Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
»
ШОКИРАЩА СТАТИСТИКА: На 10 хиляди българи се падат по 42-ма лекари
ШОКИРАЩА СТАТИСТИКА: На 10 хиляди българи се падат по 42-ма лекари
Автор: ПИК
Дата
Дата
7381
Коментари
3
ШОКИРАЩА СТАТИСТИКА: На 10 хиляди българи се падат по 42-ма лекари

42,4 лекари се падат на всеки 10 хиляди българи по данни от края на 2018 г., съобщи Националният статистически институт.

За последното десетилетие има значително подобрение - през 2010 г. например броят на лекарите на 10 хил. души е бил само 37.

Зъболекарите са едва 10 на всеки 10 хил. българи, т.е. на всеки от тях се падат средно по хиляда пациенти.

Осигуреността с лекари варира доста в различните градове на страната. Те са повече в областите, в чиито центрове има медицински университети и университетски болници като София, Пловдив, Плевен и Варна. Най-малко са в област Кърджали, където по данни на НСИ в момента продължителността на живота е най-дълга в страната след столицата.

Напиши коментар »
(3)
1
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
2
И още по- зле ще става.С тези заплати трудно ще задържите тук лекари и сестри.Всичко що е по-кадърно е в чужбина.Сега се прави опит с измислени университети ката Бургаския да се произведат лекари с ниско качество,но не забравяйте че вече границите са отворени,а медицината е конвертируема специалност.
3
Медицинските лица трябва да осъзнаят, ЧЕ ДОКТОР ПРЕГЛЕД НЕ ПРАВИ. Това го върши техниката. За какви претенции става дума. Още повече въпросните пътеки ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛЯТ ...Безобразието БОЛНИЦА - ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО - трябва да се премахне... Задължително ли е че като притежаваш такава диплома - трябва да работиш тази материя..Най-големите безобразия са в медицинската система. Който не му харесва да напуска държавата...но да знае че с погача няма да бъде посрещнат в чужбина... Най-лошото е че манията за величие е уникална а реалността ?????
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?