Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
ФЕНОМЕН: Слънцето, Земята и Луната правят линия
ФЕНОМЕН: Слънцето, Земята и Луната правят линия
Автор: ПИК
Дата
Дата
24086
Коментари
1
ФЕНОМЕН: Слънцето, Земята и Луната правят линия

Точно 50 години след старта към Луната на мисията „Аполо-11“, на 16 юли, нашият естествен спътник ще ни предостави частично затъмнение на големи части от планетата.

То ще може да бъде наблюдавано в Африка, в голяма част на Европа и Азия, в източната част на Южна Америка и в западната част на Австралия. Лунното затъмнение е природно явление, при което Слънцето, Земята и Луната се подреждат в една линия. Тогава нашият естествен спътник попада под сянката на Земята.

Днес Луната няма да се намира изцяло в сянката си, така че затъмнението ще бъде частично. Утре около 60% от видимата повърхност на Луната ще бъде покрита от сянката на нашата планета. Лишена от слънчевите лъчи, Луната потъмнява и се сдобива с цвят на тухла, тъй като земната атмосфера отклонява червените лъчи от слънчевата светлина във вътрешността на конуса на сянката си.

Частичното лунно затъмнение ще започне в 23:01 българско време и ще достигне максимума си в 00:30 часа. Природното явление ще приключи в 1:59 часа и може да бъде наблюдавано с незащитени очи, за разлика от слънчевите затъмнения.

Още по темата
Новата Земя може да е край най-близката до Слънцето звезда
Часовник
01:41
Най-близката потенциално обитаема екзопланета може да е тъкмо на прага на Слънчевата система – разбира се в астрономическия смисъл на думата. Изследванията на най-близката до нашето слънце...
Напиши коментар »
(1)
1
po dobre majmun ot kolkoz taz nemska swinq
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?