Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Станишев в програмна реч разби Корнелия: БСП е удобната опозиция на ГЕРБ!
Станишев в програмна реч разби Корнелия: БСП е удобната опозиция на ГЕРБ!
Автор: ПИК
Дата
Дата
88102
Коментари
26
Станишев в програмна реч разби Корнелия: БСП е удобната опозиция на ГЕРБ!

Завръщането на джедаите? БСП да се върне първо към себе си!

Искам от сърце да поздравя всички кандидати на БСП, които постигнаха победа! Тя е извоювана с много вяра и неуморни усилия – стотици разговори и срещи с хората, с тяхната мъка и надежда! Искам да окуража и кандидатите ни, които дадоха всичко от себе си, но не успяха. Защото стартовите позиции бяха твърде неравни, или пък защото бяха оставени да се борят сами.

И едните, и другите водиха кампания с емоция и чест! Направихме пробиви в Русе, Перник, Благоевград и Разград, а в Шумен и Ловеч малко не ни достигна. Кандидатите ни се изправиха срещу най-организираната и мощна партия в България, която за едно десетилетие пусна здрави корени във властта и изгради стройна пирамида от зависимости и хора, чието благоденствие е неразривно свързано с успеха на ГЕРБ.

Тепърва предстоят задълбочените анализи какво се случи на местните избори. Интерпретациите обаче започнаха. Затова ще споделя някои изводи.

Очевидно е, че ГЕРБ спечелиха местните избори. Да, в условията на ниска избирателна активност, отвращение от изборния процес, корпоративен и купен вот, недопускане на адекватна кампания и политически сблъсък на национално ниво, с негласната подкрепа на ДПС.

Въпреки че ГЕРБ сами подбраха контекста, все по-видимо е, че доминиращата им позиция ерозира. Умората от 10-годишното управление, безпринципните коалиции, възмущението от корупцията, безобразията и арогантността създадоха среда за пробиви на опозицията. Неслучайно те загубиха именно там, където вътрешните им разделения са най-яростни – Русе, Благоевград, Ямбол, Видин.

На този фон БСП повтори резултатите си от 2015 г. – 61 кметове на общини (в сравнение с 60 на предишните избори) и 1006 общински съветници (сравнени с 930 през 2015 г.). На местните избори БСП е увеличила подкрепата си за листите за общински съветници с 43 367 гласа, от които 41 380 са в София и Русе. В 7 области БСП няма нито един кмет на община, а в други 7 – само по един.

Местни избори 2019 са пропуснат шанс за БСП, защото днес все повече хора търсят алтернатива. От най-ниския резултат на партията са изминали 4 години, маркирани от победа на президентските избори, ерозия и безкрайни скандали в управлението – от “суджукгейт” до “апартаментгейт”. И най-важното, от засилващото се усещане, че се движим по инерция и без ясна посока като държава.

В такава среда резултатите ни са разочароващи. Да, ГЕРБ така печели избори. Не е нещо ново. Със същото се сблъскахме и през 2011 г. – подмяна на резултатите, документирания хаос в зала “Универсиада” и много други факти и нарушения. В годините на разцвета на ГЕРБ, с личен рейтинг на Борисов от 70 %, ние спечелихме 8 кметове на областни градове, 94 кметове на общини, 593 000 гласа за листи и 1167 съветници!

Ако наистина се притесняваме за демокрацията 12 години след пълноправното членство на България в ЕС заради грубия натиск, заплахите и купения вот, питам се какво направихме ние от БСП? Не знаем методите на нашите опоненти? Ако наистина се вълнуваме – как противодействахме? За сравнение, след горчивия опит от 2011 г, по инициатива на БСП, с други партии, от центъра до десницата, на парламентарните избори през 2013 г. организирахме истинско пълно паралелно преброяване, като наехме една от авторитетните европейски компании, организирахме застъпници и наблюдатели. Опазването на честността ни беше важно! На всички партии.

Тази есен не чух призиви за опазване на вота. А БСП не направи и национална кампания – за избирателна активност, за мотивиране на нашите членове и симпатизанти. Останахме си във Фейсбук.

Извън общата загриженост за изборния процес, простото замеряне с числа и самоизмерването с резултати, след избори е време за анализи и разговор вътре в БСП. Знам, че пак ще бъда обвинен във всички грехове, но аз милея за моята партия и съм длъжен да кажа, че ако така продължаваме, БСП няма да спечели следващи парламентарни избори. Нито които и да е следващи избори. Защо?

Защото БСП не е алтернатива. На поредни избори левицата не предложи модерна, задълбочена и експертна политическа оферта. Доживяхме социолозите да ни отреждат мястото на средна партия в изборната нощ, а ние да се борим на места да сме трета политическа сила!

Защото БСП се изолира и капсулира. На поредни избори ние сме сами и тази целена самота се задълбочава. Тук заслужават поздравления Калоян Паргов и Мая Манолова, както и Пенчо Милков и Крум Зарков, които показаха, че ветрилото на подкрепа може да се разтвори и вотът за БСП отново може да стане престижен! Неслучайно, в София и в Русе е и най-големият ръст в гласовете за партията.

Защото БСП се деидеологизира. В кампанията, най-близка до хората, не се чу нито едно ляво послание – за доходи, за политики за децата, за здравеопазване, образование. За битка с огромните неравенства. За жилищната политика. Бяха пропуснати национални протести, за които БСП беше молена за помощ – за заплатите на медицинските сестри и редица други. Стигна се до абсурда синдикатите в България да подкрепят ГЕРБ!

Отвлечена на националистически терен, БСП наля във ВМРО и НФСБ и освободи целия терен в център-ляво. Точно на него се прояви гражданската енергия и немалко кандидати спечелиха места в общинските съвети с традиционни наши послания. А те може би са следващи политически проекти? Ще никнат на територията на модерното ляво, ще привличат гласовете на младите, активните, работещите, на хората от центъра. А БСП ще се топи в самота. В тясната ниша на популизма. Където ръководството я постави.

Защото БСП се авторитаризира. Най-демократичната партия в България реди листи под диктат. Или пък готовите биват подменяни и концесионирани срещу минерални води и бизнес интереси, срещу заиграване и подкрепа от други партии. Цели организации бяха прегазени точно преди изборите – най-крещящият пример е Варна. Но има и Сандански, Чирпан, Монтана... Логичният въпрос е защо? Заради уреден мач на новите стари кметове или заради опита партията да бъде прочистена и подредена удобно за предстоящия вътрешнопартиен пряк избор?

Защото БСП расте само толкова, че да е удобна опозиция на ГЕРБ. Не са мои думи. Взех ги назаем от трима политолози, които коментираха резултатите в неделя. Ще добавя само, че БСП се деполитизира, загуби физиономия и експертност. Години наред точно левицата задаваше тона на цели кампании. Нашите идеи правеха дебата в политиката. Може да сме имали много кусури, но винаги идеите и политиката в кампаниите ни задаваха дневния ред, разказваха бъдещето на българските граждани.

Защото без местни избори не се печелят парламентарни. Доброто ни представяне на изборите през 1999, 2003, 2007 и 2011 г. укрепи позициите ни за националната кампания през 2001, 2005 и 2013 г. Костадин Паскалев и Дора Янкова оглавиха НСОРБ, а Борислав Гуцанов – Асоциация на председателите на общински съвети.

Стои въпросът за целите на тази кампания на БСП? Спечелване на местните избори? Дали? По-скоро устременост към прекия избор през май догодина и саморазправа с вътрешната опозиция. Това също беше съобщено в изборната нощ. Като отметната задача.

Местните избори бяха представени като завръщане. Къде? В стеснената география на половината области в България? С напускането на традиционни наши крепости?

Ако наистина искаме да изиграем епизода със завръщането на джедаите, трябва да сме от добрите. Трябва хората да ни повярват. И да не избират ГЕРБ като по-малкото зло. Нужно е младите и активните хора да припознаят силата в нас, а не в моментни герои. И не, посланията за антикомунизъм при тях не работят. И не могат да служат за оправдание.

Каква е рецептата? БСП спешно да заложи на обединението, вместо на разкола. Да избере политиката, модерните леви послания, отварянето към центъра. Да се върне към работата по места и завръщането на членове и симпатизанти. Да се завърне към себе си.

Да застане рамо до рамо с европейската левица и да се завърне на страната на промяната, с Будапеща вместо с Орбан.

Тогава всички ще празнуваме голямото завръщане! И да, тогава ще печелим избори! И БСП ще управлява България!

Напиши коментар »
(26)
1
плъха се е разболял от бяс
2
Тоа е ПОЛУИДИОТ, но пълен СОРОСОИД и ДЖЕНДЪР ИСТАМБУЛСКИ!
4
Колкото по-бързо тази доказано престъпна партия БСП изчезне толков по-добре за България. За съжаление носталгията по миналото замъглява здравия разсъдак и няма оттърване от БСП толкова години :(
5
Тоа е ПОЛУИДИОТ, но пълен СОРОСОИД БОЙКОВ и ДЖЕНДЪР ИСТАМБУЛСКИ!
6
Най- голямата грешка на Нинова е, че не изключи СтаниШеф от БСП.
7
Мая е жалък хамелеон, жалък алчен боклук, продал се на психо десните боклуци заради жаждата и за власт. Гнус ме е от нея, защото продаде мъжа си, продаде партията си, изплю се и на помощта на Борисов, продаде народа и феновете си, и се предложи на един гнусен гном с вибратор. Плюя на тая жалка и лека жена, за която съвест и чест са чужди неща.
8
Ха ха ха, чета плиткоумните коментари на Импексовата крадлива БСПдирастия и стигам до извода, че Герберския вибратор, колкото по надълбоко им влиза, колкото и повече Герберски бой ядат, толкова повече пишат и бълнуват простотии. По интересно е, че психо десните, както ги наричаше Костинбродската разпоретина, водени от Рада дълбоката и Гнома, се одупи редом до своите крадливи червени братовчеди, и чакат някой да им нашиба с крак вибратора. Все пак Импексовата Курабия СлаНинова и черния Мавър, по едно време си играха на Бони и Клайд и чичко доктор!!
9
Георги Харизанов все се сещам къде за пръв път чух името му. И ми е интересно, и се питам какво стана с онова дело срещу него, заради което той през 2013г. прекара няколко месеца в следствения арест
10
КОГА? КОГА ще видим ИМЕНАТА на тези от"бсп",които ПОДМЕНИХА листата за Евровота? КОГА?
11
КОГА? КОГА ще видим ИМЕНАТА на тези от"бсп",които ПОДМЕНИХА листата за Евровота? КОГА?
12
Серж,мишок долен! Не обвинявай никой за това което твоята любима партия е донесла на България. Българите още помним золумите ви,след които и Господ да слезе трудно ще ни оправи! Стой си кротко като Йончева в ЕП! Аман от това ваше купуване на гласове. Това вие го можете много добре.
13
Станишев, ти искаше от една тъпа, ограничена, терористична руска комунистическа партия да направиш лява модерна социалистическа партия от цивилизован европейски тип, но не успя. И сега приказваш празни приказки, защото БСП е същата руска комунистическа партия, каквато я остави, когато отиде шеф на лявата европейска социалистическа партия. БСП не може да се промени. Тя трябва да се закрие за доброто на България. Иначе тя ще пречи за развитието на държавата със саботажи, диверсии, медийни манипулации и т.н. Една комунистка като Мая, която беше копие на другарката Елена Йончева не може да спечели избори, понеже като циганка клепаше управлението, което в действителност не малко направи за държавата и то под непрекъснатите саботажи и диверсии от твоята любима комунистическа партия.
14
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
15
Мноооого по-простички са нещата. "Цицките" дето сдадко смучеха поколения активни борци та чак до тяхните внуци вече не пускат. Няма я вече БСП. Нинова и коремното да направи, нищо няма да промени.
16
Тоя да си гледа соросоидите,джендърите и македонците и да не се занимава с БГ.За неговия и на Фандъкова,избора не е реален!
17
Станишев и Борисов са скъпи дружки и се подкрепят къде задкулисно, къде открито. Факт е, че Станишев разби партията си със странни решения и действия и отблъсна много симпатизанти Така, че да си харчи дебелата заплата, да си поддържа Истанбулската конвенция и да не се бърка повече в партийните дела.
18
Абе много се обичат тия Борисов и Станишев, факт, ама колко ли ни струва тази тяхна любов?
19
С номенклатурни номера, Нинова се превърна в несменяем диктатор!Обгради се с послушковци,изгони всички,които я подкрепиха за вожд на БСП, приватизира финансиите на БСП, съди Поглед, уволнява в Дума, не случайно се отъждествява с Адолф! Който не е безприкословно с нея, е против нея и е враг на БСП! Костов и Станишев да не мълчат,а истината за Нинова да огласят!Интересно кога ще смачка Пудела на Путин и Генерала Деса та Йотова да стане Президент?ББ показва разликата между него и Нинова и че няма алтернатива на ГЕРБ!
20
За разлика от г-жа Нинова, която не е била член на БКП, др. Бойко Бирисов още си е член на БКП, защото нито си е връщал партийната книжка за член на БКП, нито е бил изключван от БКП. Вярата в комунизма на др. Бойко Борисов е толкова голяма, че той, за да остане член на БКП, напуска МВР при деполитизацията през 1992 г. Освен това др. Борисов заявява, че се е учил лично от др. Тодор Живков, от който не крие възхищението си („Една стотна от това, което е построил той за България и което е направено за тези години да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко едно правителство“ – др. Бойко Борисов в отговор на въпрос на журналиста Карбовски за сравненията между него и др. Тодор Живков.). Даже, току-що назначен за главен секретар на МВР, др. Бойко Борисов присъства на откриването на паметника на др. Тодор Живков в Правец през 2001 г., рамо до рамо с: др. Георги Първанов, тогава лидер на БСП и кандидат-президент, др. Евгения Живкова - внучка и осиновена дъщеря на Живков, др. Младен Червеняков - депутат от БСП. Можем смело да заявим, че най-добрия ученик, следовник и продължител на делото на др. Тодор Живков и на светлите комунистичеки идеали е др. Бойко Борисов, а г-жа Корнелия Нинова няма нищо общо със социализма, защото участва активно в костовистката престъпна разбойничестко-мениджърска приватизация и все още не е върнала на народа всичко, което е заграбила от него.
21
22
ZAMAL4I VIDIAXMETE KAKVO NAPRAVI ZA XORATA IZMISLI PLOSKIA DANAK ZASREMI SE DA DAVA6 AKAL E DA SI NAPRAVIL DOBRO ZA NARODA SI
23
Сергей Дмитриевич, вие и твойте авери назначения от тебе областен на Благоевград и доносника на дс под псевдонима Стоев да не би да не си спомняте как не зачитахте законите на правовата държава в ущърб на гражданите даващи власт.Да не би да си по почтен от Нинова..
24
Един път Станишев да е коректен. Нинова и Добрев имат много да обясняват а сега са се настроили срещу успехите в София и Паргов...защо ли ? Подлогата Свиленски и Проданов им вършат черната работа. Срамота и Бог да пази България от такива комплексирани политици !
25
...ми е било странно, какво намират във този Въздухар тъй наречените европейски социалисти! Празни мисли , омръзнали клишета, и все съм се учудвал на способността му , да говори едва ли не с часове, и нищо да не каже! Този също не е алтернатива за модерна левица! От партията на Лъжата, докато ме стъпят здраво на земята, да се разграничат от всички поразии които са направили на България , като се отърсят от "болшевишкото" влияние и станат една българска партия, а не такава която чака да дойде "Освободителя" отвън и да ги назначи, винаги ще си стоят в миманса, и все повече ще затъват в собственото си "блато"!
26
Тоя гад като какъв се изказва. Че..дал ..де..бил.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?