Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
Слави Трифонов - бардът на мутрите, е звук от нецензурния канал на Боримечката. Няма такива смешници, братче!
Слави Трифонов - бардът на мутрите, е звук от нецензурния канал на Боримечката. Няма такива смешници, братче!
Дата
Дата
158873
Коментари
33
Слави Трифонов - бардът на мутрите, е звук от нецензурния канал на Боримечката. Няма такива смешници, братче!

Един от най-култовите моменти в безсмъртната класика "Под игото" (напук на емилджасимовци този текст ще е жив много след като тия са напълно забравени и презрени) e суетнята около черешовото топче.

Всички очакват от него силен гръм и бумтеж, който да се понесе от планина на планина неуспокоен и титаничен. Вазов доста набляга на очакването и заради това финалът на сцената просто смазва. В мига, в който черешовото топче гръмва, звукът е толкова слаб, че мнозина го мислят за "звук от нецензурния канал на Боримечката". В романа това е трогателна сцена, защото показва сблъсъка между мечтата, надеждата и очакването и хладната и неумолима реалност.

Доста по-неприятно и противно, но точно като в "Под игото", като звук от нецензурен канал, се получи и митичното учредяване на партията на Слави Трифонов. За този батальон на светлите сили слушаме от толкова много години насам, че вече дори и паметливите са позабравили кога точно започна всичко.

Кога беше първият миг, в който се усетихме, че телевизионният комедиант, конферансието на нощното шоу си е повярвал, че има знанията, възможностите, морала и таланта да оправи България?

Още в мига, в който Шоуто на Слави заприлича на проповедническо риалити, където сърдити чичковци ръмжаха недоволно и се зъбеха на народа и започна да намирисва на политическия вариант на Гала, всички бяха наясно, че политическите инженери са бременни с поредната партия и тя всеки миг ще се пръкне. Е, наложи се да почакаме. Трябваше да минем през лупинги с референдуми, кастинги за политици, дуети с Криско, за да стигнем до мига, в който партията на Слави Трифонов стана факт. Но вместо фанфари и ангелска музика ефектът беше точно като звук от нецензурен канал.

Ето как според учиндолския шоумен се създава партия.

Събираш неизвестни хора от цялата страна, държиш ги под ключ в една зала, не пускаш нито един журналист, влизаш пред задния вход буквално от купето на свръхлуксозния си джип, а най-накрая даже не даваш пресконференция. На всичкото отгоре прибираш телефоните на всички, които са получили правото да попаднат в зала "Рейнбоу плаза", вероятно за да не изтече великата стратегия за промяна на България и за решаване на всички основни проблеми. И всичко това за около 30 минути.

Какво ли толкова конспиративно са имали да си споделят учредителите на партията "Няма такава държава"? Какви ли мъдри рецепти за спасяване на отечеството са се чули в този безкраен половин час? Какъв ли устав и програма са били приети? Това остава мистерия. Загадка. Конспирация. Държавна тайна. 

И тук всъщност е голямата перверзия на сценката, която се разиграва пред нас. Слави и неговите сценаристи от години се изживяват като ходеща съвест на нацията и ходят с блясък в очите като телевизионни месии на незаконни субстанции, а в мига, в който трябваше да ни покажат промяната, те се законспирираха като квартална банда за обири на супермаркети. Това ли трябва да е усещането за промяна? Така ли ще започваме голямата революция? Това ли ще са лицата на бъдещата апостолска дейност - делегатите, които излизаха от залата, инструктирани да не си отварят устите пред журналисти.

Поне някой от тях да беше споделил за този митичен половин час успял ли е да прочете устава, за който вдига ръка. В подобна демонстрация няма нищо политическо, нищо различно. Това е политиката, прочетена от законодателя на чалгата. Само така можем да приемем за нормално, че бъдещият Спасител на нацията се крие като изнежена фолкикона от папарашки погледи.

От учредяването малко по-късно медиите получиха кратко видео, в което чалга иконата се изправя пред конспиративните учредители и започва нещо, което би звучало като рап речитатив, ако не беше толкова жалко: "Суверенът е майсторът, който създава тази история, аз съм просто инструмент".

Имам усещането, че с такава заявка можеш да получиш директно билет за Раднево, но дори и да погледнем заявлението като политическо послание, ми е много трудно да си представя Слави Трифонов като инструмент за справедливост. И какво означава справедливост по принцип? Тук учредителите на "Няма такава държава" са се заплели във философско блато, от което няма измъкване. Защото според мен справедливостта е термин със социална окраска. А в програмата на новата партия виждаме само измъчени, абортирани вече идеи, които сега се връщат подобно на зомбита в партийната им програма.

Виждаме, че Трифонов иска да продължи със своя концертен живот, но вече като политическо лице. Заради това е спектакълът на тайнствеността и подхвърлянето на крилати лафчета без реално съдържание. Това е страшен и странен процес, защото пред нас става нещо метафизично, нещо франкенщайновско - чалгата придобива политическа плът, тя излиза от земите на сенките и иска да бъде считана за инструмент. Подла подмяна. Слави и сие отсега свалят от себе си отговорността за всякакви действия. Те са само инструмент на народа. Инструмент за какво? Оставяме този въпрос да виси във въздуха със страшна сила.

Между другото, малко след като конспиративното учредяване вече се беше случило, стана ясно, че логото на новата партия е буквално изкопирано от украинска политическа формация, която съществува от 2005 г. насам - "Гражданска позиция" на бившия министър на отбраната Анатолий Гриценко.

Това е повече от нещастно съвпадение или нелепа грешка. Всъщност това плагиатство е изкопирано дълбоко в ДНК-то на новата партия. Защото досега Слави Трифонов и компания не са родили нито една оригинална, дълбока или смислена идея за промяна. При тях всичко е чака-рака, но украсено с моралистичен патос.

Обявиха се за антисистемна партия, която иска да приближи гражданите до управлението. Но в деня на своето учредяване оставиха медиите навън от конгресната зала. Тогава какъв е начинът да направим гражданите реален контрольор на властта? Нали именно медиите са канала, по който протича този контрол, който осигурява видимост. Слави Трифонов обаче избра конспирацията.

След това следват другите бляскави мозъчни експлозии - намаляването на депутатите, пряк избор на главен прокурор, пълно мажоритарно гласуване. Простете ми скептицизма, но всичко това е странично, всичко това е плагиатство на дребно, политическо джебчийство. В тези идеи има само желание да се харесаш, но в тях е закодирано и безсилието да предложиш реална промяна на измъчените хора на страната. Всъщност точно това е чалга политиката. Подобно на фолкхит да се плъзваш по първичното, без в нито един миг да поглеждаш в реалната бездна на проблемите.

И така стигаме до най-очевидния парадокс. От ден номер едно телевизионният месия много обича да се представя като върховния антисистемен играч. Слави Трифонов срещу системата.

За същата система, която го направи милионер, ли говорим? За системата, в която той беше вписан като интегрална част - бардът на мутрите, след това компаньонът на богаташите. Това е все едно момиче на повикване внезапно да напише докторат по етика. Та заради това ми е чудно как ще се позиционира конспиративната партия оттук нататък.

И това не е въпрос без значение. Защото проблемът на раздраната и изнасилена българска публичност е напълното сриване на политическите стойности и деградацията на политическите идеи. Само че вместо да се появи някой с усилие да върне техния блясък, ГМО проектантите постоянно ни сервират нови блюда с буламачи, които претендират за луксозно и буржоазно гурме.

Цялата всеядност на Трифонов и напълно блудкавите му политически послания ясно го позиционират точно в тази ниша. Вероятно заради това е била цялата секретност. Не само звукът от нецензурния канал да бъде прикрит, а за да се прикрие политическата безпомощност на поредната мъртвородена партия в апокалиптичния български пейзаж.

Което не означава, че Слави Трифонов няма да изкласи за кратко и да си повярва мащабно. Но още отсега можем да прогнозираме бъдещия крах. Когато си заченат в конспирация, си обречен на политически фалит пред очите на всички. Достатъчно е да запомните само това изречение от статията. Въпрос на време е да се потвърди.

Няма такава държава. Не, няма такива смешници, братче.

 

 

Напиши коментар »
(33)
1
Славин не става за политик. Той да е имал опонент срещу себе си..някой помни ли? С тъпи декларации не става. Едно мрънкане видяхме преди дни .Мрънкане и чао...ще ви оправя....е аз не ща бе Слави и сие...не ставате.
2
Много добре написано!
3
Не партия, а ПРЪДНЯТА на славуца!
4
глупаци , всеки който е заплаха за статуквото ще бъде оплют , ще гласувам за Слави на пук на комунистическите нищожества ГЕРБ БСП
5
99 процента инвалидна партия с два бастуна и две патерици
6
До плювачите на Костоффф: Я си спомнете, същите вие, които сега сипете ярост срещу чалга барда, как навремето се умилявахте от него и сипехте същата тая ярост срещу другаря Костоффф, който първи и единствен си позволи да сложи уминсолския на мястото му...
7
Za drugo ne znam, no edno e sigurno - Slavi 6te opravi necenzurniq kanal na Nidqlku. I samo tova da napravi, pak faida.
9
Това са му само феновете , да не говорим за наказателния вот срещу тикви и комунистически изчадия , които унищожиха държавата
10
Защо не обеща, че ще ни оправиш за 799 дни. Съдбата на партията ти е като на оня дето щеше да ни даде благоденствие за 800 дни.
11
ННа Учидолския шут всичко му е крадено най безобразно,шайката му не е измислила нищо свое за 30 години,в нормални държави отдавна да лежат по затворите за плагиатство,но не и в държавата на простия матриал От псевдохита му ,,За крадец не ставаш ,сине!,, - оригинал Бобан Здравкович ,,Проклета е Америка -1984,, ,през фейсбук кражбите на лакърдии от гуруто му Иво Сиромаха,та до украйнската емблема на партията му1За малоумните му политически идеи за шерифи и прокурори с народно пряко вишегласие,друг път!
12
Убий простака с мълчание!Просто много време му отделяте.То не е като всяка вечер да хулиш по час,без да може никой да реаагира.Всяко чудо за 3 дни!
13
закриване на БСП ,като антибългарска идеология и поклонници на чужди служби и държава ..!
14
Приятел...ей така на пък като гласуваш ...напук зле и ще живееш. Гласуваха на пък за президент и сега имаме палячо. Не на пък бе хора .....мислете
15
Браво на Сашо Симов. Много добре го е описал какво представлява учиндолския комплексар!
16
Мy3 & Мyтри - прeзaреждане & мисията невъзможна:-(...ще ставаме авaтари
17
И Слафчо е кат Симоф = ЛАИНЯРин !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
18
НА ТОЯ ПСЕВДОШОУМЕН МУ СЕ ИЗТЪРКА ИМИДЖА И АЙДЕ В ПОЛИТИКАТА.ПАК ЩЕ ГО КАЖА-ДЪРЖАВАТА Е КАТО ПСИХОДИСПАНСЕР.ДА НАПРАВИ ЙОЛО ДЕНЕВ ЗА ЗАМЕСТНИК,МНОГО ЩЕ Е ЯКО.НЕЩАСТНИЦИ.
19
отговор на коментар
На такива като теб разчита! Сигурен съм че си гласувал и за предишния "месия" Бареков
20
Много "демократи" тръгнаха от трибуквените образования 1992-1995 година.Днес те са на висшите постове, от които зависи управлението и съдбата на държавата ни.Авторът на този пасквил Ал. Сим.е от оная порода,които крещейки искат да бъдат забелязани от нормалните хора.Защо си вреш късата муцунка в чуждите намерения?Не гледаш,че на 27- октомври ще се сгромоляса твоята затихваща партия,а си тръгнал да коментираш българин, който 17-ет години храни 150-сет семейства,докато ти си си наливал килограмите.Група пенкилери в бсп,ронят всеки ден от основите на партията си.Да не е човек на Корнелия на мястото.
21
отговор на коментар
Бе той ако е оправач,
22
отговор на коментар
Е ,ти пък ,не така грубо !Нали беше си поканил в ,,неговото '' шоу Борисов ?Видяхме го как се гърчеше като настъпен червей ! Виждаме и какви ги твори другия шоумен в Украйна !Урките сега си парят задниците с гореща керемида за избора си !Но така е ,когато Господ вземе ума на масите ,така става !
23
БРАВО СИМОВ! Ти си бил свясно момче бе! Само се чудя ,що чиниш в БСП-ту.Ти не си за там бе човек,кораба бая се клати. Бягай от там, пиши си ей такива неща и си гледай кефа.
24
Здравейте на всички които четат това !! Работата е подходяща за всякакъв вид хора , единственото което ви трябва е интернет . В този линк https://ovamoney.xyz/8985122319843/ става цялата работа само се регистрирате и започвате да въвеждате кодове. В началото си мислех ,че е измама но сега се убеждавам ,че всичко е реално ... доволен съм много от този сайт!
25
Слави ще ви сцепи гъзерете,канални плъхове ! За това ревете.Идва нова ера в кочината! ТРЕПЕРЕТЕ гадове !
26
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
27
За пръв път съм напълно съгласна със Симов.
28
Че Б Б и Ц Ц да не би да имаха повече акъл от Слави , а как добре съсипват дребния бизнес и държавата
29
Когато някой говори за вашите проблеми той вероятно иска да ви използва и да разреши своите. Човек,който е наясно как стоят нещата особенно в политиката едва ли ще тръгне да прави партия и да иска по този начин и път да промени системата. Без промяна на съзнанието на всеки един индивидуално,който е стигнал до осъзнаване и да започне да носи отговорност за действията си и живота,няма как да се постигне промяна,защото другите около него са отражение на самия него.Защо им изгодно на водачите робите да са послушни и ограничени?Критичното мислене не е добро за тях,а необходимо за масата да го има,да се изисква,но човек е нужно да се научи да уважава себе си.
30
Граучо Маркс: “Политиката е изкуството да търсиш проблеми, да ги намираш навсякъде, да ги диагностицираш неправилно и да предприемаш грешните мерки”.
31
УчинАнаДолския не става за нищо. Той е комплексиран и вманиачен нарцис. Затова няма жена и семейство. За запиняч на кочина не става.
32
Напук на всички ще гласувам за Слави
33
А ако на27ми,не си отидат,ко ши праим?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?