Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
СМЪРТОНОСНО: В пловдивска клиника докараха ухапани от кърлеж мъж и жена в тежко състояние
СМЪРТОНОСНО: В пловдивска клиника докараха ухапани от кърлеж мъж и жена в тежко състояние
Автор: ПИК
Дата
Дата
39554
Коментари
0
СМЪРТОНОСНО: В пловдивска клиника докараха ухапани от кърлеж мъж и жена в тежко състояние

Благодарение на усилията на пловдивски лекари двама души, постъпили в Инфекциозната клиника към УМБАЛ "Св. Георги” в много тежко състояние, са били напълно излекувани. Това са първите два случая за тази година на смъртоносната конго-кримска химорагична треска. 

Пациентите, постъпили с кръвоизливи в болницата, са 57-годишен мъж и 38-годишна жена от кърджалийските села Рогач и Чал. Те са лесничеи и вероятно са били ухапани от кърлеж, докато са били по работа в гората. Първоначално са развили висока температура с втрисане и болки в мускулите. Имали са и гадене с повръщане. Това са класическите признаци на началото на заболяването, споделиха лекарите от клиниката пред "Глас.бг".

Когато двамата лесничеи били докарани в пловдивската клиника, имало реален риск за живота им. В здравното заведение двамата били изолирани от останалите пациенти и достъп до тях имали само лекуващите лекари.

Близо седмица по-късно високата температура спаднала, но интоксикацията се засилила и започнало характерното за кримската треска кървене. Първо започнало от венците, а след това и от стомаха, червата, а при жената и от матката.

На пациентите била проведена успешна терапия с противовирусен препарат, биопродукти и кръвоспиращи лекарства, след което те били стабилизирани.

Още по темата
Пазете се! Бумът на кърлежи в Пловдивско продължава!
Часовник
08:16
Осем души от Пловдив и областта са потърсили лекарска помощ, след са били нахапани от кърлежи във времето от 12 до 18 юли, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Един човек е развил лаймска...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?