Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
»
Чужди компании спечелиха последния търг за продажба на електрическа енергия от НЕК
Чужди компании спечелиха последния търг за продажба на електрическа енергия от НЕК
Автор: ПИК
Дата
Дата
5836
Коментари
2
Чужди компании спечелиха последния търг за продажба на електрическа енергия от НЕК

В последните седмици се вдигна изключително голям медиен шум по темата с високите цени на електрическата енергия на платформата „Ден напред“ на българската енергийна борса.

В тази връзка и търговете, обявявани на българската енергийна борса, започаха да се следят по-внимателно.

Оказва се, че на последния търг за продажба на електрическа енергия от НЕК, който се проведе на 18.07.2019 г. за продажба на енергия в периода от 22.07.2019 г. до 31.07.2019г. и количество от 50мв , цялата енергия е продадена на чуждестранни компании. Никой от българските участници не е успял да се сдобие с енергия.

Електрическата енергия е закупена на цени от 112 лева за мегаватчас, което според запознати е изгодно, ако енергията се изнесе и продаде извън страната.

След въвеждането на либерализацията на пазара на електрическа енергия все повече чужденци прояват интерес за осъществяване на износ от нашата страна. Пазарът вече е с отворен достъп и не само българските компании, а и чуждестранните притежават равни права за участие в него. Освен това отново благодарение на либерализацията цените на борсовата енергия в региона на Югозападна Европа се движат в близки граници и следвайки нормално пазарно поведение всеки участник се насочва към мястото, където в конкретния период е най-изгодно да се купува.

Фактът, че чужди компании успяват да изкупят най-изгодната енергия, която се предлага в нашата страна, а именно от държавните АЕЦ и НЕК, е също сигурен повод за задържането на високите цени на енергийната борса в страната. Това се случва именно в момент, в който в България е на лице засилен недостиг на електрическа енергия. Все пак това е пазар, който се определя от всички сделки, които се реализират на него.

Благодарение на осъществения износ до края на месеца в комбинация с други фактори, вероятно борсовите цени на електрическата енергия през месец юли ще се задържат на по-високи нива. Този път изгодната енергия на НЕК обаче е в чужди ръце и няма повод да се търси вината в български компании.

Напиши коментар »
(2)
1
А товарищ Кадиев ко ша прай ся,жив да го оплачеш няма да има кинти на аванта а И БСП затвори сергията зад която седеше,а иначе тока така ще ни удари че бая време ще седим като ударени със мокър парцал......????
2
Най изгодни цени за закупуване- от АЕЦ и НЕК.За хамеричките марици- пълно мълчание! Нали мастити " мега експерти " ни убеждаваха с пяна на уста,че няма кой да ни купува ел.енергията,ако бяхме построили Белене преди 20 г? Онази- куневицата,ни закри 4 блока,отремонтирани за над 120 млн,със удължен срок за експлоатация още 30 г.Разрешение от МАГАТЕ,а не от бай Пешо пъдаря! Само при две АЕЦ,плюс комплекса Марици- изток,ако бяха 100% държавна собственост и построен ЮП, щяхме да изнасяме ток за стотици милиони, дори над милиард годишно.А тук,и за населението и за бизнеса,щеше да бъде многократно по евтино.Това означва увеличено потребление,от там увеличено в пъти производство, на конкурентни цени! Ниска вътрешна цена= на ниски разходи за краен продукт.Енергиен възел на Балканите,и газов транзитъор за половин Европа- над 880 млн.евро годишно само от ЮП.Сега,защото сме много" отворени" чужденци ще ни изкупят до тухла. Тук печелят- милиони и милиарди,към техните държави.Тууу,туу! А няколко милиона едър рогат добитък от порода" Българска Неподобрена" живее с миражи,че ще живее добре. Мри т,па сб,ирщина! Това поиска,това получи!-
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?