Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Справихме ли се с епидемията от морбили? От 10 дни няма регистрирани случаи
Справихме ли се с епидемията от морбили? От 10 дни няма регистрирани случаи
Автор: ПИК
Дата
Дата
2637
Коментари
0
Справихме ли се с епидемията от морбили? От 10 дни няма регистрирани случаи

Последните десет дни нямаме регистрирани случаи на морбили в страната. Ако още 11 дниа няма, 3 седмици трябва да няма случаи, можем да кажем, че сме се справили с инфекциозното заболяване, това заяви в студиото на "Сутрешен блок" на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по паразитни заболявания и национален консултат по микробиология.

Много е опасно ако морбилито продължи да се разпространява в нашето общество, в детски колективи, просто влизаме в списъка на държавите, които си имат собствено морбили. Това какво значи – че нямаме добра имунизационна политика, че не добре ни работи системата на здравеопазването, не добре се регулират нещата, а при нас е точно обратното, поясни проф. Кантарджиев.

Той допълни, че последният случай на морбили в София е от миналия месец, а последните случаи за страната са от 30-ти септември и са от Монтана.

Проф. Кантарджиев коментира и какви вируси доминират в момента и как да се предпазим от тях.

В момента са доминиращи риновирусите и за разлика от всички вируси, които са по дихателните пътища, тези са ентеровируси и се предават много странно - не чрез кашлица и по въздуха, а чрез мръсните ръце, подчерта Кантарджиев и допълни, че най-важното в този период е миенето на ръцете на децата.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?