Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
»
Янаки Стоилов: Разполагането на тежки въоръжения не съдейства за националната ни сигурност
Янаки Стоилов: Разполагането на тежки въоръжения не съдейства за националната ни сигурност
Автор: ПИК
Дата
Дата
3018
Коментари
5
Янаки Стоилов: Разполагането на тежки въоръжения не съдейства за националната ни сигурност

„Допълнителното трайно разполагане на тежки въоръжения на територията на България не съдейства за повишаване на нашата национална сигурност, просто ставаме част от линията на двустранно противопоставяне между източния фланг на НАТО и Русия”. Това заяви зам.- председателят на НС и депутат Янаки Стоилов във въпрос към премиера Борисов по време на днешния блиц контрол.

Стоилов припомни, че още по повод на войната в Източна Украйна, сме заявили, че България по никакъв начин не трябва да увеличава този конфликт и да се въвлича в него. Той добави, че на 12 юни тази година е изтекъл едногодишният срок, в който българското правителство е можело да поиска предоговаряне на част от условията по споразумението между правителствата на Република България и САЩ за сътрудничество във военната област.

„Не знам дали сте предприели нещо, както обещахте тук. Искам ясно да заявите своята позиция – Вие поддържате ли, подкрепяте ли тези действия, които изразяват министри от правителството и българският президент или смятате да отстоите позиция, според която България и българският народ не смятат Русия за военна заплаха и смятат да отчетат спецификата на нашата страна, така че тя да има стабилност и сигурност”, попита премиера Янаки Стоилов.

Той изрази съмнение, че премиерът е информиран своевременно от президента за поетите от него ангажименти.

„Имам предвид срещата на върха на НАТО в Уелс- дали той е искал някой да ни защитава от заплахи, защото за разлика от Прибалтийските страни и Плоша, които сами поставят този въпрос пред съюзниците от НАТО, смятам че ситуацията в България е различна”, уточни Стоилов.

Той бе категоричен, че ако смятаме да се подреждаме по този примитивен начин в една обща редица, това няма да ни донесе нищо добро за в бъдеще. България най-после да започне да формира своя външна политика          

„Разбираме, че армията има нужда от военна подготовка и учения, но аз се опасявам да не преминем към режим на постоянни, непрекъснати учения, и тогава под формата на учения ще се постигне този резултат, за който аз поставих въпроса”, заяви Стоилов.

Според него отговорната позиция изисква България най-после да започне да формира своя външна политика.

„Не казвам тя да бъде извадена от контекста на ЕС и НАТО, но ако ние сме просто изпълнители на чужди команди, България няма да реши своите проблеми”, каза депутатът. По думите му участието в една организация означава по-настойчиво да поставяш своята гледна точка, да отстояваш своите интереси и партньорите да се съобразяват с тях.

„Останалото, опасявам се, ще започне да поражда масови отрицателни настроения в българското общество срещу организациите, в които ние участваме и това трябва да им бъде обяснено”, заключи Янаки Стоилов.

Още по темата
Янаки Стоилов: България остро се нуждае от самостоятелна външна политика
Часовник
08:07
Това беше пленум на истината и на действието. БСП е категорично против разполагането на тежко въоръжение в България. Това само ще увеличи конфронтацията в страната и ще ни превърне в прифронтова...
Напиши коментар »
(5)
1
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
2
Президентът, Борисов и правителството са пионки в ръцете на САЩ!
3
България не се нуждае от военни обучения! Има си достатъчно проблеми, които да решава,няма нужда да си навлича нови...
4
Не е тайна за никого ,че президентът и премиерът обслужват американски интереси!
5
ученията да се провеждат в ам прерия ние нямаме армия и не се нуждаем от учения балтийските държави и полша може да имат исторически основания да се страхуват от русия но ние не българите сме свързани от векове с русия аз не се страхувам от русия аз искам мир за мен децата и внуците
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?