Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ЦИК обявява обществена поръчка за машинното гласуване
ЦИК обявява обществена поръчка за машинното гласуване
Автор: ПИК
Дата
Дата
4335
Коментари
0
ЦИК обявява обществена поръчка за машинното гласуване

Централната избирателна комисия ще обяви обществената поръчка за машинното гласуване в рамките на седмицата. Това каза Александър Андреев, говорител на ЦИК по време на брифинг във връзка с действията на комисията в първите десет дни от нейното конституиране.

"Обществената поръчка се надяваме да бъде обявена в рамките на тази седмица, за да може тези бюрократични срокове, които има в момента да не забавят и да могат да бъдат произведени машините", обясни Андреев.

Той допълни, че документацията за обществената поръчка все още не е одобрена от Комисията. Това е една от точките на днешното заседание и се надяваме до края на деня да имаме документацията в окончателен вариант, каза още Андреев. Проблем, по думите му, е отказът на различни компетентни държавни органи да сертифицират и одитират машините. "Въпросът е оттук нататък да се види как биха могли да бъдат сертифицирани и одитирани, но това е въпрос, който тепърва ще се решава", обясни Андреев.

Отказ ЦИК е получила от пет институции - Държавната агенция по метрология и технически надзор, Институтът по стандартизация към МВР, ДАНС и Държавната агенция за електронно управление. "От всички тях получихме отговор, че това не влиза в тяхната компетентност", каза Андреев.

"Ние сме изправени пред различни въпроси, които следва да бъдат решени и те не са от компетентността на ЦИК. Това, което е от компетентността на ЦИК, ние ще го направим, за да може да се случи машинното гласуване", уточни говорителят на ЦИК.

Още по темата
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите от правната комисия изслушват кандидатите за ЦИК (ОБНОВЕНА)
Часовник
15:15
Депутатите от правната комисия в парламента изслушват кандидатите за новата ЦИК на партиите. В срок са постъпили 20 предложения за състав на ЦИК, съобщи председателят на комисията Данаил Кирилов....
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?