Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
»
Слави Бинев иска наблюдателна мисия на ЕС за изборите в Турция, обясниха му, че без покана не може
Слави Бинев иска наблюдателна мисия на ЕС за изборите в Турция, обясниха му, че без покана не може
Автор: ПИК
Дата
Дата
4191
Коментари
0
Слави Бинев иска наблюдателна мисия на ЕС за изборите в Турция, обясниха му, че без покана не може

Представителят на НФСБ в ЕП Слави Бинев и още 15 евродепутати от различни политически групи в ЕП поискаха наблюдателна мисия на изборния процес за предстоящите общински избори в Турция. ЕС предоставя помощ при провеждането на избори и изпраща наблюдателни мисии, за да оценят изборния процес, когато става въпрос за спазването на международните задължения в областта на човешките права и демократичните стандарти, съобщават от пресцентъра на НФСБ.

Многобройните сигнали за корупция по високите етажи на властта в Турция, които станаха видими през последните месеци, както и всички събития от последната година в страната, дават знак на Европейския съюз, че трябва да е особено внимателен с южната ни съседка. Отново категорично заявявам, че Турция няма място в ЕС, която нито културно, нито географски е част от Европа. Искам европейските институции да се задействат на всички нива и да следят процесите в страната отблизо, а не да правят популистки ходове на приобщаване на Турция към ЕС” – заяви Бинев.

Зам.-председателят на ЕК и Върховен представител на ЕС Катрин Ащън и Комисарят по Разширяването и Европейската политика на съседство Щефан Фюле увериха Бинев и другите евродепутати, поискали наблюдателната мисия, че във връзка със скорошните събития в Турция, ЕС ще продължи да наблюдава развитията в страната и ще ги отрази в предстоящия доклад за напредъка на Турция през октомври.

Лейди Ащън и Комисар Фюле обясняват, че разгръщането на наблюдателна мисия за изборите винаги изисква покана от държавата  и/или от органа, отговарящ за провеждането на изборите, а такава от страна на Турция липсва. Освен това, Турция е държава, участваща в Организацията за Сигурност и Сътрудничества в Европа (ОССЕ).  Тъй като Бюрото на ОССЕ за демократични институции и права на човека и ЕС имат сходни методи, ЕС не изпраща наблюдателни мисии в страни, участващи в ОССЕ.

Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?