Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
»
Слави Бинев в отворено писмо: Изборният кодекс е невалиден, нужни са промени
Слави Бинев в отворено писмо: Изборният кодекс е невалиден, нужни са промени
Автор: ПИК
Дата
Дата
7254
Коментари
5
Слави Бинев в отворено писмо: Изборният кодекс е невалиден, нужни са промени

Евродепутатът Слави Бинев изпрати отворено писмо до ръководството на парламента в лицето на председателя Михаил Миков и зам.-председателката Мая Манолова, както и до премиера Пламен Орешарски във връзка с промените в Изборния кодекс. Поводът е гласуване в Европейския парламент от днес дали да не спре финансирането на България от ЕС, съобщават от пресофиса на евродепутата.

Писмото е адресирано и до медиите. Ето го пълния му текст:

Уважаеми дами и господа,

Във връзка с дебатите за промени в Избирателния кодекс в полза на ГЕРБ, ние от патриотичния фронт около ПП НФСБ като най-голяма извънпарламентарна сила настояваме за допълнителни промени в Изборния кодекс. Избирателният кодекс има нужда от поправки, защото в сегашното му състояние той е невалиден- нарушават се задължителни европейски правила, Конституцията и препоръки за демократичност на избирателната система. Той бе приет след едно фиктивно обществено обсъждане, до което най-голямата извънпарламентарна сила - патриотичният съюз около ПП НФСБ не бе допуснат. В него участваше само назначената и удобна опозиция.

В резултат безспорен факт е Новият Изборен кодекс страда от недопустими нарушения, които го правят нищожен:

- Лисабонският договор дава правомощия на ЕП да определи правила за европейските избори. В тези правила ЕП изрично забранява да има праг над 5% за допускане на партия в разпределението на мандатите за ЕП. В България според метода на изчисление на мандатите на новия ИК тази граница е 5, 9!

- Нарушена е препоръката на Венецианската комисия, според която минималният срок за промяна на Изборния кодекс трябва да бъде поне 1 г. преди изборите, а в България го приеха 2 месеца преди изборите

- Беше приета поправка в закона, според която опозицията не може да има свой член във всички избирателни комисии - ЦИК, РИК, СИК. Става въпрос най-вече за нашия патриотичен фронт, тъй като има изричен текст в закона, който се отнася единствено и само за НФСБ. Това е нарушение на принципа на политически плурализъм, който е конституционно гарантиран.

Отново управляващите в България погазват основни правила с цел да си гарантират (изкуствения) политическия монопол. Тежката некомпетентност на управляващите ни може да доведе отново до прецедент в историята на ЕС.

Днес в ЕП ще се гласува предложение - дали с оглед на продължаващите проблеми, констатирани в доклада по механизма за сътрудничество и проверка, следва да се продължава финансирането на страната ни. Аз в качеството си на представител на България в Европейския парламент, ще мобилизирам максимално широк кръг от своите колеги, за да не се наложи тази невероятно тежка мярка спрямо страната ни. Но погазването на основните правила и препоръки на ЕС в полза гарантиране на изкуствен политически монопол, може да доведе до нов прецедент: санкции срещу България за неспазване на европейските правила относно провеждането на изборите за ЕП.

За да се избегне подобен сценарий, настоявам депутатите в НС и парламентарните групи да се проявят като държавници, а не като политици, които мислят единствено и само за собствените си интереси и да премахнат гореспоменатите груби нарушения в Изборния кодекс.

В очакване,

Слави Бинев

Член на Европейски парламент

Член на НФСБ

Зам.-председател и член на бюрото на ЕСД

Член на Комисия „Икономически и парични въпроси” в Европейски парламент

Зам.-председател на Комисия в Евролат по устойчиво развитие, околна среда, енергийна политика, научни изследвания, иновации и технологии

 

 

 

Напиши коментар »
(5)
1
Bandit...BOKLUK
2
"...В очакване, Слави Бинев........"... да загуби след по-малко от 2 месеца всички длъжности, написани собственоръчно от него след името Му...!!! :::)))
3
осра и без това грозния пейзаж на България. Простотия до шия.
4
Браво на Слави Бинев. Сигурен съм, че ще го има и в следващия Европарламент.
5
Този напоследък почна много да се обажда и да говори глупости усеща, че скоро вече няма да е евродепутат, ама така ще е то той е предател няма кой да гласува за него отново само ще смъкне още рейтинга на Винкела!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?