Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
»
Сотир Цацаров подписа споразумение за сътрудничество с румънския си колега
Сотир Цацаров подписа споразумение за сътрудничество с румънския си колега
Автор: ПИК
Дата
Дата
1614
Коментари
2
Сотир Цацаров подписа споразумение за сътрудничество с румънския си колега

Главният прокурор на Република Румъния Богдан Лику е на посещение у нас, по покана на българския си колега Сотир Цацаров. В състава на ръководената от Лику делегация е и ръководителят на Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма /DIICOT/ към Прокуратурата при Върховния касационен съд на Румъния Феликс Банила.

Сотир Цацаров и Богдан Лику подписаха Споразумение за сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Румъния. Споразумението има за основна цел улесняването на сътрудничеството между прокуратурите на двете съседни страни и създаването на постоянен работещ механизъм за обмен на информация, включително и по конкретни разследвания.

Визитата на румънският главен прокурор в София следва посещението на Сотир Цацаров в Букурещ преди месец, когато бе подписан Меморандум за сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма /DIICOT/.

Освен срещи с ръководството на Прокуратурата на Република България и в Специализираната прокуратура, програмата на румънските гости включва и среща с Прокурорската колегия на ВСС.

Напиши коментар »
(2)
1
„Прокуратурата не може да крие информация за това кога и на чии разноски български прокурори са посещавали Русия. Това става известно от решение на Административния съд София, с което се отменя мълчалив отказ на държавното обвинение по заявление за достъп до обществена информация на „Дневник". В края на 2014 година руския генерален прокурор Юрий Чайка и Сотир Цацаров подписаха програма за сътрудничество. От нея става известно, че само за 2015 и 2016 г. е имало поне четири посещения - две на български прокурори в Москва и две - на руски прокурори в София. Юрий Чайка беше на посещение в България през септември 2017 г., а Цацаров му гостува през пролетта на същата година., 06.07.2019 г. www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/07/06/3934593_sudut_cacarov_da_ne_krie_danni_za_komandirovki_v/?ref=home_mainStory
2
„Николай Ненчев за пореден път свърза усърдието на прокуратурата да му търси наказателна отговорност с нарушените от него руски интереси: „В рамките на вчерашния ден (пледоариите по делото) прокуратурата над 20 пъти сигурно постави въпроса – защо съм нарушил интересите на „РСК МиГ“? И нито веднъж не ме попита – вие как защитихте българския национален интерес?“ – 02.06.2019 г. (www.svobodnaevropa.bg/a/30033474.html)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?