Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Шефът на "Пирогов" за революцията в здравеопазването: Това е една смела стъпка
Шефът на "Пирогов" за революцията в здравеопазването: Това е една смела стъпка
Автор: ПИК
Дата
Дата
23535
Коментари
3
Шефът на "Пирогов" за революцията в здравеопазването: Това е една смела стъпка

 Вкарването на пазарен принцип в здравното осигуряване е стъпка напред. Това е една смела стъпка на здравния министър. Около тази теза се обединиха в предаването "Още от деня" по БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и Светла Несторова от Асоциацията на застрахователите, които коментираха предложеният днес нов здравноосигурителен модел от страна на министър Кирил Ананиев.

"Днес чухме поставянето на една рамка, около която ще има големи дебати. Тази рамка трябва да получи политическа подкрепа отвсякъде, защото здравето няма политически цвят. В предложеното днес има един основен пакет, който ще включва най-важните медицински и дентални дейности, като към него ще има и допълнителен пакет. За мен парите за здраве в България са малко. Днес чухме, че в Германия е 14,6%, като 7,3% плаща работодателят, а останалите 7,3% се плащат от здравноосигурения. Сами може да прецените за какви пари става въпрос, а в Германия има само 100 000 здравно неосигурени. Въвеждането на частни здравни фондове ще доведе до доста по-строг контрол на средствата в здравеопазването. Работещите болници ще бъдат по-добре финансирани, защото здравните фондове ще търсят тези болници", категоричен беше проф. Балтов.

"Най-важната новина, която чухме днес, е за демонополизацията на НЗОК. Другото важно е, че трябва да се извади кое колко струва в здравеопазването у нас. Това е един горещ картоф, който всеки си подхвърля. В момента се извършват едни акробатики в ценообразуването, а самите пациенти не знаят какво ще получат. Въвеждането на няколко здравни фонда ще изчисти тези неща. Това ще е първа стъпка към слагането в ред на финансите в здравеопазването", обяви от своя страна Светла Несторова.

Още по темата
ВАЖНИ РЕФОРМИ: Министър Кирил Ананиев с последни новини за промените в здравното осигуряване
Часовник
17:46
Здравеопазването е сложна система, в която има много публично-частни интереси, а нас ни интересува най-много пациента. Ето защо считам, че е дошло времето с промяната на модела. В изграждане на...
Напиши коментар »
(3)
1
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
2
Щя се получи пълна каша. Частните здравни фондове лесно ще фалират, но точно това е целта. Ще потънат парите на хората в нечии дълбоки джобове така както стана и на запад.
3
АНАНИЕВ ДА СЕ НЕ ПРАВИ НА УТРЕПАН И ДО ЕСЕНТА ВСИЧКИ ОБЩИНСКИ И ОБЛАСТНИ БОЛНИЦИ ДА СЕ РЕГИСТРИРАТ ПО ЗАКОНА ЗА ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ!ТЕЗИ БОЛНИЦИ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ "ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА"!НА ЗДРАВНИТЕ РАБОТНИЦИ ОТ ТЕЗИ БОЛНИЦИ МОГА ДА КАЖА СЪС СИГУРНОСТ,ЧЕ ЗАПЛАТИТЕ ИМ ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ САМО КОГАТО ТЕЗИ БОЛНИЦИ ПРЕСТАНАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ КАТО "ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА"!БЪДЕТЕ ЕДИННИ И СИ ГОНЕТЕ ИСКАНИЯТА ДОКРАЙ!НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ДАДЕ ДАРОМ НИЩО/БЕЗ БОЙ/!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?