Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Татяна Дончева и Минчо Спасов предлагат гарантиран минимален доход за всеки
Татяна Дончева и Минчо Спасов предлагат гарантиран минимален доход за всеки
Автор: ПИК
Дата
Дата
13425
Коментари
6
Татяна Дончева и Минчо Спасов предлагат гарантиран минимален доход за всеки

Татяна Дончева се срещна с хора със специални нужди на тема "Социален минимум". Събитието се провежда в  Гранд хотел България - зала България. На срещата присъстваха експерти от социалната сфера и представители на органазии за хора с различен тип увреждане.

Основният акцент на кандидатите за президент и вицепрезидент Татяна Дончева и Минчо Спасов е предложението им за налагане на социален минимум за българските граждани, който да включва гарантиран минимален доход и пакет социални и здравни услуги. Лидерът на "Движение 21" сподели , че идеята се е зародила като отговор на трайната тенденция, че близо милион българи живеят на прага на бедността.

"Няма как, ако хората имат затруднения, да бъдат включени в нормален живот. Хора с такива ниски доходи са част от пенсионерите, но те са също така и работещите. Няма как да бъде мотивирана една нация, ако нейните граждани не получават минимално необходимата издръжка", коментира Татяна Дончева. Тя добави, че години наред у нас се разпределя бюджет по един  порочен начин, като всеки път се казва, че парите не стигат. "Хората буквално икономисват от една филия хляб и чувството на несправедливост се загнезди", категорична още Дончева. Кандидатът за президент обясни, че предложението за социален минимум ще важи за всички, независимо дали е социално осигурен.

Дончева не скри, че според някои това било "ляв популизъм". "Ние казваме - не, не е!Трябва да се преодолее чувството на конфронтация, този социален минимум е важен", категорична беше Татяна Дончева. "Аз ще ви кажа къде са подводните камъни. Това не е липсата на пари. Пари в държавата има", коментира на свой ред Минчо Спасов.

Междувременно представители от организациите споделиха, че вярват в предложението на Татяна Дончева и Минчо Спасов. По думите им президентът може да окаже по-съществена роля за развитието на социалните услуги у нас. "Качеството на живот у нас е недопустимо!", коментираха те. В дискусията представители на организациите подчертаха, че трябва да се провери дали действа добавката за социална интерграция. "Трудовата заетост не трябва да влияе на правата им за социални плащания", смятат те. Необходимо е да се запише текст, който казва, че държавата поема, например, една четвърт от линията на на бедност с гарантирания минимален доход, който дава на гражданите. "Да не говорим, че тови минимален доход е толкова архаичен вече", смятат присъстващите на срещата, организирана от кандидатите на "Движение 21"-НДСВ.

Напиши коментар »
(6)
1
Ха, дано! Ама...
2
Разбира се,че има пари в България и може да има подобни социални придобивки. Ето пример.Как може да има по минимум 1000 лв.за бежанците,а за българите да няма.Значи за това правителство по важни са бежанците отколкото българите.Вмест по 240 депутата,по 120,ето само от техните заплати,комисионни,заплащане в комисии,возене безплатно и безплатна храна,ще има спестени стотици хиляди лв.месечно.И като им се намали субсидията на 1 лв.и оставащите милиони отиват в държавния бюджет,ето как ще има пари и за българския народ.Ако същеврменно крадливите политици-мафиоти не ги краднат.Има и по други начини как да се осигурят пари,но има някои които не милеят за българския народ,а само за собствения си джоб.
3
точно така, не е ляв, а е ляво-царедворски популизъм. Досега къде бяхте бе. И друго, тази двойка за монархия ли е или за републка? Другарката и царедвореца! Чудна картинка!
4
Съвсем изтрещяха. Не съм длъжен да бъхтя за "минимално необходимата издръжка" на някой друг. И не съм улъв. защо да бъхтя, ако държавата така и така ще ми осигури издръжка ?
5
Смешници !
6
Смешници и жалки хора
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?