Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
С какво сегашните избори са по-различни от предишните
С какво сегашните избори са по-различни от предишните
Автор: ПИК
Дата
Дата
9081
Коментари
1
С какво сегашните избори са по-различни от предишните

Гласуваме за народни представители при условия, които са по-различни от тези през октомври 2014 година. Тогава гласуването все още не беше задължително, а днес, поне според закона, участието има задължителен характер, въпреки че Конституционният съд отмени санкциите за неучастие. Така задължението остава въпрос на граждански дълг.

На предходните избори за народни представители броят на хората, които пуснаха бюлетина в прозрачните урни, беше 3 501 000. Оказа се, че недействителните гласове са 218 000. Сега в бюлетината има квадратче "Не подкрепям никого". Очакванията са точно то да намали броя на недействителните гласове.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова заяви пред БНР: "Гласовете, подадени в квадратчето "Не подкрепям никого", са действителни гласове. Те влияят върху избирателната активност. Те не се вземат предвид при определяне на 4-процентната бариера, така наречения "изборен праг", както и не се включват в разпределение на действителните гласове по партии и коалиции, както и разпределението на мандатите в отделните изборни райони".

Избирателната активност през 2014 г. бе близо 49%. Гласувалите в чужбина бяха 138 000. Само гласовете в Турция бяха 60 000. След последните поправки в закона обаче сега секциите в страните извън ЕС са ограничени до 35. В САЩ през 2014 г. имаше 42 секции, а в Турция - 136.

В страните от ЕС днес най-много секции ще работят във Великобритания - 58, при 41 на предходните парламентарни избори. 13 са днес секциите в Германия. 

Още по темата
Заради изборите: Ето кои улици ще бъдат затворени в София
Часовник
08:13
Въвежда се организация на движението във връзка с провеждането на избори за народни представители. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 07.00 часа днес до приключване на...
Напиши коментар »
(1)
1
Кратуните узряха и не искат вече Тиквата. В това е разликата.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?