Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Училищна изолация в Пловдив се срути месеци след края на гаранцията
Училищна изолация в Пловдив се срути месеци след края на гаранцията
Автор: ПИК
Дата
Дата
4555
Коментари
1
Училищна изолация в Пловдив се срути месеци след края на гаранцията

Поройните дъждове бутнаха преди дни топлоизолацията от западната страна на санираната сграда на Професионалната гимназия по битова техника. За късмет никой от учениците и учителите не пострада, тъй като в този момент дворът бил празен.

Пространството откъм Понеделник пазара е обезопасено с предпазни ленти и табелка с надпис „Не преминавай”. Окачено е и копие от заповедта на директора на гимназията Гергана Георгиева, с която се забранява преминаването в този участък от двора, пише "Марица".

Санирането е извършено от фирма „Пловдивстройресурс” АД преди шест години. Сред акционерите в дружеството личат имената на бившия финансов министър Муравей Радев, Ана Петкова, участвала в приватизацията на няколко фирми в Пловдив, Костадин Пелтекев, Иван Дорков и други известни имена от прехода. Участие в дружеството има и Димитър Попов, чийто баща Петър Попов пък е собственик и мениджър в "Пловдивинвест", печелило обществени поръчки за обследване на сгради по новата програма за енергийна ефективност.

Възложител на поръчката за ремонта на гимназията е Министерството на образованието и науката, а не Община Пловдив. Не е ясно обаче кой е приел обекта и е издал разрешението за експлоатация. Белята с изолацията стана месеци след изтичането на петгодишната гаранция.

Експертизата не установи некачествен ремонт от страна на изпълнителя, уточни вчера Гергана Георгиева. Причината за падналата изолация е силният порой. „Улуците не са могли да поемат три пъти по-голямо количество дъжд спрямо обичайните валежи”, допълни директорката. Тя призна, че от „Пловдивстройресурс” веднага са се отзовали след аварията. Дошли са на място да проверят и да консултират какво би трябва да се предприеме.

Освен топлоизолация на училищната сграда в рамките на поръчката е извършен ремонт на част от покрива. Сменена е и старата дограма на работилницата. При пороите покривът не е протекъл. Гергана Георгиева припомни, че по време на изпълнението на проекта е имало и инвеститорски контрол.

"При положение че има експертно становище, няма за какво да упрекнем фирмата изпълнител. Сега ще бъде изготвена количествено-стойностната сметка за възстановяване на топлоизолацията и ще преценим дали да искаме средства от министерството, или ще се справим с наличния бюджет. Надяваме се да направим ремонт през лятната ваканция", коментира Гергана Георгиева.

Още по темата
ШОК В ПЛОВДИВ: Евакуираха училище заради падаща изолация и мазилка
Часовник
17:22
Опасен инцидент се случи в центъра на Пловдив. Рухна част от мазилката и изолацията на Професионалната гимназия по битова техника. По чудо няма пострадали при инцидента. Огромна част от изолацията...
Напиши коментар »
(1)
1
Ей , тоя Муравей / мравка на руски / е голям змей ! И зетя си прати посланик в Белград , много крадна тъз майна !
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?