Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Шефът на НЗОК с коментар за протестите на майките на онкоболните деца и промените в здравното осигуряване
Шефът на НЗОК с коментар за протестите на майките на онкоболните деца и промените в здравното осигуряване
Автор: ПИК
Дата
Дата
5555
Коментари
0
Шефът на НЗОК с коментар за протестите на майките на онкоболните деца и промените в здравното осигуряване

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Дечо Дечев  коментира пред БТВ последния протест на майките на онкоболни деца и подготвяните промени в здравното осигуряване.

„Поканих на среща през седмицата представители на майките за да обсъдим ситуацията – коментира управителят на НЗОК Дечо Дечев последния протест на майките на онкоболни деца. – Трябва да отбележа, че тук има и други проблеми, които касаят факти, които изнесоха майките В голямата си част те касаят изпълнението на дейностите по това лечение, а не има или няма препарат. Те са категорични, че има компетнтност от страна на лекарите по проблема, но са забелязали други проблеми по време на терапията.  Реално се прави опит да се прехвърли проблема върху Националната каса, а той не е там. Националната каса няма проблем с майките. Това дали тя е платила или не медикаментите няма никакво отношение по провеждането на терапията, а майките протестираха основно срещу мерки за провеждането на самата терапия. Решението на проблема в изключително малка час зависи от Касата. Трябва да се погледне дейността на лечебното заведение, където се провежда лечението”.

Дечо Дечев взе отношение и по подготвяните промени в здравното осигуряване и искането виновните за пътно-транспортните инциденти да поемат лечението на пострадалите при катастрофи.

„Това предложение е наше, на Касата. Мое и на моя екип – уточи Дечев. - От дълги години има предложение да се изискват обезщетения на лица, които са виновни за щети на трети лица. Това предложение сега оказва реда, по който ще се приключват случаите.  Касата да си иска парите от този, който е причинил катастрофата. Ще дам пример. Преди няколко месеца двама младежи пребиха командос, който бе в кома. Младежите бяха привлечени под отговорност. Има решение на съда, те се признават за виновни и решението е, че те получават присъда. Това решение би трябвало да дойде в Касата. Проверяваме на потърпевшото лице какво е заплатило и предавяваме иск към биячите, те да платят тези задължения.

Прогнозно става дума за няколко хиляди случаи на година. Като се има предвид, че средната цена на една клинична пътека е 900 лв., предполага се, че няколко милиона лева ще влязат в Касата. Като говорим за давност пет години например, десетки милиони ще влязат”.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса говори и за исканите промени на здравно-осигурителния модел и монопола на касата.

„Съгласен съм с такива промени, но и ме притесняват – призна Дечо Дечев. - Не съм привърженик, но най-после, искаме или не, трябва да направим промени, в организацията на работата на Националната каса, Тя няма как да остане в този формат, в който е. Задължително трябва да се приемат предложенията, които са отдавна. Касата трябва да се подготви за една неравностойна конкуренция, защото Националната каса, по закон, няма право да печели от дейността си, докато частните каси могат. Тежестта на проблемите ще останат на гърба на Националната каса, тъй като големият контингент болни ще остане в Касата.

Не съм съгласен с начина, по който ще се случи това. В общите разходи, които правим като общество, има една част която се покрива от касата – 4 млрд. лв. като осигуровки. Има и едни други 4 млрд. лв., които вадим от джоба си и ги плащаме. Предложението на министъра, което не е такова на Касата, касае тези 4 млрд. лв., които даваме като осигуровки. То не коментира другите, които даваме от джоба си. Така вместо да се осигури повече ресурс в този обществен фонд, на практика намалява този ресурс, защото дава шанс на частните играчи да печелят от тези вноски. Така ресурсът ще стане по-малък , а не повече”.

 

 

Още по темата
Пореден случай: Родители алармират за забавено лечение на бебе от НЗОК
Часовник
11:31
През юли 2018 година Юзлем Шабан ражда преждевременно близнаци. Две момиченца, едното умира малко след раждането, а другото - Селин живее 3 месеца в кувьоз.  „Аз съм майка на недоносено...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?