Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Спомени от соца: Как спасих давеща се колежка на пионерския лагер
Спомени от соца: Как спасих давеща се колежка на пионерския лагер
Автор: "Ретро"
Дата
Дата
75012
Коментари
16
Спомени от соца: Как спасих давеща се колежка на пионерския лагер

През 1960 г. бях ръководител в пионерски лагер във Варна. В лагера цареше спокойствие. Времето минаваше в радостни и щастливи за децата дни. Истинско удоволствие за тях бяха часовете, прекарани на плажа. Гмуркаха се в морските води пред погледа на своите ръководители. Много деца се научиха да плуват.

Към края на смяната беше празникът на Военно-морските сили. Във въздуха летяха самолети и хеликоптери. Пускаха празнични листовки, изстрелваха светлинни ракети и извършваха разни други демонстрации в чест на празника. Погледите на всички летуващи бяха отправени към тях. В морето почти нямаше хора. Имах фотоапарат и снимах по-забележителните моменти от тържествата. В това време две момичета дойдоха при мен и ме помолиха да им направя снимка. Веднага се отзовах на молбата им. Те нагазиха в морето, а аз се приготвих да снимам. Изведнъж погледът ми спря на давеща се жена. На няколко метра от нея плаваше надуваема плажна чанта.

Досетих се веднага, че това е нашата колежка Дочка от Долна Оряховица, която беше ръководител в лагера, тъй като и в други дни я бях виждал да плува в морето с чанта в ръка. Този път бе изпуснала чантата и се бореше с вълните. Излизането и от морето без помощ беше невъзможно. Веднага вдигнах под тревога двамата морски спасители. Само след броени минути Дочка беше на брега. Беше доста посиняла и цялата трепереше. Беше добра физкултурничка. Може би силата и издръжливостта, които притежаваше и помогнаха в борбата с морската вода. Скоро след това дойде на себе си. Първите и думи бяха: „Представих си за момент как целият лагер ме изпраща в отвъдното."

Живя дълго след това и може би е още жива и живее далече от Трявна.

Така моят фотоапарат спаси нашата колежка от явна смърт.

 

Пенчо Пенчев, Трявна

Напиши коментар »
(16)
1
Другарю Пенчо! Другарката Дочка после намери ли подходящ начин да ти благодари? Както на теб, така и на твоя магически фотоапарат. Кажи де, кажи. Хубаво ли беше?
2
Бяха най страхотните времена, хората бяха добри и мили, всеотдайни за ближния, а днес да видят давещ се ще си отместят погледа, и ще отминат, къде е нашата България ?! Това беше славно време на дух, борба и любов ,морал и ценности
3
Другарю, "славно" време е било според тебе?! Но "славно" само за стъкления таван в разрез с интереса на способните хора, който стъклен таван им е давал възможност само да си представят тавана на своите възможности. И да осъзнават също, че няма шанс за лична реализация според възможностите. А има само утопия и има само това какво даде БКП-партията.
4
За какви възможности говориш?! Нима сега има повече?! Да има за Борисов и Цветанов, за кликата и шайката на ГЕРБ, но за масата хора няма има само терминал 2 и после роб на черните в САЩ, Великобритания или Франция да си чистач или работник! В България след 10 години ГЕРБ хората са с 200лв пенсия и 600-700лв заплати, каква Европа?! В Европа билета за футболен мач или прост концерт на неизвестен певец са по 100 евро 100 евро най евтините, тук Борисов направи хора с 40 години трудов стаж да взимат на месец пенсия 100 евро колкото е билета за мач в Европа това ли е стабилност?! Времето 1944-1989 ще се напише като ЗЛАТЕН ПЕРИОД НА БЪЛГАРИЯ, хората бяха равни, бяха възпитани, искрени и вярваха в ценности, децата помагаха на възрастните, всеки се притичваше на помощ на другия, а сега като видят възрастни казват " къде си тръгнал дърт вампир" , това ли е европейското, или джендър идеологията?! Тогава бяхме държава на 26 то място сме в света по развитие през 1987г до Швейцария по данни на ООН, а сега сме на 89 то до Тринидад и Тобаго и Кения това направи Борисов и ГЕРБ
5
отговор на коментар
Точно.
6
отговор на коментар
брей ,това всичкото ББ и ГЕРБ ли го направиха бе , да са цели 100 евра пенсиите , а до преди това комунистите ,когато ни мамеха с по 6 долара заплати , те сигурно не са виновни никак ,нали , те ни дърпаха само напред , а видиш ли сега ГЕРБ само назад , да живее комунизъма ,é,lekr малоумници такива .
7
За да не се върне това мракобесническо време от 1944-1989 година!
8
Ентусиазирано пласираш някакъв свой сбор от неверни данни за соца. И тогава защо според тебе държавата ни фалира на 10.11.1989 година?
9
От къде ги намирате тия комунистически дебили? Кой е длъжен да им чете безподобните глупости?
10
Що за тъпа овца плува с чанта ?
11
До 11 Колежката - Ми то при комуняците е така - 2-3 инча. Като при баджанака свилиянски - дето се качвал по стълба за да отпори сегашната генералка с голямата кофа.
12
Селянка , вярна на БКП , влиза в морето , без да го познава и да може да плува , с някаква си плажна чанта ?! И на такива като нея са поверявали толкова много деца ? Зер Дочка комунистка , дреме им за сигурност и отговорност ?!
13
14
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
15
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
16
Преди много години,по време на "тъмният и човеконенавистен" социализъм с моите родители бяхме на почивка в една местност на юг от Бургас ,наречена Отманли.Беше всичко много диво и единственото развлечение за почиващите през деня беше играта на карти,табла шах и скове в морето от едно малко салче закотвено на около 100 метра от брега.Беше много приято да отидеш на салчето и да се печеш на него ,а от време на време да скочиш във водата.Романтика и детски спомени.Дълбочината под него беше малка ,някъде към 3 метра.Един ден както си скачахме от салчето, две момичета успяха да доблекат на "буксир" една тяхна приятелка,която не можеше да плува.Качиха се на салчето,а ние се гмуркахме и се перчехме,особенно ,ако извадим нещо от дъното.Морето беше тихо и гладко като огледало.Някъде ,вече към 5 часа след обяд излезнаха едни малки вълнички и момичетата решиха да се връщат на брега.Ако трябва да съм точен те имаха да преплуват не повече от 50-60 метра ,а останалото разстояние можеха да ходят по дъното.Внезапно ги плеснаха две малки вълнички ,те се паникьосаха и пустаха приятелката си.Даже в първият момент не разбрахме какво става,но като видях неконтролируемото размахване на ръце разбрах,че става нещо лошо.Бяха на не повече от 15 метра,скочих с брат си,доплувах до момичето,но то се опитваше да ме сграбчи ,за да се задържи за мен.Опитвах се да и обясня,че трябва да се отпусне, да не маха и да не изкача колкото се може повече над водата.Как да е, успяхме с брат ми да я подхванем и да я избутаме на плиткото,а на плажа нищо не разбрали..Вечерта това момиче ни почерпи със сладолед.Трябва да съм би тогава някъде към 16 години,Сега когато прочетох това , се върнах към този спомен
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?