Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
"Хуавей" представи нова операционна система, качена на Linux
"Хуавей" представи нова операционна система, качена на Linux
Автор: ПИК
Дата
Дата
20798
Коментари
2
"Хуавей" представи нова операционна система, качена на Linux

"Хуавей" (Huawei) представи новата си, базирана на Linux, операционна система - Harmony OS, съобщава БНР.

Този ход идва, след като китайският технологичен гигант беше поставен през май в т.нар. "черен списък" на Съединените щати, което застрашава разрешението в бъдеще да продължава да използва операционната система Android на Google на своите смартфони.

Собствената операционна система на Huawei - Harmony OS, ще бъде с отворен код.

По време на презентация на най-голямата в света технологична конференция в Дунгуан, "Хуавей" заяви, че нейната операционна система Hongmeng (Harmony OS) ще използва микрокернел (минимален размер на софтуера, нужен за една ОС), което означава, че всички файлове и системи ще бъдат заключени, тъй като няма "главен ключ" за ht цялостната система, каквито имат Android, Linux и Unix.

Компанията вярва, че нейната ОС може да получи най-високо качествено одобрение от съответните регулаторни органи. Всички приложения за HTML, Linux и Android ще могат да работят в Harmony OS, според Huawei.

"Хуавей" също така заяви, че планира да създаде "споделена екосистема“, така че разработчиците да не трябва да адаптират техните Apps приложения към различни устройства, а в замяна това ще става автоматично.

Технологичният гигант представя и "компилатор", който поддържа всички програмни езици и повишава производителността с 60%. Освен това Huawei каза, че миграцията между операционните системи Android и Harmony OS може да стане за около два дена.

Работата по OS Harmony започна преди две години, като "Хуавей" посочи, че първата версия на операционната система ще бъде пусната на 10 август, а новите версии ще бъдат налични през 2020 и 2021 година.

Операционната система Harmony OS също така позволява съвместимост с изкуствен интелект и може да се използва и на персонални компютри и на други устройства, подчертаха от "Хуавей".

Още по темата
"Хуавей" с 30% ръст на продажбите
Часовник
10:44
Huawei Consumer Business Group обяви финансовите си резултати за 2014 г. Общите продажби на годишна база са нараснали с 30% до 12,2 милиарда долара, преминавайки за първи път границата от 10...
Напиши коментар »
(2)
1
На български казваме "микроядро" - кърналите ги оставете на американците. Горкият Линукс, и Андроид е "базиран" на него. Наготово се използва труда на хиляди за години. А у нас всеки се вторачил в Уиндоус.
2
Не давайте определение за ядрото на ОС , като очевидно си нямате хал-хабер от ОС. И какъв е този компилатор за стотици езици? Знаете на какъв език е написан Линукс/Анекс? Е, не е на всички езици.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?