Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Спътникът "Галилео" излезе от строя
Спътникът "Галилео" излезе от строя
Автор: ПИК
Дата
Дата
15485
Коментари
0
Спътникът "Галилео" излезе от строя

Системата за спътникова навигация "Галилео" на Европейския съюз не работи от четири дни заради технически инцидент, обявиха от Надзорния орган на "Галилео" (GSA), предаде Евронюз. 

Към тази сутрин 24 от 26-те спътника към системата все още "не могат да се използват". До момента регулаторната агенция на ЕС съобщава оскъдна информация за големия срив, който е възникнал в четвъртък.

В събота агенцията обяви, че причината за техническия инцидент е установена, а вчера поясни, че аварията е "свързана с наземната инфраструктура" на системата. Експерти работят по възстановяването на навигационната система.

Само услугата за търсене и спасяване (Search and Rescue - SAR) не е засегната и работи. Системата за спътникова навигация "Галилео" стартира през 2016 г. и се очаква да заработи на пълни обороти през 2020 г. Тя има за цел да подобри навигационните услуги на Стария континент и да прекрати зависимостта от американската GPS, руската ГЛОНАСС и китайската Compass. Ще се използва от гражданите, бизнеса, правителствата и военните.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?