и защитници на Първанов, които казват – слава Богу, че не влязохме в това правителство, което се оказа неспособно за нищо. И за съжаление Ивайло Калфин трябва да понесе всичките негативи.

Напиши коментар »
(24)
1
Къде се беше покрила до сега тази червена кикимора ??
2
Смешници !
3
Тоя червен бацил пак си показа главичката. Че и преподавател била!!!!!!!!!!!!!!!
4
Що на занимавате с тая дърта, червена, изпърдяна мърда. Давайте поне, по младата и щерка Достена да и оправя малко суратя..
5
Ако това, червено алчно, малоумно изчадие е професор, то аз съм лауреатка за междузвездната награда за мир. Що бе драга агенция, свършиха ли нормалните българи, че ни заливате от сутрин до вечер, с червени травестити и пе-дали. То вярно, че днес е 2. 2. но имайте милост С ТАЯ ЧЕРВЕНА СВОЛАЧ, ПАК ЩЕ ПОВРЪЩАМ...
6
Много прозРОВЛИВА бе, ТАЯ Мара Пирговица ?!?
7
Ама маро като бутнети Борисов с 20 депутатели ще правят правителство
8
Така да са си . И да не им е уроки .
9
Ако се чудите кое е това младо поколение в БСП - ето го в лицето на тая дърта и грозна кикимора. Не мисля, че нормалните хора биха дали гласа си за такива като нея. Къде е диалогичността, уважението на опонента, зачитане на неговото верую - едва ли такива като тая кървавочервена ненормалница могат да проумеят понятия като изброените по-горе.
10
Куха лейка - преподавател? Боже пази студентите!!!
11
Ето откъс от протестното им писмо: "Молим, в името на хуманното отношение към животните, не ни причинявайте психически тормоз и ужас с появата на това същество!
12
Нали ,ОВЦАТА- Пиргова уреждаше чрез Станишеф ,дъщеря си = ОВЦАТА -Достена за Евродепутат за БСП ........................ НО , ПРЪДЛИВАТА -селянка Мая Манолова помнииии :)))
13
Bokluk 4erven.da6terqti i ti pravete svirki ma momata
14
13 просташки коментари, в които нищо не е казано по същество. Единственото е да се обижда една жена, по-възрастна, прилично изглеждаща, начетена. Това се нарича простотия! Явно тия лица са толкова озлобени или платени, за да паднат на такова ниско ниво.
15
Тази набедена червена пача за политоложка може да намери форум само в такива недораслъци като пик.
16
– 14 , не ми се мисли какъв Урунгел си , щом за теб Пиргова е “добре изглеждаща“ :)))
17
Пиргова, която каза така се говори с миньори по повод рекетирането им да гласуват за Лидер на Ковачки. Айде моля Ви се, дъщерята и тя много умна и принципна, а пък евродепутатка ще става с купени гласове от изгладнели миньори.Ей това са комунягите - нагли крадци, мерзки хора и нацпредатели.
18
Тази особа не е политолог, а преподавател по научен комунизъм, типична представителка на номенклатурно кастовата порода индивиди от времето на развития социализъм! Патологичната и ненавист към Борисов я прави глупава и намалява и без това оскъдния и интелект! Жалко, че подобни екземпляри са преподаватели в СУ!
19
Тази ЧЕРВЕНА ОТРОВА е преподавател в университета, преставете си на какво ще научи студентите??????????????
20
КОМЕНТАР 14 СЪДЪРЖА НЕЦЕНЗУРНО СЪДЪРЖАНИЕ!!!!!!!!!
21
Добрев и Манолова били опозиция на Миков. И как тъй ти светна червената точка како, от кое точно го реши? Според мен си гледа канарче в тях и то и е изкълвало мозъка. И болка не е изпитала милата. Пирговица пак е избила с нова чакра и трето оченце... горките студенти, които трябва да я слушат. Мъка мъкааааа
22
Пиргова не може да преживее, че свидната й щерка не можа да се класира за евродепутат и сега е сърдита на целия свят
23
Само г-н Г.Жеков ще я оправи нея !!!
24
Само г-н Г.Жеков ще я оправи нея !!!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?