Pik.bg Lakomnik.bg izbori.pik.bg
»
»
СКАНДАЛНО: Тома Белев и Игнатов от ДеБъ пързалят софиянци за Витоша
СКАНДАЛНО: Тома Белев и Игнатов от ДеБъ пързалят софиянци за Витоша
Автор: ПИК
Дата
Дата
17232
Коментари
11
СКАНДАЛНО: Тома Белев и Игнатов от ДеБъ пързалят софиянци за Витоша

Витоша да се развива чрез разработването на Подробни устройствени планове (ПУП). Тази идея предложиха кандидатът за кмет на София от коалицията „Демократична България“ Борислав Игнатов и номинираният за общински съветник Тома Белев, пише "Труд". Странното е, че ПУП-овете са заложени и в новия План за управление на Природния парк, срещу който от години протестират Белев и „еколозите“ от „За да остане природа в България“.

По време на дискусията в София участниците пропуснаха да споменат, че новият ПУ вече четвърта година не се приема заради „природозащитниците“. Вместо това Игнатов и Белев опитаха да изпързалят събралите се хора как ще „върнат Витоша на гражданите“.

Справка във все още неприетия ПУ показа, че в него са заложени Специализирани устройствени планове (СПУП). Те се изработват, когато трябва да се определят режимите за специфични територии (земеделски, горски, защитени), каквито са тези в ПП „Витоша“.

Борислав Игнатов не благоволи да обясни специализирано идеите, а представи Белев като експерт и кандидат за общински съветник и му даваше да думата непрекъснато. Така и не спомена, че лесовъдът в продължение на 13 години, от 1999 до 2012, е директор на Дирекцията на парка. Под негово ръководство планината потъва в разруха и става недостъпна за жителите и гостите на столицата.

От години начело с Белев партийните „еколози“ от „За да остане природа в България“, която е едно с формацията „Зелено движение“, част от „Демократична България“, правят всичко възможно да не бъде приет новият ПУ на Витоша. Сега парадоксално и по нескопосан начин взимат параграфи от него, а техните „експерти“ ги представят за свои по време на предизборната кампания.

Въпреки твърденията, че Борислав Игнатов е голям специалист и архитект, което предполага перфектно познаване на Закона за устройство на територията (ЗУТ), на разговора си пролича точно обратното.

Според „специалистите“ на „Демократична България“ ЗУТ в момента не действал на Витоша напълно, защото ставало дума за горска територия. Но в нея има урбанизирани територии, за които трябва изработка на устройствени планове. Защото налице са съществуващи сгради с цялата прилежаща инфраструктура, която вече е в ужасно състояние. За да се ремонтират, трябва да се е направи СПУП-ове. Тоест всичко, което касае строителство и възстановителни дейности на съществуващи съоръжения и постройки в ПП „Витоша“, препраща към ЗУТ. А от „Демократична България“ твърдят, че той не „действал“ в парка, което е абсурд.

Съдбата на новия План за управление, който трябваше да влезе в сила през 2015 и да действа до 2025 г., до днес се решава от Белев и „еколозите“. Въпреки че навремето в него са отразени техните становища, „природозащитниците“ организират протести и официалните власти не придвижват документа.

Затова в момента действа старият ПУ, който е редактиран под натиска на Белев и „За да остане природа в България“.

Документът е удобен за „природозащитниците“, защото е пълен с противоречия и невярна информация, които се използват за заблуда на обществеността.

Старият ПУ е и в колизия със Закона за устройство на територията (ЗУТ) - за да се подмени стар лифт с нов по същото трасе, трябва да се сменят фундаментите (така наречените стъпки – б.а.). на стълбовете. Тази подмяна според ЗУТ е строителство. А действащият План за управление забранява новото строителство и се получава омагьосан кръг - единият документ допуска, а другият забранява.

Докато Тома Белев и Борислав Игнатов говореха как ще „върнат Витоша на гражданите“ и приоритетът им е възстановяването на Княжевския и Драгалевския лифт, които дори не са собственост на Столична община, а на „Витоша ски“ АД, „Труд“ потърси истински експерти за противоречията в действащия План за управление.

Те посочиха много примери. От тях се вижда защо всъщност няма как да бъдат модернизирани въжените линии, докато този ПУ е в сила.

Например в графата „Подмяна на лифтови съоръжения“ на страница 194 от Плана е записано: „С настоящия План не се предвижда изграждането на нови ски писти и лифтови съоръжения“. По-надолу четем: „Необходима е подмяната или демонтирането на морално остарелите и представляващи опасност лифтови съоръжения...“.

В тези две точки има противоречие, замаскирано в думата „подмяна“ - такъв законов термин няма. Той е вкаран умишлено, за да блокира всякаква модернизация. В случая се получава следното - от една страна остарелите въжени линии трябва да се „подменят“ или премахнат, а в същото време изграждането на нови е забранено няколко реда по-нагоре. А в Закона за устройство на територията никъде не се дава разрешение за подмяна – дава се разрешение за строеж.

След това е записано още: „Капацитетът на лифтовото съоръжение не може да надвишава капацитета на пистата, която обслужва“.

На дискусията Тома Белев обяви, че на Витоша има много писти. Това не отговаря на истината. На практика в планината официално има само една - „Витошко лале“. Всички други трасета, по които се карат ски, са така наречените „снежни полета“. За да станат писти, те трябва да се трасират. Но както вече стана ясно по-горе, това е забранено, защото ПУ не позволява нови писти.

Поредното недомислие е в точка 158 и оставя в безизходица Драгалевския лифт, който е въведен в експлоатация през 1956 година. Неговото модернизиране е невъзможно, защото според ЗУТ дейностите, за да заработи отново, са ново строителство, а то е забранено в действащия План за управление.

По същата причина Княжевският лифт не може да бъде ремонтиран. Той беше 4-местна кабинка. За ремонта му трябват нови фундаменти (стъпки). Това, разбира се, е ново строителство според ЗУТ, а то не се разрешава от ПУ.

Една от идеите, които получават одобрение от обществото, е трасето на Княжевския лифт да бъде удължено - сегашната крайна станция „Копитото“ да стане междинна, а трасето да стигне до „Офелиите“ и „Конярника“.

На дискусията за Витоша Борислав Игнатов каза, че тяхната програма предвижда единствено възстановяване на лифтовете (което в момента е невъзможно), без да се правят нови просеки.

Но в разговора се включи Виктор Чаушев, който също е кандидат за общинар от „Демократична България“. Той обяви, че Княжевският лифт може да се удължи от Копитото до Златните мостове. Въпросът е кой лъже – Игнатов и Белев, които „няма да позволят нови просеки“, или техният съпартиец, който каза, че ще има поне една такава.

Истината е, че цялата дискусия за „Витоша“ беше измама, защото именно Тома Белев и „еколозите“ обжалват всички актове, свързани с модернизирането на планината. А сега щели те да я „спасяват“.

Още по темата
Кога говори истината Борислав Игнатов от ДеБъ?
Часовник
15:46
Кандидатът за кмет на София от "Демократична България" Борислав Игнатов продължава скандално да е председател на Камарата на архитектите, с което политизира структурата. Затова и той откри...
Напиши коментар »
(11)
1
Тия палячовци са ясни, още когато изтекоха снимките с вибратора. ............................................................................................................................................. Но какво може да очакваме от Костинбродска брантия, с Московска диплома за уруспия, със специалност как да обслужа устно, дърт и гнусен партиен болшевишки член, от политбюро! Тия болшевишки крадливи отрепки, са готови и с курабиите си да си правят пиар, както корветата на кмето вибратор, само и само до обслужат, червените олигарси и бандити, като братя Галеви, братя Диневи, Фози, Баневи, Ванко -1, 2, 3 и още легион крадливи БСПеерасти, готови да заграбят милиардите на София . Софиянци пак искат да ви цакат, с дърти корвети нов бардак да правят. Но ще допуснем ли да сменим, работен кон, за червена проскубана, кудкудякаща кокошка, не вярвам.. Само питам защо и е на Костинбродката Лая, да сменя 8 000лв. заплата с три пъти по малка, и държавни привелегии по големи от тези на Клепоухия Каун Румен Пъпката, ако не се кани със БСПдирастията да краде. Да не би и братя Галеви да са я снимали, как и навират нещо с крак, както при корветата на Кмета вибратор, че да я изнудват сега, не е ясно. Но изведнъж да смени поведението си, от говорител на народа да стане говорител на червената номенклатура и олигархия, каквато си беше преди, е повече от странно...
2
Варналията иска да оправи София. Майтап бе Уили!
3
Витоша трябва да се отърве от Це ко Ми нев, докато той е монополист на лифтовете малкото от тях, които работят ще са на безбожни цени. За съжаление знаем КОЙ стои зад него нещата скоро няма да се променят.
4
Премиер - пожарникар, кмет на София – барманка („Интересен факт в биографията й е, че докато е живеела в Боровец, е работила като барман, а после като екскурзоводка и секретарка.“ - https://blitz.bg/article/27227), кмет на Варна - руснак, шеф на БНТ - много си пада по средните пръсти, Пацо Терасата – във Валенсия, знае испанския само по документи, иначе – йок, Иван Гешев – готви се за гл. прокурор (Татяна Дончева по БТВ за Иван Гешев: „Човекът е завършил полицейската школа, ходи с пистолет на кръста, няма нито интелект, нито задръжки.“), Тома Биков – морален стожер (Биков за „Мишо Бирата”: „Най-яркото престъпление на премиера. Това е търговия с влияние, нещо, което се наказва със затвор от 5 до 7 години.), Вежди Рашидов – отговаря за това, кой става за чеп за зеле и кой не, Живко Мартинов – отговорник снабдянане със суджук, трътки и тенекии с мас.
5
Защо трябва да се остави един човек да монополизира планината, както стана на Банско? Колко пъти се качи цената на билетите за Симеоновския и Драгалевския лифтове последните години? Разреши ли му се на този сега да "строи" и "модернизира" няма отърване от него. Нека част от съоръженията да ги вземе някой друг, поне малко конкуренция да има.
6
Игнатов - ти за нищо не ставаш. Завирай вибратора с краче в шундата на приятелката ти и се разкарай.
7
Отпада съкратеното производство само за умишлените убийци. ГЕРБ остави съкратеното производство за всички останали престъпници - педофили, изнасилвачи, нанесли тежки телесни повреди, крадци и всякаква друга измет.
8
отговор на коментар
Ще я оправи колкото Самоковката..
9
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
10
Архитектът я е живял десетина години в София, я не, даже говорът не си е оправил, къде е тръгнал проблемите на София да решава, да се връща в родния град и там да прави жалки опити за пробив и най-добре да замъкне и белев със себе си
11
отговор на коментар
Той първо да оправи приятелката си,че не нещо неоправена ми се вижда.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Анкета
Коя партия ще подкрепите на евроизборите на 26 май?