Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Станишев: Мисията на БСП е да направим социална промяна в България
Станишев: Мисията на БСП е да направим социална промяна в България
Автор: ПИК
Дата
Дата
6706
Коментари
10
Станишев: Мисията на БСП е да направим социална промяна в България

Шансовете за левите в Европа са съвсем реалистични и както се вижда в последните седмици има няколко много важни победи за социалистическото семейство. Най-важна и забележима е тази в Испания и следващият премиер отново ще е Педро Санчес. Защото показаха кураж, показаха визия за бъдещето. В крайна сметка политиката винаги е разговор за бъдещето на хората. И неслучайно Санчес каза "бъдещето победи миналото. Това заяви от Лондон пред Канал 3 президентът на ПЕС Сергей Станишев.

"Това означава, че ще имаме 9 министър-председатели в Европейския съвет – много мощна група. И очаквам да имаме до 11 комисари. Това означава, че социалистите в Европейския парламент, в Европейския съвет, ще бъдат незаобиколим фактор, който ще може да отстоява нови политики за промяна в Европа. И участието на БСП е също толкова важно, защото ние имаме нужда от силна група в Европейския парламент, за да сформираме ново мнозинство, лявоцентристко, прогресивно, проевропейско и да променим Европа, защото има много неща, най-вече политиката на затягане на коланите на орязване на социалната държава, която не приемаме в днешната реалност, доминирана от ЕНП. Това искаме да променим и човека, неговите доходи – навсякъде – в България, в Румъния, в Испания, да бъдат в центъра на политиката на ЕС с такива инициативи, като например младежкия план", каза Станишев.

Има ли обаче ресурс Европа, за да бъде социална?

"Ресурс винаги има, ако има политическа воля. Може да се преструктурират разходи и е съвсем постижимо това, което предлагаме", категоричен е лидерът на ПЕС, като даде за пример как са били извоювани 6 милиарда евро за създаване на работни места за млади хора, както и 6 милиарда евро за детска гаранция.

"Има демографски проблем, това е така. Но този проблем се решава само по един начин, чрез социална Европа, която да гарантира, че хората могат да бъдат сигурни за своето бъдеще. Защо хората нямат повече деца – защото не са сигурни, че могат да ги изучат и не са сигурни, че тези деца ще намерят достойно място в живота. Кога Европа беше най-популярна – през 60-те, 70-те години, когато Европа създаваше по-добро лично бъдеще и оттам идваше оптимизъм", заяви Станишев в коментар за демографските проблеми, не само в България, а и в цяла Европа.

По думите му трябва да се сложи край на това да се реже бюджета именно за социалните политики.

"Има огромно разслоение и битката с неравенствата е основна наша задача. В България те са потресаващи. Затова в манифеста на социалистите се казва: единен механизъм за минимална средна работна заплата в целия ЕС. И за това ще трябва да се борим и ни трябва сила. Само заедно можем да обърнем този европейски кораб в интерес на хората", каза социалистът.

Той бе категоричен, че с подкрепата на социалистите може да се постигне и много "За" България, като даде пример с евродепутата от лейбъристите Клод Мораес, благодарение на който, по думите му, се е стигнало до подкрепата от страна на Европарламента за членство на България в Шенген.

Станишев разясни и в какво точно се изразява идеята за обща минимална работна заплата.

"Единен механизъм за минимална работна заплата, така че тя да бъде не по-малко от 60% от средната в страната. Трябва да се вдига средната и по този начин да нараства и минималната. Не може с указ в ЕС да се въведе във всички страни една и съща. Защото има много страни, в които минималните и средните заплати са много високи и те се страхуват, че това би било натиск върху тях да понижат заплатите си. Това не искаме да се случва. Искаме да се качат доходите в страните с ниски доходи като България, Румъния, Латвия, Литва и други от Централна и Източна Европа. Това трябва да бъде общ процес. И социалните изисквания да станат реален план за действие", уточни Сергей Станишев, цитираха от Канал 3.

"Ние искаме план за социално действие, така че всяко правителство да изпълнява социални ангажименти. Така Европа може да стане истински достъпна и близка до хората. Защото хората това ги вълнува – дали ще имат работа, какви ще бъдат доходите им, когато работят, защото има огромен брой бедни работещи в България. Защото 22% живеят под прага на бедност, още 20% живеят в материални лишения – това са почти 45% от всички българи", заяви бившият премиер и допълни:

"Дайте да не говорим за целия преход, а всеки да носи отговорност за своето. Защото, когато БСП бе на власт средно доходите се увеличиха със 100%. Минималните пенсии се увеличиха със 100%. Икономиката растеше. Да, друга беше конюнктурата. Но днес тя днес е доста по-положителна в целия ЕС. Трябват политики, насочени към създаване на работни места, достойни доходи, социална сигурност, здравеопазване и образование. Това са петте най-важни неща, които касаят живота на всеки и тук трябва да се съсредоточат усилията. Това е и мисията на БСП – да направим социална промяна в България, която да бъде част от голямата социална промяна в Европа", обобщи Сергей Станишев.

Напиши коментар »
(10)
1
Промяна в България е крещящо нужна ! Само че без СтаниШефф. Тоя да върви да се цАлува с Местан...
2
Социална политика и промяна може да има в богати държави. Но Цоциалистите опоскаха всичко и то няколко пъти. Станишко и компания са осигурени за няколко живота напред.
3
Ще промениш на перачката Милиончева миризливата ш-унда г -й смотан!
4
Няма ден трудов стаж ще прави промени, нищо не работи само говори....
5
...ли този премиер,когато подписаха заробващите дългосрочни договори с Мариците и зелените енергии, които натресоха на българина скъпия ток за десетилетия напред ?
6
Доходите ще се подобрят само ако има постоянно базирани Самолетоносач и поне четири атомни подводници на НАТО в Черно море!
7
Джендъра да си ходи при тиквоча,да защитава чужди интереси!
8
БСП току-що кацат от Марс през Луната, "проспали" на офшорите последните 30 години
9
Ти ли бе, хазарски пeдepacт ще правиш промени.
10
ЗА КОЯТО СЛЕД ,, ВЕЛИКОТО ВИЗИОНЕРСТВАНЕ ИЗ СТРАНАТА " , ОЦЕНКАТА Е : ,, В БЪДЕЩЕТО ТЪМНО ТЯ ГЛЕДАШЕ ЯСНО ! ЛЮТИТЕ ЧУШКИ ЛЮБЕШЕ СТРАСТНО !"/цитат от съпартийците в парламента за рождения й ден / , ПЪТЯТ Е ЕДИНСТВЕН И КАТЕГОРИЧЕН ! ПОСОКА - СЕЛО КРУШОВИЦА ! ИЛИ КАЗАНО ИНОСКАЗАТЕЛНО - ЩЕ ДОВЕДЕ СТАДОТО ,, ДО ПОД КРИВАТА КРУША " !
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?